Tokyo Olimpiyatları: Olimpiyat meşalesi yola çıktı
Meşale, 121 gün sonra 23 Temmuz'da açılış töreni sırasında Tokyo Olimpiyat stadına varacak.
Covid-19 salgını nedeniyle bir yıl ertelenen 2020 Tokyo Olimpiyatlarının başlamasına dört aya kala Oyunların açılışının geri sayımı olarak kabul edilen Olimpiyat meşalesinin yolculuğu bugün Fukushima’da başladı.
Yine Tokyo 2020 adı altında 23 Temmuz–9 Ağustos 2021 tarihleri arasında yapılacak Yaz Olimpiyatları, dünyanın pandemi döneminden düzenlenen ilk olimpiyatları olacak.
Olimpiyat meşalesinin 121 gün sürecek yolculuğu, 23 Temmuz’da Olimpiyat stadındaki açılış töreninde tamamlayacak. Meşale, 10 yıl önce 9 büyüklüğünde bir deprem ve ardından tsunami felaketi yaşanan Fukushima’dan yola çıkarıldı. Meşale Japonya’nın 47 ilinden geçerek yaklaşık 10 bin koşucu tarafından Olimpiyat stadına götürülecek. Bu yolculukta, meşaleyi taşıyan ilk sporcu, 2011 Kadınlar Dünya Kupasını kazanan Japonya futbol takımının kilit oyuncularından Azusa Iwashimizu oldu. Meşalenin yolculuğu, salgın nedeniyle insanların toplanmasını önlemek amacıyla seyircisiz olarak başladı.
Kiraz tomurcukları
Tokyo 2020 Düzenleme Kurulu Başkanı ve eski bir Olimpiyat sporcusu olan Seiko Hashimoto, “Tokyo 2020 meşalesi, Japon vatandaşları için, bütün dünyanın vatandaşları için tünelin ucundaki parlak ışık olacaktır. Bu küçük alev umudunu kaybetmedi. Kiraz tomurcukları gibi açmaya hazırdı ve bugünü bekliyordu” dedi.
Japonya Başbakanı Yoshihide Suga da gazetecilere yaptığı açıklamada, Olimpiyat Oyunlarının güvenlik içinde yapılması için hükümetin Tokyo kenti ve Olimpiyat Komitesiyle işbirliği içinde olduğunu söyledi. Suga, “Koronavirusa karşı yapılabilecek her şeyi yapacağız ve bulaşmanın yayılmasını önlemek için ilgili kurumlarla birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Oyunların güvenli bir ortamda yapılmasını umuyoruz” dedi.
Japonya’da Covid-19 salgınına karşı aşılama kampanyası tam anlamıyla başlamış değil. Ülkede koronavirustan ölenlerin sayısı 9 bin civarında bulunuyor.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi ve Düzenleme Kurulu, meşalenin dört aylık yolculuğunun Japon kamuoyunu Olimpiyatlar lehine çevirmesini umuyor.
Kamuoyu yoklamalarında soru yöneltilenlerin yüzde 80’i, pandemi koşullarında olimpiyatların düzenlenmesine karşı çıkmış ve yeniden ertelenme ya da oyunların iptal edilmesinden yana görüş belirtmişti.
Kamuoyunun bir bölümü ise maliyeti nedeniyle Olimpiyat Oyunlarına karşı çıkıyor.
Japonya, resmî verilere göre, Olimpiyatların düzenlenmesi için 15,4 milyar dolar harcadı, ancak bazı denetim sonuçlarına göre gerçek maliyet bunun iki katı civarında olacak. 6,7 milyar dolarlık bölüm dışında geri kalan kısım kamu kaynaklarından sağlandı.
Yabancı seyirci yasağı
Küresel salgın nedeniyle Tokyo Olimpiyatlarına yurt dışından seyirci kabul edilmeyeceği geçen hafta resmen açıklanmıştı. Düzenleme Kurulu, yurt dışında satılan bilet sayısının 600 bin olduğunu açıklamış ve bilet paralarını iade edileceğini belirtmişti.
Oxford Üniversitesinin yaptığı bir araştırmaya göre, Tokyo Olimpiyatlarının tarihin en pahalı olimpiyatları olduğunu gösteriyor.
Japon vatandaşlarına satılan bilet sayısı da yaklaşık 4,45 milyon adet. Düzenleme Kurulunun gelecek ay, sadece Japon seyircilerin alınacağı tribünlerin kapasitesini ve kabul edilecek seyirci sayısını açıklaması bekleniyor.
15 bin 400 sporcu
Olimpiyat Oyunlarına ve ardından düzenlenen Paralimpik Oyunlara 200 ülkeden toplam 15 bin 400 sporcunun katılması bekleniyor. Sporcular, ülkelerinden ayrılmadan önce Covid-19 testi yaptıracak, Japonya’ya varışlarında da yine testten geçecek. Sporcular, Olimpiyat köyünde çok sıkı sağlık önlemleri altında konaklayacak ve sık sık teste tabi tutulacak.