"Mikroblog" olarak tanımlanan sosyal medya platformuTwitter'ın yeni patronu Elon Musk oluyor ve büyük olasılıkla yönetim de değişecek. (Görsel: Twitter)

Elon Musk, Twitter'ı satın aldı

Twitter yönetim kurulu, iş insanı Elon Musk'ın 44 milyar dolarlık satın alma teklifini kabul etti.

BBC'nin haberine göre, şok teklifini iki haftadan kısa bir süre önce yapan Musk, Twitter'ın kilidini açabileceği "muazzam bir potansiyele" sahip olduğunu söyledi. Ayrıca, içerik kısıtlamalarını gevşetmekten sahte hesapları ortadan kaldırmaya kadar bir dizi değişiklik çağrısında bulundu.

Şirket yönetimi başlangıçta Musk'ın teklifini reddetti, ancak şimdi hissedarlardan anlaşmayı onaylamak için oy kullanmalarını isteyecek.

Elon Musk, Forbes dergisine göre, çoğunlukla yönettiği elektrikli araç üreticisi Tesla'daki hissesi nedeniyle 273,6 milyar dolarlık tahmini net değeriyle dünyanın en zengin adamı. Aynı zamanda uzay ve havacılık firması SpaceX'e de liderlik ediyor.

"Dijital şehir meydanı"

Anlaşmayı duyuran Musk, düşüncelerinin şu sözlerle aktardı:

"İfade özgürlüğü işleyen bir demokrasinin temel taşıdır ve Twitter, insanlığın geleceği için hayati önem taşıyan konuların tartışıldığı dijital şehir meydanıdır.

Ayrıca ürünü yeni özelliklerle geliştirerek, güveni artırmak için algoritmaları açık kaynak yaparak, spam botlarını yenerek ve tüm insanların kimliğini doğrulayarak Twitter'ı her zamankinden daha iyi hale getirmek istiyorum.

Twitter'ın muazzam bir potansiyeli var - onu ortaya çıkarmak için şirketle ve kullanıcı topluluğuyla birlikte çalışmayı dört gözle bekliyorum."

Twitter yönetim kurulu başkanı Bret Taylor, Musk'ın teklifini tam olarak değerlendirdiğini ve bunun "Twitter hissedarları için ileriye dönük en iyi yol" olduğunu söyledi.

Yönetim değişikliği sözkonusu

Yeni şirkete kimin liderlik edeceği belli değil. Şirket şu anda, geçen Kasım ayında kurucu ortak ve eski patron Jack Dorsey'den devralan Parag Agrawal tarafından yönetiliyor.

Ancak Musk, teklif belgesinde Twitter yönetim kuruluna şunları söyledi: "Yönetime güvenim yok."

Bu yıl içinde tamamlanması beklenen anlaşmaya göre Twitter'ın hisseleri listeden çıkarılacak ve özel hale getirilecek. Musk, bunun kendisine işte istediği değişiklikleri yapma özgürlüğü vereceğini öne sürdü.

Stratejik adımlar 

Elon Musk'ın Twitter'ı hedeflemesi olağanüstü bir hızla ilerledi. Nisan ayının başında, Musk'ın yüzde 9,2 hisse ile firmanın en büyük hissedarı olduğu ortaya çıktı.

Yönetim kurulu haberi hoş karşılamadı. Çünkü, Musk, diğer hissedarların aksine değişiklik getirmek istiyordu.

Twitter üst yöneticisi Parag Agrawal tarafından Musk'a yönetim kurulunda bir koltuk teklif edildi. Ancak beklendiği gibi Musk yönetim kuruluna katılmadı. Zira bu daha fazla hisse almasına sınırlama getirilmesi anlamına da geliyordu. 

Musk'ın hamlesi mantıklıydı çünkü Twitter için büyük bir planı vardı ve bunu yönetim kurulu üyesi olarak gerçekleştiremeyeceğini biliyordu. O da karşı atakla şirketi devralma girişiminde bulundu. Musk, Twitter'a 43 milyar dolarlık değer biçti. 

Şirket yönetimi buna sıcak bakmasa da, Musk'ın teklifi bazı hissedarlar için cazipti. Musk, bu sayede bazı hissedarların yönetime baskı yapmasını da sağlamış oldu. 

Elon Musk, kendisine ait olan hisseler dışındaki paylar için 25,5 milyar dolarlık finansman sağladı ve uzlaşmanın sonunda 21 milyar dolarlık hisse alacak.