KONULAR
31 Aralık koronavirüs ve aşı tablosu: Günlük vaka 40 bin 786, can kaybı 163
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın paylaştığı günlük Covid-19 tablosundaki verilere göre, son 24 saatte 372 bin 516 test yapıldı ve 40 bin 786 yeni vaka tespit edildi. Can kaybı 163 kişi olarak istatistiklere yansıdı. İyileşen hasta sayısı ise 23 bin 968 oldu.
Bugünkü verilere göre, en az iki doz aşı olmuş 18 yaş üstü nüfusta ikinci doz Türkiye ortalaması yüzde 83,14, birinci doz ortalaması yüzde 91,69 ve birinci, ikinci ve üçüncü doz toplam aşı dozu sayısı da 131 milyon 646 bin 5 olarak açıklandı.
Ordu ilk sırada
Tabloya göre, en fazla 2. doz aşı uygulanan illerde sıralama değişmedi.
Ordu ilk sırayı alırken, bu ili Osmaniye, Amasya, Muğla, Kırklareli, Çanakkale, Eskişehir, Balıkesir, Zonguldak ve Bartın izledi.
En az ikinci doz aşı yapılan illerde ise son sırada Şanlıurfa yer aldı.
En az 2. doz aşı yapılan diğer iller sona doğru şöyle sıralanıyor: Elazığ, Ağrı, Bitlis, Mardin, Bingöl, Muş, Diyarbakır, Siirt, Batman ve Şanlıurfa.
Dünkü tablo
Bu arada, 30 Aralık’taki günlük yeni vaka sayısı 39 bin 681, can kaybı ise 139, kişi olarak kayıtlara geçmişti. Dün yapılan test sayısı 369 bin 647, iyileşen hasta sayısı ise 24 bin 854 olmuştu.
Vaka sayısı en son 24 Nisan'da 40 bini aşmıştı.
Koca’nın sosyal medya mesajı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ''Yılbaşı uyarısı! Kısıtlama söz konusu olmasa da, varmış gibi davranmanızı öneriyoruz. Riskin arttığı bir dönemdeyiz. Kalabalık, havalandırması iyi olmayan ortamlardan kaçının. Yeni yılı aile içinde kutlamayı tercih edin. 2022’de salgını geride bırakma dileğiyle. Sağlıklı yıllar!'' mesajını verdi.
''Son 10 günde vaka sayıları iki katına çıktı''
Ülkede son 1 hafta içinde günlük vaka sayılarında önemli bir artış gerçekleştiğini ve bu artışın beklenen bir gelişme olduğunu belirten Koca, ''Omikron varyantı önceki varyantlara göre çok daha hızlı bulaşmakta ve hızla baskın hale gelmektedir. Bununla birlikte gerek önce tecrübe eden ülkelerde, gerekse ülkemizdeki 10 günlük tecrübede, vaka sayılarındaki artış hastaneye yatışlara benzer oranlarda yansımamaktadır. Bu süreci yakından takip ettiğimizi bilmenizi isterim'' dedi.
''Son bir haftada ülkede görülen günlük vaka sayılarının iki kat artmış durumda'' olduğuna dikkati çeken Bakan Koca, şunları kaydetti:
''Son 10 günde vaka sayıları ülke genelinde iki katına çıkmış olmasına rağmen hastaneye yatışlarda yüzde 4,6 artış yaşanmıştır. Yoğun bakım ve entübasyonda artış yaşanmamıştır. Son 1 ayda vefat eden vatandaşlarımızdan 60 yaş üzeri olanlar, tüm vefatların yüzde 87,21’idir. Bununla birlikte vakaların ise yüzde 16,81’i, 60 yaş üzeri vatandaşlarımızdır. Koruma altına almamız gereken en kritik grup 60 yaş üzeri ve kronik rahatsızlıkları olan kişilerdir.''
''Omikron kaynaklı artış en çok İstanbul'da''
Açıklamasında, ''Omikron varyantı kaynaklı vaka sayılarındaki artış en çok İstanbul’da gerçekleşti'' diyen Bakan Koca, şöyle devam etti:
''Daha önce ülke genelinde görülen vakaların yüzde 22,4’ü İstanbul’da idi. Son 10 günde ise vakaların yüzde 52,3’ü İstanbul kaynaklıdır. Bu durum yakın gelecekte tüm illerimizde yaşanabilecektir. Son 10 gün içinde İstanbul’da vaka sayılarında yaklaşık 5 katlık artış görülmesine rağmen hastaneye yatışlarda yüzde 6,2 artış görülmüştür. İstanbul'da yoğun bakıma yatış ve entübasyonda artış görülmemiştir. Omikron salgının bu haliyle seyretmesi durumunda hastaneye yatışları, henüz bulaşma oranı kadar belirgin artırmayacağı öngörülmektedir. Bu ön değerlendirmeler rehavete sebep olmamalıdır. Henüz (Omikron daha az hasta ediyor) diyebilmek için erken bir dönemdeyiz. Ayrıca oransal olarak durum aleyhte görünmese de çok kişinin enfekte olması riskleri artırmaktadır.''
Omikron'dan korunma önerileri
Salgında birçok varyant ve mutasyon görülmesinin beklenen bir durum olduğunu ve bunları tecrübe ettiklerini ifade eden Sağlık Bakanı Koca, ancak farklı mutasyon ve varyantların, salgına karşı alınabilecek tedbirleri değiştirmediğini dile getirdi.
Koca, açıklamasında şunlara yer verdi:
''Sevdiklerimizi korumak ve sağlıkla yarınlara ulaşmak için salgının yeni sürecinde; kapalı ve havalandırması kısıtlı ortamlarda vakit geçirmemeli, her durumda maske kullanımından taviz vermemeli, aşı hatırlatma dozlarını ihmal etmemeli, sosyal mesafeye azami dikkat göstermeliyiz. Omikron varyantının bulaşma hızı dikkate alındığında sosyal mesafeyi 3 metreye kadar artırmalıyız. Hijyen kurallarına her zamankinden çok daha titiz uymalıyız. Unutmayın, virüs mutasyona uğrasa da tedbirler değişmiyor. Kişisel tedbirler bugün dünden daha önemli bir duruma geldi. Endişelenmemeli ancak çok daha tedbirli olmalıyız.''