Citroën'de, 1937 yılında başlanan proje 1948’de tamamladı ve Dünyanın gördüğü en ikonik otomobillerden biri 2CV (Çirkin ördek) yollara düştü. (Foto: Depo Photos)

KONULAR

Citroën 2CV 73 yaşında

Şaka değil! ''Çiftçi arabası'' olarak tasarlanan ve 42 yıl boyunca üretimi devam eden ve bir döneminin en ucuz arabası olan Citroën 2CV’nin 89 bin avroya satıldığını görebilirsiniz. Üstelik 1962 modeli bir 2CV. Yani 190 beygirlik yepyeni bir BMW 320d fiyatına! 

Bugünün gençleri bilmeyebilir, 2CV ya da yaşlıların (2 CV / deux chevaux – iki beygirden iham alınarak) dediği gibi “la deudeuche”, İkinci Dünya Savaşı sonrasında köylünün ve fakir adamın arabasıydı.

Bu ikonik arabanın yaratıcısı Citroën’in patronu Pierre-Jules Boulanger, pahalı olmayan bir köylü arabası üretimine kafayı takmıştı. Boulanger, 1937 yılında TPV projesinin (çok küçük araba) özelliklerini not almaya başlamıştı bile.

“Kafasındaki araba, iki çiftçiyi, 50 kilo patates ya da bir fıçıyı yüz kilometrede üç litre benzin tüketerek en fazla 60 km hızla taşıyacak bir arabaydı. En kötü yollarda gidebilecek, acemi bir kadın sürücü tarafından bile kolayca kullanılabilecek şekilde hafif olmalıydı. Arkada taşıyacağı sepet sepet yumurtaların hiçbiri gideceği yere kırılmadan ulaşacağı için arabanın konforuna kimse laf edemeyecekti. Fiyatı, “gangster arabası” olarak bilinen ve yine Boulanger’nin eseri Traction’dan daha ucuz olacak ve son olarak da… estetiğe pek de önem verilmeyecekti”.

İkinci Dünya Savaşı

Boulanger, 49 prototipin hazırlanmasının ardından seri öncesi 250 otomobilin üretilmesi talimatını verdi. Bu arabaların tek farı vardı, ağırlığı 370 kiloydu ve iki silindirli düz bir motorla donatılmıştı. Motor, bir manivela ya da ip aracılığıyla çalıştırılıyordu. Otomobil, 1939 Paris Otomobil Fuarında görücüye çıkacaktı ki… Nazi Almanya’sı Avrupa’yı işgal etmeye karar verdi! 

Boulanger, hiç tereddüt etmedi ve imal edilen önseri 250 otomobilin derhal demonte edilmesi talimatını verdi. Böylesine bir mücevherin Nazilerin eline geçmesi sözkonusu olamazdı. Bir mühendis otomobillerin demontajını ve parçaların sandıklara konularak saklanmasını üstlendi.

Ancak Boulanger’nin vazgeçmeye hiç niyeti yoktu. Daha 1941 yılında Almanların yenileneceğini hisseden Boulanger, TPV projesini gizlice yeniden başlattı. Dönemin iki önemli otomobil profesyoneli André Lefèbvre ve Flaminio Bertoni’ye başvurdu ve yeniden tasarım çalışmaları başladı.

Yeni tasarım

“La deudeuche” ikinci bir fara, konvansiyonel koltuklara, elektrikli bir marş motoruna, burulmalı çubuk amortisörlere ve damgalı saç gövdeye kavuştu. Çok nadir bulunan alüminyum da yerini çeliğe bıraktı. Boulanger, 2CV’yi 1948 Paris Otomobil Fuarında sunmaya karar verdi, ancak bu kararını son dakikaya kadar gizli tuttu.

Dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Vincent Auriol fuarın açılışını yaptı. Boulanger, Cumhurbaşkanını Citroën standına karşıladı. Sergilenen üç otomobilin üstü örtülüydü. İki çalışan örtüleri kaldırınca ortalığı bir şaşkınlık dalgası sardı. Kimse o güne kadar bu denli sade ve bu kadar ucuz (185.000 Frank) otomobil görmemişti. 

Dalga geçildi ama...

Rakip firmalar, kapılarının sardalya kutusu gibi açıldığını söyledikleri bu arabayla dalga geçti. Basın alay etti. Ancak halk zamanla 2Cv’nin basitliğini ve ulaşılabilirliğini beğenmeye başladı. 1948 yılında başlayan ve 42 yıl boyunca süren üretim sırasında 5,1 milyon adet 2CV imal edildi.

Otomobilin üretimine 1990 yılında son verildi ama pırıl pırıl 2CV’ler Paris’te hâlâ turistlere hizmet vermeye devam ediyor.