Yozgat Büyüknefes'te Galatların başşehri Tavium antik kenti kalıntılarında arkeolojik kazılar için hazırlıklar tamamlandı. (Foto: Seyfi Çelikkaya)

KONULAR

Açıkhava müzesi gibi köyde kazılar başlıyor

Frigler, Hititler, Romalılar, Bizanslılar gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapan MÖ 2 binli yıllarda ise Almanların ataları varsayılan Galatların başkenti olan Tavium Antik Kenti'nin kalıntılarının bulunduğu, Açıkhava müzesini andıran görüntüsü ile dikkat çeken Yozgat'ın Büyüknefes köyünde,  uzun bir aradan sonra yeniden arkeolojik kazı çalışmaları yapılabilmesi için hazırlıklar tamamlandı.

Antik kentten çıkan birçok parçanın çeşme, okul, ahır, duvar, mezarlık gibi yapılarda kullanılması nedeniyle açık hava müzesini andıran Büyüknefes köyünde 1997-2009 yıllarında Avusturya Klagenfurt Üniversitesinden Prof. Karl Strobel tarafından yürütülen yüzey araştırmalarında önemli eserlere rastlanıldı. Bölgeden çıkarılan eserlerin büyük bölümünün Yozgat Müzesi’nde sergilendiği Tavim Antik kenti alanında kazı çalışmalarını yürütecek ekip, Yozgat Valisi Ziya Polat’ı makamında ziyaret edip, yapılacak çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulundu. 

Yozgat Bozok Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkan Yardımcısı Savaş Altun, Avusturya Alpen-Adria Üniversitesi Arkeoloji Profesörü Christian Wallner ve Yozgat İl Kültür Müdürü Hüseyin Çitçi’yi makamında ağırlayan Vali Polat, yürütülecek kazı çalışmalarına Yozgat Bozok Üniversitesinin başkanlık edecek olmasının önemine dikkat çekti. Yozgat tarihinin ve kültürünün çok geçmiş yıllara dayandığını hatırlatan Vali Polat, bunun insanlara da gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi. Polat, Büyüknefes köyünde Yozgat Bozok Üniversitesi ile yapılan anlaşma kapsamında hazırlanan projenin Kültür Turizm Bakanlığı tarafından da kabul edildiğini bildirdi. 

Arkeolojik yüzey araştırması

Yozgat Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde 2010 yılında kurulup, 2017-2018 eğitim öğretim yılında öğrenci kabul etmeye başlayan Arkeoloji Bölümü akademisyen ve öğrencileri, Yozgat’ta iki yıl süreli yüzey araştırması çalışması yaptı. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izni ile Bozok Üniversitesi adına Yozgat İl genelinde ‘Klasik Dönem, Roma Dönemi ve Bizans’ dönemlerine yönelik yapılan yüzey araştırma çalışmalarında, Yozgat’ın tarihsel olarak Prehistorik dönemden Cumhuriyet dönemine kadar kesintisiz olarak yerleşim gördüğü hatırlatıldı. Buna karşın, sistemli bir çalışmayla araştırılmadığına yapılmadığının altı çizilerek, yapılan araştırma ile Yozgat’ın taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarının yerinde belgelenmesinin hedeflendiği aktarıldı. Yapılan bu çalışmalar ile Yozgat il genelindeki antik bölgeler konusunda da kapsamlı bilgiye sahip olan Yozgat Bozok Üniversitesi Arkeoloji Bölümü, Galatların Başşehri Tavium Antik Kenti kalıntılarının yer aldığı bölgede bu yıl yeniden yapılmaya başlanılacak kazılara başkanlık edecek.

Galatların Başşehri

Yozgat il merkezine 40 kilometre mesafede yer alan Büyüknefes Köyü’nde yer alan Tavium antik kenti alanında yapılan yüzey araştırması ve kazılarda Hitit ve Frig yerleşim izleri görülmesine rağmen asıl yerleşimin Galatlar zamanında MÖ 3'üncü yüzyıl ile 1'inci yüzyıl arasında olduğu belirlendi. Antik kent kalıntılarının bulunduğu Büyüknefes ve çevresinde yer alan birçok köyde yapılan yüzey araştırmaları ile 20’ye yakın yerleşim alanını kapsayan geniş bir çevrede tarihin izleri de tespit edildi. Araştırmalar sonunda çok sayıda seramik parçaları, sütun kaide ve tamburları, mezar stelleri, Bizans dönemine ait yazıtlı mezar, birçok mimari parçalarına rastlanıldı. Geniş bir çevrede yapılan çalışmalar sonucunda şu ana kadar, Kalkolitik Çağ'dan – İslami Döneme kadar iskan izlerine rastlanıldığı kaydedildi. 

Açıkhava müzesi gibi köy

Almanların ataları varsayılan Galatların başkenti olan Tavium Antik Kenti'nin kalıntılarının bulunduğu Büyüknefes köyünde antik kente ait bir çok parça köydeki yapılarda, mezarlıklarda da kullanılması nedeniyle Açıkhava müzesini andırıyor. Köyde ikamet eden vatandaşların bahçelerinde, bağlarında, tarlalarında, evlerinin kenarlarında, çeşmelerinde, mezarlarında döneme ait taşların kullanıldığı, bu taşların bir bölümünün müze yapılmak üzere toplandığı kaydedildi. 

Köy yakınında bulunan Tavium Antik kenti bölgesinde önümüzdeki günlerde başlayacak kazı çalışmaları ile toprak altında bulunan şehrin kalıntıları ortaya çıkartılıp, turizme kazandırılacak.