KONULAR
2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla TBMM'ye gönderilen teklifin gerekçesinde, 2022 Merkezi Yönetim Bütçesi'nin istihdam odaklı ve gelir dağılımı adaletini gözeten, büyümenin tesisisi ile mali disiplinin sürdürülmesini esas aldığı belirtildi. Bütçe ödeneklerini, Orta Vadeli Program'daki denge ve öncelikler dikkate alınarak belirlendiği ifade edilen gerekçede, bütçenin hedefleri şöyle sıralanıyor:
"-Türkiye ekonomisi için nitelikli istihdam oluşturan, enflasyon ve cari açık yaratmayan, ağırlıklı olarak yurt içi tasarruflar ve doğrudan yabancı yatırımlarla finanse edilen, verimli alanlara yönlendirilmiş yatırımlara ve ihracata dayalı, yeşil dönüşümü dikkate alan istikrarlı, dengeli ve gelir dağılımı adaletini gözeten bir büyüme yapısını tesis etmek, bu çerçevede makroekonomik istikrarı koruyarak, özel sektöre de yön verecek şekilde ekonomide şeffaflığı ve öngörülebilirliği artırmak.
-Beşerî sermayeyi güçlendirmek, kapsayıcı büyüme yaklaşımını belirgin bir biçimde hayata geçirmek ve refahın toplumun tüm kesimlerine yaygınlaştırılmasına yönelik politikaların uygulanmasına devam etmek.
-Para ve maliye politikalarının güçlü eş güdümünü sürdürmek.
-Kaynakların verimli kullanılmasını sağlamak ve belirlenen alanlarda tasarrufu sağlayacak yapısal değişiklikleri hayata geçirmek, kamu kesimi borçlanma gereği ve kamu borç stokunun GSYH'ye oranını düşürmek ve maliye politikasının sürdürülebilirliğini güçlendirmek.
-Süreklilik arz etmeyen ve konjonktüre dayalı gelirlerin oluşturduğu geçici kaynaklara karşılık olarak kalıcı mahiyette harcama yaratmamak.
-Verginin tabana yayılması ve gönüllü uyumun artırılmasına yönelik çalışmaları sürdürmek, kamu gelirlerine yönelik tahsilat performansım artırmak ve kayıt dışı ekonomiyle mücadelede kapsamlı bir program uygulamaya koymak.
-Kamu yatırım, teşvik ve desteklerinin etkinliğini artırmak.
-Kamu kaynak kullanımında temel politika belgelerinde belirlenen politika, tedbir ve öncelikler doğrultusunda hareket etmek.
-Harcama gözden geçirmeleri sonucunda verimsiz harcama alanlarını tasfiye etmek, bu yolla oluşturulacak mali alanın öncelikli tahsis edilmesini sağlamak.
-Eğitim sisteminde yapılacak köklü reformlar ile eğitimin kalitesinin artırılmasını sağlamak ve rekabetçi üretim ve verimlilik için gerekli becerilere sahip iş gücü yetiştirmek.
-Ülkenin beşerî sermayesinin güçlendirilmesi amacıyla okullar arası başarı farklarım azaltarak ve okul öncesi eğitimi yaygınlaştırarak eğitimde fırsat eşitliğini artırmak, temel eğitimi güçlendirmek, öğretmenlerin mesleki gelişimlerini iyileştirecek eğitimleri çeşitlendirerek yaygınlaştırmak.
-Sağlık harcamalarında etkinliğin sağlanması için arz ve talep yönlü düzenlemeleri hayata geçirmek.
-Gıda arz güvenliğini sağlayarak fiyat istikrarını korumak amacıyla, tarım arazilerinin korunması ve etkin kullanımı çalışmalarına devam etmek."
Bütçe Kanun Teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonu'daki görüşmelerin ardından TBMM Genel Kurulu'nda ele alınacak.
Öngörülen bütçe açığı 278,3 milyar
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi konusunda yaptığı açıklamada, 2022'de bütçe giderlerinin 1 trilyon 750 milyar 957 milyon lira, bütçe gelirleri 1 trilyon 472 milyar 583 milyon lira olduğunu belirterek, öngörülen ''Bütçe açığının 278 milyar 374 milyon lira'' olduğunu belirtmişti.
Oktay'ın verdiği bilgiye göre, bütçe kanun teklifinde ayrılan kaynaklar bazı kalemlere göre şöyle:
-Sağlık harcamaları 304, 6 milyar lira.
-Eğitime 273, 5 milyar lira.
-Savunma ve güvenlik için 181 milyar lira.
-Sosyal yardımlara 104,2 milyar lira.
-Reel kesim desteklerine 68,9 milyar lira.
-Tarıma 57,6 milyar lira.
2022 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi'nde 1 trilyon 472 milyar 583 milyon lira gelir ve 1 trilyon 750 milyar 957 milyon lira gider yer alıyor. Öngörülen bütçe açığı ise 278 milyar 374 milyon lira. Bütçe açığının Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'ya (GSYİH) oranı ise yüzde 3,5 olarak tahmin ediliyor.