Erciyes Üniversitesi Rektörü Çalış, kolay saklanabilir yerli aşının Faz-2 çalışmasının Nisan ayın sonunda bitmesinin öngörüldüğünü söyledi.

Rektör Çalış: "Yerli aşı için eksi 70-80’lere ihtiyaç yok, aşımız buzdolabı kapağında saklanabilir"

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörü Prof Dr Mustafa Çalış, yerli aşı konusunda çalışmaların sürdüğünü belirterek, aşının saklanma koşulları ile ilgili yaşanan tartışmalara noktayı koydu. 

Çalış, üniversitede faz 2 çalışmalarının devam ettiği ERUCOV-VAC inaktif aşının 'eksi 70 ya da 80’lerde saklanması' gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirterek, “Bizim aşımız buzdolabı kapağında saklanabilir. O yüzden  yerli aşımız taşınma bakımından, ulaşılabilirlik açısından, kolaylık açısından oldukça etkili diyebiliriz” dedi.

Rektör Çalış, Koronavirüse karşı geliştirilen yerli aşı çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Üniversite bünyesinde etkin ve yetkin araştırmacılara sahip olduklarını kaydeden Çalış, yerli aşıda şu ana kadar devam eden çalışmalarda olumsuz bir yan etkiye rastlanılmadığını belirtti. Faz 1 çalışma sürecinin 44 gönüllü ile tamamlandığını dile getiren Çalış, faz 2’de de 250 gönüllüde 10 Şubat 2021 tarihinde başlayan çalışmaların devam ettiğini dile getirdi.

Faz 2 çalışmaları Nisan sonunda tamam  

Faz 2’de dozlamanın Nisan ayının ortası gibi bitirilmesinin hedeflendiğini anlatan Çalış, daha sonra 15 günlük bir süre de değerlendirmenin yapılacağını ve Nisan ayı sonunda da en geç faz 2’nin bitirilmesinin öngörüldüğünü söyledi. 

ERUCOV-VAC inaktif aşının Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığına (TÜSEB) devredildiğini ve sonraki süreçte de çalışmaların TÜSEB’le devam edeceğini kaydeden Çalış, Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma, Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli öncülüğündeki 7 kişilik ekibin özverili şekilde çalışmalarına devam ettiğini söyledi. Diğer yandan Çalış, yerli aşının saklanma koşulları konusunda da dikkat çeken açıklamalar yaptı. Diğer aşı çalışmalarının tamamlanmasının da önemli olduğunu ifade eden Çalış, “Ne kadar çok aşı üretilirse, o kadar çok yol alırız” dedi.

"2 ila 4 derece yeter"

Erciyes Üniversitesinde üretilen yerli aşının buzdolabı kapağında saklanabilecek bir aşı olduğunu belirten Çalış, Amerika’daki aşılanmayı örnek göstererek, “Bizim yerli aşımızın eksi 80’lere, 70’lere ihtiyacı yok” diye konuştu. 

Rektör Prof Dr Çalış, “Yerli aşımız, inaktif aşımız buzdolabı kapağında saklanabilecek durumda. Yani eksi 80’lere, eksi 70’lere gerek yok. 2 ila 4 derecede saklanması yeterli.  O yüzden, gerçekten ulaşılabilmesi, taşınabilmesi açısından bu çok çok önemli. Amerika’da  yolda, otobanda insanları aşıladılar. Hava şartlarından dolayı eksi 80’i sağlayamadıkları için aşı bozulmasın diye yolda, araç içerisindeki insanlara aşı vurdular. O yüzden taşınma bakımından, ulaşılabilirlik açısından, kolaylık açısından oldukça etkili diyebiliriz yerli aşımızın” şeklinde konuştu.