ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsviçre'nin Cenevre kentinde yaklaşık dört saat süren bir görüşme yaptı. (Foto: Depo Photos)

KONULAR

Biden-Putin zirvesi 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Joe Biden, İsviçre'nin Cenevre kentinde ilk kez yüz yüze görüştüler. La Grange Villa'da yapılan görüşme görüşme 2 turlu olarak yaklaşık 4 saat sürdü.

Putin, görüşmeden sonra düzenlenen basın toplantısında, her iki tarafın da birbirlerinin ülkelerinden sınır dışı edilen diplomatları iade etmeyi kabul ettiğini söyledi.Ayrıca Ukrayna'nın NATO ittifakına katılması konusunda görüştüklerini de söyledi ve ''buna geniş ölçüde değindik" dedi.

Vladimir Putin, Rusya'nın iddia edilen siber saldırılar hakkında ABD'ye "kapsamlı bilgi" sağladığını, ABD'nin yanıt vermediğini belirtti. Teksas'taki bir Amerikan petrol boru hattı sistemine yapılan son saldırıya ve Rusya'daki bir sağlık sistemine yapılan saldırıya işaret eden Putin, "Siber uzayın her iki ülke için de olağanüstü derecede önemli olduğuna inanıyoruz. ABD yönetiminin buna bakmakla özellikle ilgilendiğini düşünmüyorum. Tek yaptıkları imalar yapmak, bizim ihtiyacımız olan ise uzman istişareleri yapmak" diye konuştu. 

''Navalny istediğini yaptı''

Putin, gözaltına alınan muhalefet lideri Alexei Navalny hakkında soru sorulduğunda, olayla ilgili tarafsız haber yapılması çağrısında bulundu.

Putin, "Bu kişi Rusya'da var olan yasaları ihlal ettiğini biliyordu ve mükerrer bir suçludur. Arandığını çok iyi biliyordu ama yine de Rusya'ya geri döndü ve kasıtlı olarak tutuklanmak istedi. Yapmak istediğini yaptı'' dedi.

''Biden selefinden çok farklı''

Rus lider, Joe Biden'ı "deneyimli bir devlet adamı" olarak nitelendirdi. İki saat boyunca ayrıntılı olarak konuştuklarını, bunun çoğu politikacıyla yapılabilecek bir şey olmadığını ifade eden Putin, ''Başkan Trump'tan çok farklı" dedi.

Washington'un Rusya'nın Kuzey Kutbu'nu askerileştirmesiyle ilgili endişelerinin asılsız olduğunu dile getiren Putin, Rusya'nın bölgede Sovyet döneminden kalma altyapıyı restore ettiğini, ancak Moskova'nın kuzey deniz yolu üzerindeki uluslararası yasalara tam olarak uymak istediğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı, Biden'dan Beyaz Saray'a davet almadığını, kendisinin de Biden'ı da Kremlin'e davet etmediğini belirterek, ''Bu tür toplantıların ve ziyaretlerin gerçekleşmesi için uygun koşulların olması gerektiğine inanıyorum” dedi.

Putin, ABD başkanının Rusya'da hapsedilen ABD vatandaşları sorununu gündeme getirdiğini, Washington ile mahkum değişimi konusunda "uzlaşma" olabileceğini kaydetti, ancak ayrıntı vermedi.

''Rusya'nın ABD gibi olmasını istemiyoruz''

"Bütün siyasi rakipleriniz hapishanede öldüyse, zehirlendiyse... Bu, siyasi bir kavga istemediğiniz mesajını göndermiyor mu?" sorusu üzerine, Putin, ABD Capitol'deki 6 Ocak ayaklanmalarına işaret ederek karşılık verdi ve Rusya'nın sınırları içinde bu tür bir "kaos" istemediğini söyledi.

Bir muhabirin Rusya'nın bugünkü futbol maçında Finlandiya'ya karşı kazandığı zaferden bahsetti ve Başkan Putin'e zirveyi kimin "kazandığını" sordu.

Putin, "açık ve samimi bir görüşme" yaptıklarını ifade ederek, "Bu bir yarışma değil. Verimli bir toplantı oldu. Verimliydi, amacına ulaştı" dedi. Görüşmelerde Moskova ile Washington arasında karşılıklı güvene dair bir "umut işareti" gördüğünü belirten Putin, Biden'ı "çok yapıcı, deneyimli bir ortak" olarak nitelendirdi, ancak ABD ile ilişkilerin düzelip düzelmeyeceğini söylemenin zor olduğunu söyledi.

Biden: ''Görüşme olumlu. Rusya'ya karşı değil, Amerika'dan yanayım''

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin görüşmesinin "olumlu" olduğunu, ancak ABD'nin, demokrasisine müdahaleye müsamaha göstermeyeceği konusunda uyardığını belirtti.

Biden, Cenevre'de düzenlediği basın toplantısında, ''Başkan Putin'e gündemimin Rusya'ya veya başka birine karşı olmadığını, bunun Amerikan halkı için olduğunu söyledim" dedi.

''Sonuçları olduğunu biliyor''

ABD Başkanı Joe Biden'a, seçimlere daha fazla müdahale edilmesi veya ABD'ye karşı başka siber güvenlik saldırıları olması durumunda ne gibi sonuçlar doğuracağı soruldu.

Biden,  "Sonuçları olduğunu biliyor. Harekete geçeceğimi biliyor" dedi ve şöyle devam etti:

"Şunu netleştirelim: Amerika Birleşik Devletleri dünyanın geri kalanı tarafından diğer ülkelerin seçimlerine doğrudan müdahale ediyor olarak görülse ve herkes bunu bilse nasıl olurdu? Onun yaptığı faaliyetlerde biz olsaydık nasıl olurdu?  Bu, büyük bir dünya gücü olarak ayakta durmasını sağlamak için umutsuzca çabalayan bir ülkenin itibarını zedeliyor."

Biden, Putin'e hapisteki Amerikalılar ve Rus muhalif lider Alexei Navalny de dahil olmak üzere 'temel insan hakları' sorunlarını her zaman gündeme getireceğini söylediğini söyledi. Biden, hapisteki Navalny ölürse Rusya için sonuçların yıkıcı olacağını vurguladı.

Biden,  Putin ile şahsen görüşmenin neden önemli olduğunu şöyle açıkladı: ''İletişim kurmak istediklerim konusunda herhangi bir hata veya yanlış beyan olmaması için yüz yüze görüşmek önemliydi. Yapmaya geldiğim şeyi yaptım."  

Zirve başlarken

İki lider, yerel zamanla saat 13:00'da bir araya geldiler, irve başlarken kısa açıklamalarda bulundular. 

Biden, "Dışarıda söylediğim gibi, yüz yüze görüşmenin her zaman daha iyi olduğunu düşünüyorum" dedi. Vladimir Putin ise "toplantılarının verimli geçmesini" umduğunu söyledi.

İki lider müzakerelere başlamak için oturmadan hemen önce ev sahibi ülke İsviçre Cumhurbaşkanı Guy Parmelin, ''Sizi burada zirvede ağırlamak ve iyiniyet geleneğine uygun olarak diyalog ve karşılıklı anlayışı teşvik etmek bir onur ve mutluluktur. Siz iki cumhurbaşkanına iki ülkenizin ve dünyanın çıkarına verimli bir diyalog diliyorum'' diye konuştu.

 “Nükleer savaşın kazananı olamaz”

Beyaz Saray ve Kremlin tarafından yayımlanan stratejik istikrara ilişkin ortak bildiride, nükleer silahlara ağırlık verilerek, “nükleer savaşın kazananının olamayacağı ve hiçbir zaman böyle bir savaşın yapılmaması gerektiği” belirtildi.

Bildiride, ABD ve Rusya arasındaki Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması’nın (START) kısa süre önce uzatıldığına işaret edilerek, Yeni START'ın uzatılmasının iki ülkenin “nükleer silahların kontrolüne bağlılığını” gösterdiği kaydedildi. Ortak açıklamada, “Bugün, nükleer savaşta kazananın olmayacağına ve böyle bir savaşın asla yapılmaması gerektiği ilkesine bağlılığımızı yeniden teyit ediyoruz" denildi.

ABD ve Rusya’nın; gerilim dönemlerine rağmen, dünyada stratejik öngörülebilirliğin sağlanmasına, silahlı çatışma riskleri ve nükleer savaş tehdidinin azaltılmasına ilişkin paylaştığı hedeflerde ilerleme kaydedebildiği, iki ülkenin bu alanda diplomatik görüşmelere de devam edeceği ortak bildiride vurgulandı.  

İki ülke arasında son dönemdeki gerginliklere rağmen, ortak bildiri, liderlerin yüz yüze görüşmesinin bir başarısı olarak nitelendi

“Putin zamanında geldi”

Putin ile Biden’ın İsviçre’nin Cenevre kentindeki zirve toplantılarında planlandığı saatte resmi görüşmelere başlandı. Amerikan basını Putin’in görüşmeye “sürpriz şekilde zamanında geldiğini” haber yaptı.

The Washington Post gazetesi, Putin’in görüşme için “hemen hemen tam zamanında” yerel saatle 13:04’te Cenevre’ye geldiğini belirtti. Habere göre, Putin’in zamanında gelmesi uzmanların dikkatini çekerken, ABD’in eski Rusya Büyükelçisi Michael McFaul da Putin’in “toplantılarda geç ortaya çıkma alışkanlığı olduğuna” işaret etti.

Haberde, örnek olarak da Putin’in önceki ABD Başkanı Donald Trump ile 2018’de Helsinki’de yaptığı görüşmeye 45 dakika, dönemin ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile 2013’deki görüşmesine 3 saat ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile 2014’teki görüşmesine de 4 saati aşkın geç geldiği belirtildi.

ABC News’ten Jonathan Karl da Putin’in bugünkü zirveye zamanında gelmesine dikkat çekerek, “Amerikalı ve Rus yetkililer arasındaki gittiğim kaç etkinlikte Putin’in Amerikalıları beklettiğini size söyleyemem. Bu bir güç gösterisi” dedi. Karl, ayrıca Putin’in bu zirveye zamanında gelmesini de Putin’in “bu mücadelede ateşi düşürmek isteğinin bir işareti” olarak yorumladı.