Elektrik ve doğalgaza yeni yıl zammı
Doğalgaz fiyatlarına konutlarda yüzde 25 zam yapılırken, elektrik üretimi amaçlı kullanılan gazın fiyatı yüzde 15, elektrik üretimi harici gazın fiyatı ise yüzde 50 arttı.
Enerji Günlüğü'nün haberine göre, uluslararası piyasalardaki enerji emtiası fiyatlarında yaşanan yüksek artışlar, yeni yılda doğalgaz satış tarifelerinde de yansımasını buldu. Doğalgaz satış fiyatlarında yılbaşından itibaren artışa gidildi.
BOTAŞ tarafından yapılan açıklamaya göre, doğalgaz fiyatlarına konutlarda yüzde 25 zam yapılırken, elektrik üretimi amaçlı kullanılan gazın fiyatı yüzde 15, elektrik üretimi harici gazın fiyatı ise yüzde 50 arttı.
Elektrik fiyatları da arttı
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) elektrik fiyat tarifelerinde yüzde 45,9-126 arasında değişen oranlarda artışa gitti.
EPDK, yeni yılda devreye giren kademeli tarifeyi de içeren yeni elektrik fiyat satış fiyatlarını belirledi. Buna göre elektrik fiyatlarında ticarethane ve orta gerilim sanayi tarifesi yüzde 126 artışla kilovatsaat (kWh) başına 207,2 kuruşa yükseldi.
Mesken aboneleri için ise kademeli tarife uygulaması ilk kez belirlendi. Yeni dönemde 150 kWh seviyesine kadarki tüketim miktarına uygulanan kWh fiyatı yüzde 45.9 artışla 133,6 kuruşa yükseltildi.
''Gerekçeli'' elektrik zammı açıklaması
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tüm dünyada birincil enerji kaynağı fiyatlarında yaşanan artışlar nedeniyle elektrik fiyat tarifelerinin yükseltildiğini duyurdu.
EPDK'dan yapılan açıklamada, 2022 yılı için elektrik tarifelerinin Kurul tarafından belirlenerek, Resmi Gazete'de yayımlandığı belirtildi. Yeni yılla birlikte TBMM tarafından kabul edilen yasa kapsamında kademeli tarife uygulamasına da geçildiğine değinilen açıklamada “Kademeli tarifenin hedefi dar gelirli vatandaşlarımızı korumak ve enerji kullanımında tasarruf ve verimliliği artırmaktır” denildi.
Zammın gerekçeleri
EPDK’nın açıklamasında elektrik ve doğalgaz fiyat tarifelerinde yapılan yukarı yönlü revizyonun gerekçelerine de değinildi:
“Bilindiği üzere pandemi koşulları sebebi ile hammadde fiyatlarında yaşanan artışlar sonucunda enerji maliyetlerinde de çok büyük artışlar meydana gelmiştir. Dünya spot piyasalarında elektrik üretiminde kullanılan kömür fiyatlarında; 5 kat, doğal gaz fiyatlarında ise 10 katlık artışlar olmuştur. Türkiye enerji sektörü de bu süreçte, küresel düzeyde ortaya çıkan olağanüstü maliyet artışlarından etkilenmiştir. Ancak kurumlarımız arasındaki işbirliği ile bu artışlar tüketicilerimize asgari düzeyde yansıtılmıştır. Ayrıca devletimiz vatandaşlarımızı bu artışlardan koruma amacıyla elektrik faturalarında yarısını, doğalgazda ise beşte dördünü karşılayarak 2021’de toplamda 100 milyar liralık bir destekte bulunmuştur. Geldiğimiz noktada ise; enerji piyasalarının sürdürülebilirliği, maliyet bazlı fiyatlandırmanın ve öngörülebilirliğin sağlanması için zorunlu hale gelen bir düzenleme yapılmıştır.”
Zam oranları
EPDK’nın açıklamasında zam oranları şöyle aktarıldı:
“Verimlilik odaklı kademeli tarifeye geçiş ile birlikte 01 Ocak 2022 tarihinden itibaren mesken aboneleri için aylık 150 kWh’e kadar olan tüketim miktarları için nihai fiyat 1,37 TL/ kWh, aylık tüketimlerin 150 kWh’ın üstündeki kısmı için ise 2,06 TL/ kWh olarak uygulanacaktır.”