Rusya, Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetlerini tanıdı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin (LHC) bağımsızlığını tanıma kararlarını imzaladı.
Putin, bu açıklamayı bu akşamki televizyon konuşmasında yaptı.
Putin, en kısa zamanda DHC ve LHC ile ilişkilerin geliştirileceğini belirtti.
Putin, “Rus parlamentosunun bu kararı onaylamasını istiyorum. Uzun zamandır olgunlaşan bu kararı almayı gerekli görüyorum. Bu da Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını derhal tanımaktır ve sonra iki cumhuriyetle dostluk ve karşılıklı yardım anlaşmalarını onaylamaktır” dedi.
Moskova’da bugün olağanüstü olarak toplanan Rusya Güvenlik Konseyi’nin tüm üyeleri, Putin'den Doğu Ukrayna'da Donbas bölgesinde tek taraflı bağımsızlık ilan eden Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerinin tanınmasını istemişti.
Vladimir Putin, Donbas’taki durumla ilgili olarak bu akşam televizyondan halka seslendi.
Ukrayna’nın doğusundaki Donbas’taki durumun çok kritik ve acil olduğunu söyleyen Rusya lideri, Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanıma kararlarını da imzaladı.
DHC Başkanı Denis Puşilin ve LHC Başkanı Leonid Paseçnik de Putin'in imzaladığı işbirliği ve karşılıklı yardımlaşma anlaşmasının altına imzalarını attı.
Rusya’nın iki Cumhuriyetin bağımsızlığını tanıma kararının açıklanmasının ardından Donetsk ve Luhansk sakinleri, kutlama yapmak için sokaklara döküldü.
Rus toprağı
Putin, konuşmasında Ukrayna’nın tarihsel olarak Rus toprağı olduğunu ve Bolşevikler tarafından Rusya’dan koparılarak oluşturulduğunu hatırlattı.
Putin, “Ukrayna yönetimi başından beri (…) devletçiliği, bizi birleştiren her şeyi reddetme üzerine inşa etti. Ukrayna'da yaşayan milyonlarca insanın, tüm nesillerin bilincini, tarihsel hafızasını çarpıtmaya çalıştı” dedi.
Stalin döneminde Polonya, Macaristan ve Romanya’dan alınan bazı bölgelerin Ukrayna’yla birleştirildiğini, Kruşçev’in de Kırım’ı Rusya’dan kopararak Ukrayna’ya bağışladığını söyleyen Putin, “Ukrayna sadece Rusya’nın komşusu değil, aynı tarihin bir parçası, dostlar ve yakınlar demektir” diye ekledi.
Lenin Ukrayna’sı
Putin şöyle dedi: “Bolşevik politikası sonucu Sovyet Ukrayna’sı oluştu. Günümüzde Ukrayna için ‘Vladimir İlyiç Lenin Ukraynası’ diyebiliriz. Ukrayna’nın yaratıcısı ve mimarı Lenin. Lenin’in Donbas’ı Ukrayna’ya bağlayan sert emirleri dahil, arşiv belgeleri bunu doğruluyor”.
Rusya lideri, konuşmasında, Ukrayna’yı “ABD’nin kolonisi” olarak niteledi ve “Ukrayna’nın dış güçler tarafından yönetildiğini” söyledi.
Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra tek mirasçı olarak ortada Rusya’nın kaldığını belirten Putin, tüm borçların Moskova tarafından ödendiğini söyledi ve “Rusya, Ukrayna’nın borçlarını da tamamen karşıladı. Ama Kiev, yurtdışındaki varlıkların iadesi anlaşmasını yerine getirmeyi reddetti” diye konuştu.
Ukrayna’da 2014'teki iç savaş sonrası tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerinin liderleri, bugün Vladimir Putin'e başvurarak, “bağımsızlıklarının tanınmasını” istemiş ve “savunma konularında işbirliği” kurması çağrısında bulunmuştu.
Scholz ve Macron'a bildirdi
Kremlin, Putin'in bu iki Cumhuriyetin bağımsızlığını tanıma kararını Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a telefonla bildirdiğini, iki liderin de karardan duydukları hayal kırıklığını dile getirdiğini belirtti.
Gözlemciler, Moskova'nın bu hamlesinin, Macron’un teklifiyle ABD Başkanı Joe Biden ile Putin tarafından kabul edildiği açıklanan zirve toplantısını torpilleyebileceğini ve böylece Macron’un ABD ile Rusya arasındaki arabuluculuk girişimini baltalama riski taşıdığını belirtiyor.
ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov arasında perşembe günü planlanan görüşmenin akıbeti de merak ediliyor.
Minsk Anlaşmaları
Fransa ve Almanya’nın arabuluculuğunda 2015’te müzakere edilen Minsk anlaşmaları, ayrılıkçı bölgelerin seçimlere ve özerkliğe tabi olarak Kiev'in kontrolüne geri verilmesini sağlıyor.
Ancak, Ukrayna, önce Rusya tarafından kontrol edilen silahlı ayrılıkçıların geri çekilmesini talep ediyor.
Bu isyancı bölgelerin egemenliğinin Rusya tarafından tanınması, barış sürecinin sonunu işaret ediyor ve Moskova böylece, ilgili bölgeleri resmen kanatları altına alıyor.