Afetle mücadelede teknolojinin kullanımı ve bu alanda birçok kesimi güç birliğiyle bir eko-sistem yaratmayı hedefleyen Afetle Mücadele Vakfı kuruldu. (Görsel: afettek.com)

Afetle mücadelede eko-sistem yaratacak güç birliği

Afetle mücadelede teknolojinin kullanımı ve bu alanda birçok kesimi güç birliğiyle bir eko-sistem yaratmayı hedefleyen Afetle Mücadele Vakfı kuruldu. 

Kısa adı TAM Vakfı olarak belirlenen vakıf Ankara merkezli olarak faaliyet gösterecek. 

İş dünyası, sivil toplum örgütleri ve üniversite işbirliğinin önemli bir örneği olarak hayata geçirilen vakfın kurucuları arasında TED Üniversitesi ve Başkent Üniversitesi; Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Arama Kurtarma Derneği (AKUT), Bilim Ağacı Vakfı, Başkent Üniversitesi BİYOTEK ve Ostim Medikal Kümesi kurumsal yapılar olarak bulunuyor. 

Vakfın kurucuları arasında yer alan isimler ise Mehmet Haberal, İhsan Sabuncuoğlu, Mustafa Atilla, Ömür Demir Kızılarslan, M.Niyazi Akdaş, Güney Özcebe, Fatin Dağçınar, Ali İhsan Ünlü, Murat Aşgar ve S. Tolga Er. 

Vakfın amacı "Afetlerle ilgili olarak toplumun tüm kesimlerinin bilinçlendirilmesi ve eğitilmesi, afet döngüsünün her aşamasında kullanılacak çeşitli teknoloji, ürün ve hizmetin geliştirilmesi, bu ürün ve teknolojilerin üretilebileceği organize sanayi bölgeleri ve teknoloji geliştirme bölgeleri gibi güç birliklerine katkı verilmesi ve vakıf senedinde belirtilen diğer amaçların gerçekleştirilmesidir" şeklinde sıralanıyor. 

Afetle Mücadele Vakfı'nın yönetim kurulu İhsan Sabuncuoğlu, Mustafa Atilla, Ömür Demir Kızılarslan, S.Tolga Er, Fatin Dağçınar, Ali İhsan Ünlü ve M. Niyazi Akdaş'tan oluşuyor. 

Vakfın kuruluştaki mal varlığı, kurucular tarafından konulan 1 milyon lira. 

Kurumsal çatı kuruluşu

Afetle Mücadele Vakfı, bir süre önce hayata geçirilen Afet ve Acil Durum Teknolojileri Platformu'nun faaliyetlerinde kurumsal çatı kuruluşu olarak faaliyet gösterecek. 

Platform, bir kümelenme yapısıyla üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, özel sektör kuruluşları ve bu kuruluşları temsil eden birliklerin bir araya gelerek oluşturduğu bir sivil inisiyatif grubu tarafından başlatılan bir işbirliğinin ürünü. Platform, özel sektörün sağlayabileceği ekonomik ve toplumsal faydayı artırmak ve kamu eşgüdümüyle gerçekleştirilecek teknolojik yatırımların en verimli şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla kuruldu.

Platforma şu ana kadar, aralarında üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, değişik alanlardaki iş dünyasını bir araya getiren organizasyonlar ve örgütler ile şirketlerin bulunduğu 120'den fazla kurum ve kuruluş katıldı. 

Platformun internet sitesi "afettek.com"da yapılanmaya ilişkin şu hedefler sıralanıyor:  

"Bu Platform, Türkiye'de yaşanabilecek her tür ve ölçekteki afet ve acil durumlara karşı, üniversite, özel sektör ve STK işbirliği yapısı olarak;

-Afet öncesinde, kamunun yapacağı stratejik planlama sürecine doğrudan katkı sağlamayı,

-Afet ve acil durum hallerinde, kamu eşgüdümünde etkin müdahale sağlanabilmesi için, kamunun rolünü destekleyecek nitelikte çalışmalar yapmayı,

-Yeni ve yenilikçi bilgi, teknoloji, ürün ve hizmetleri üretmeyi, geliştirmeyi ve bunun için gerekli paylaşımlı tesis ve altyapıları kurmayı,

-Her seviyedeki eğitim kurumlarında, afet sürecinin tüm aşamalarına dönük olarak, eğitim müfredatının güncellenmesine katkı sağlamayı ve bu alanda, nitelikli iş gücüne sahip olmak için kullanılabilecek program ve içerikleri geliştirmeyi,

-TED Üniversitesinde 25 Mart 2023 tarihinde gerçekleştirilen Arama Konferansı’nda belirlenen tematik alanlarda, üniversite-özel sektör-STK işbirliği ile sağlanabilecek teknolojik, sosyal ve ekonomik faydayı en üst seviyeye taşımayı, çevreye ve topluma duyarlı bir sanayi yapısına dönüşümü hızlandırmayı ve uluslararası paydaşlarla iş birliklerinin geliştirilmesini, sürdürülebilirliği odağına alan bütünleşik planlama yaklaşımları, mobil sistemler, yeni ve ileri teknolojiler ve veriye dayalı sistemler ile gelecekteki afet risklerinin en aza indirgenmesini sağlayacak küme ve benzeri yapılar oluşturmayı,

-Bu alana yönelecek yatırımların en verimli ve en doğru şekilde, uygun önceliklendirme ile yapılmasını desteklemeyi, bu bağlamda, mevzuat ve düzenleyici kuralların en doğru şekilde geliştirilmesi için çaba göstermeyi,

-Ülkemizin bu alandaki rekabet gücünü artırmayı ve katma değerli ihracat artışını desteklemeyi,

-Yurtdışından ülkemize afetle ilgili gelmesi muhtemel destek ve proje finansmanı için güvenilir bir sivil oluşum olarak muhataplık oluşturmayı amaçlamaktadır.