KONULAR
Muayenehanesi olan doktora, özel hastanede hasta kabul izni
Muayenehanesi bulunan hekimler, yıllık sözleşme yaparak, ilgili branşta ruhsatı bulunan özel hastanelerde hasta kabul edebilecek.
Bu kapsamda Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik ile Özel Hastaneler Yönetmeliği'nde değişiklik yapan düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı.
Yeni düzenlemeye göre, muayenehanesi bulunan hekimler, hizmet bedeli hasta tarafından karşılanmak ve SGK'dan talep edilmemek kaydıyla, muayenehanesine müracaat eden hastalarının tedavisini yıllık sözleşme yapmak suretiyle ilgili branşta ruhsatı bulunan tıp merkezlerinde yapabilecek.
Tıp merkezleri, ilgili branştaki toplam kadro sayısının üçte birini aşmayacak şekilde hekimle sözleşme yapabilecek.
Muayenehanesi bulunan 60 yaş üstü hekimler, sözleşme yaptığı tıp merkezlerinin birinde bu kadro sınırlamasına tabi tutulmayacak.
Başka tıp merkezine nakil
Sözleşme imzalanan tıp merkezinde muayenehaneden gelen hastaya öngörülen müdahalenin yapılamadığı durumlarda hekimin istediği başka bir tıp merkezinde bu işlemin yapılması için İl Sağlık Müdürlüğü tarafından vaka bazlı özel izin verilebilecek.
Hekim ve tıp merkezi ortak sorumlu
Muayenehane hekimiyle yapılan sözleşmenin taraflarca imzalanmış nüshası, tıp merkezi tarafından il sağlık müdürlüğüne iletilecek. Bu durumdaki hastalar, tıp merkezindeki tedavi masraflarının kendileri tarafından karşılanacağı hususu ile tıbbi müdahalenin konusu ve sonuçları hakkında muayenehanede bilgilendirilecek ve hastanın bilgileri tedavi olacağı tıp merkezine, Muayene Bilgi Yönetim Sistemi (MBYS) üzerinden gönderilecek.
Hastaya sunulan teşhis ve tedavi hizmetlerinden muayenehane hekimi ve tıp merkezi müştereken sorumlu olacak.
İl sağlığa aylık rapor
Tıp merkezinde gerçekleştirilecek ayakta veya yatarak tedavi öncesi muayenehane hastalarına ilişkin bilgilendirilmiş rıza formu hasta veya kanuni temsilcisi, muayenehane hekimi, özel sağlık kuruluşunun ilgili birim sorumlusu ve mesul müdür tarafından imzalanacak.
Bu hekimlere hizmet sunan tıp merkezinin mesul müdürü her ay sonu itibarıyla tedavi edilen hasta sayısı ve hekim ismi ile rıza formunu il sağlık müdürlüğüne bildirecek. Ayrıca bu şekilde tedavi gören hastalara ayrıntılı fatura düzenlenecek.
Yeni düzenleme kapsamında sözleşme yapacak hekimler özel tep merkezlerine yönelik kadro sınırlamasından muaf tutulacak.