James Webb Uzay Teleskobu, Dünya'dan 1,5 milyon kilometre uzaklıktaki son yörüngesine ulaştı. (Görsel: NASA)

James Webb teleskobu, Dünya'dan 1,5 milyon km uzaklıktaki son yörüngesine ulaştı
 

Fırlatılmasından yaklaşık bir ay sonra, James Webb uzay teleskobu Dünya'dan 1,5 milyon km uzaktaki son yörüngesine ulaştı ve bu yörüngeden özellikle evrendeki ilk galaksileri gözlemleyebilecek.

James Webb Uzay Teleskobu, belirlenen noktada güneşin etrafında yörüngeye girmek için roket iticilerini yaklaşık 5 dakika ateşledi ve NASA , operasyonun planlandığı gibi gittiğini doğruladı.

İtici ateşleme, teleskopu güneşin ve Dünya'nın yerçekimi kuvvetlerinin dengelendiği ikinci Lagrange noktasında güneşin etrafında yörüngeye oturttu.

Evrenin gizemleri

NASA yöneticisi Bill Nelson yaptığı açıklamada, ''Evrenin gizemlerini ortaya çıkarmaya bir adım daha yaklaştık. Ve bu yaz Webb'in evrenle ilgili ilk yeni görüntülerini görmek için sabırsızlanıyorum'' dedi.

Adını Apollo programının oluşum yıllarını denetleyen eski bir NASA yöneticisinden alan teleskop, gökbilimcilerin zamanda hiç olmadığı kadar geriye, ilk yıldızların ve galaksilerin 13,7 milyar yıl önce oluştuğu zamana kadar bakmalarını sağlayacak.

25 Aralık'ta fırlatılmıştı

Ünlü Hubble Uzay Teleskobu'nun halefi olan James Webb teleskobu, yaklaşık 32 yaşındaki Hubble Uzay teleskobundan 7 kat daha hassas ve boyutunun 3 katı. Webb, 25 Aralık'ta Fransız Guyanası'ndan bir Ariane-5 roketi tarafından fırlatılmıştı.

James Webb'in kapsamlı hedefleri arasında Evren'de parlayan ilk yıldızların fotoğraflarını çekmek ve yaşanabilir olup olmadıklarını görmek için uzak gezegenleri araştırmak var.