KONULAR
Açık Radyo artık 'ses' veremiyor
Açık Radyo, RTÜK’ün karasal yayın lisansını iptal etmesinin ardından bugün saat 13:00’te yayınını durdurdu.
RTÜK üyesi İlhan Taşçı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Kainatın tüm seslerine ve renklerine açık’ sloganıyla 1995'ten bu yana yayın yapan Açık Radyo bugün saat 13.00 itibariyle susturuldu… Kesilen yalnızca 30 yıllık bir radyonun sesi değil Türkiye’nin çok sesliliğidir” dedi.
Açık Radyo yöneticileri akşam saatlerinde radyo binası önünde açıklama yapacaklar.
Açık Radyo’dan 11 Ekim'de yapılan ve radyonun internet sitesinde de yer alan açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:
" Açık Radyo’nun karasal yayın lisansı RTÜK tarafından resmi olarak iptal edildi.
Türkiye’de ve belki de dünyada en geniş çapta ses ve ifade biçimlerine muazzam bir alan açmış radyomuz tamamiyle bürokratik ve teknik bir gerekçeyle ifade özgürlüğünden mahrum bırakılıyor. Oysa milyonlarca dinleyicisinin kolaylıkla şahitlik edebileceği gibi Açık Radyo bunca yıldır yaratmış olduğu toplumsal etki sayesinde susturulamaz.”
Radyo yönetimi hukiki mücadelenin süreceğini de belirterek, "Karasal yayın hayatımıza ilişkin bu ayrılığın, geçici olacağını ve bir an önce sona ereceğini umuyoruz" demişti.
Bugüne nasıl gelindi?
Karasal yayın lisansının iptaline neden olan süreç, Açık Radyo ve RTÜ’ün internet sitesindeki açıklamalarda yer alıyor.
Açık Radyo’nun internet sitesinde yer alan açıklamalarda şu bilgilere veriliyor:
“En son kamuoyuna yapmış olduğumuz 10 Temmuz 2024 tarihli açıklamada, Ankara 21.ci İdare Mahkemesi’nin vermiş olduğu “yürütmenin durdurulması” kararına karşı RTÜK tarafından yapılan itirazın reddolduğunu ve bu doğrultuda yayına devam edildiğini paylaşmıştık.
Ancak, Ankara 21’inci İdare Mahkemesi tarafından alınan 27.09.2024 tarihli yeni karar ile bu kez ‘yürütmenin durdurulması isteminin reddine’ karar verildiği tarafımıza bildirilmiştir. Bu karara karşı yasal çerçevede itiraz edilmektedir.
Yürütmenin durdurulması isteminin reddine karşı yasal itiraz süreç devam ederken, maalesef, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun 03.07.2024 tarih ve 2024/25 nolu toplantısında 16 nolu karar ile alınan; fakat daha evvel verilmiş olan yürütmenin durdurulması kararı sebebiyle tarafımıza tebliğ edilmemiş bulunan ‘yayın lisansının iptali” kararı 11.10.2024 tarihinde yani bugün tebliğ edilmiştir
Dolayısıyla, 30 yıldır devam eden, 95.0 frekansından yaptığımız karasal yayınımız, tebliğ edilen karar doğrultusunda RTÜK tarafından kapatılacaktır.
Elbette, gerek yürütmenin durdurulması talebinin reddine dair karara ve gerekse yayın lisansının iptali kararına karşı yasal yollara müracaat edilecek ve hukuki mücadelemiz sürecektir. Açık Radyo olarak, yukarıda belirttiğimiz yasal yollar çerçevesinde, karasal yayın hayatımıza ilişkin bu ayrılığın, geçici olacağını ve bir an önce sona ereceğini umuyoruz.
Bundan tam bir ay sonra 30. yayın yılına girecek olan Açık Radyo, bugüne dek layık görüldüğü sayısız ödülün de gösterdiği gibi çevre ve iklim mücadelesinden halk sağlığına, toplumsal cinsiyet eşitliğinden çok-kültürlülüğe pek çok alanda sivil sesler için megafon işlevi görmüş; sadece radyo frekanslarıyla da sınırlı kalmayıp tasarımdan edebiyat ve sosyal bilimlere, sahne sanatlarından plastik sanatlara uzanmış bağımsız bir mecra olarak bundan sonra da görevini sürdürecektir.
Tüm dinleyicilerimizi, meslek örgütlerini ve uluslararası kamuoyunu, Türkiye'de basın ve yayın özgürlüğü adına telafisi mümkün olmayan bir kayba yol açan bu RTÜK kararına karşı, “kâinatın tüm seslerine, renklerine ve titreşimlerine Açık Radyo” adına bu sefer çok daha net ve gür bir biçimde ses çıkarmaya davet ediyoruz. Kâinatın tüm seslerine, renklerine ve titreşimlerine Açık Radyo”
RTÜK: “Elektronik tebligat yapıldı”
RTÜK’ün internet sitesinde de yer verilen 4 Temmuz 2024 tarihli açıklamasında ise Açık Radyo hakkında ilgili yasanın “Irk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz” hükmünün ihlali gerekçesiyle “idari para cezası ve 10-14 Haziran arasında uygulanmak üzere beş kez yayın durdurma cezası verildiği belirtiliyor.
Yayıncı kuruluşa bu kararın elektronik posta yoluyla tebliğ edildiği ifade edilen açıklamada, buna rağmen yayının sürdürüldüğü belirtiliyor.
RTÜK’ün açıklamasında “Yasal düzenlemeler kapsamında değerlendirildiğinde ve özellikle UETS delili uyarınca tebligatın 31.05.2024 tarihinde okunduğu dikkate alındığında bahse konu kuruluş hakkında 6112 sayılı Kanun’un 32’nci maddesinin beşinci fıkrasında yer alan hüküm gereğince ‘yayın lisansının iptaline’ karar verilmesi yönünde işlem tesis edilmesi mevzuat gereğidir” deniliyor.
Açık Radyo hakkında
Ömer Madran yönetiminde 13 Kasım 1995'te yayına geçen Açık Radyo, internet sitesinde “İstanbul ve çevresine yayın yapan bölgesel bir radyo istasyonu” olarak tanımlanıyor.
Sitede, “hakkımızda” başlığı altında şu bilgiler yer alıyor:
“Ayrıca, 62 ortaklı bir anonim şirket (Anafor Radyo Yayıncılık A.Ş), ama, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar gibi çalışıyor; üç aşağı-beş yukarı eşit pay sahibi 62 ortağı olan bir kolektif. Hissedarların her birinde ‘ortaklık belgesi’ olarak Abidin Dino'nun 1’den 100’e kadar numaralanmış ‘Tuğralar serisi litografilerinden biri var. Tuğraların arkasında şu ibare yer alıyor: ‘Özgür, bağımsız, demokratik, haysiyetli, duyarlı ve sıradışı bir radyo kurma projesine, 1995’te verdiğiniz desteğin Türkiye’de yeni projelere örnek olması dileğiyle...’
Açık Radyo hiçbir çıkar ve sermaye grubuna bağlı değil. Tabiî devlete de. Çoğulcu demokrasi, hukukun üstünlüğü, temel insan hak ve özgürlükleri dışında, hiçbir ideolojiye de bağlı değil. Dolayısıyla, bağımsız. Hatta, büyük para ve güç odaklarının sahipliği altında boğulan bir medya ortamında, Türkiye'nin -ve belki de dünyanın- ender bağımsız yayın organlarından biri olduğu da söylenebilir. Şiârı: Kâinatın tüm seslerine, renklerine ve titreşimlerine Açık Radyo."
Ticaret Sicili kayıtlarına göre, 19 Eylül 1994 tarihinde kurular Anafor Radyo Yayıncılık AŞ’nin kurucuları İbrahim Ömer Madran, Meral Mutlu, Fatma Reşide Banu Erginöz, Elvan Alpay ve Dilek Hepgüler. Son yapılanmada şirketin yöneticileri olarak İbrahim Ömer Madran ve Meral Mutlu Madran yer alıyor.