BM insani yardım değerlendirme ekibi Gazze'deki El-Şifa Hastanesi'ne ulaştı, hastanedeki 'vahim' durum DSÖ'nün basın açıklamasına yansıdı. (Foto: DSÖ)

KONULAR

BM ekibi El-Şifa Hastanesi'ne ulaştı: 'Durum vahim'

BM insani yardım değerlendirme ekibi dün Gazze'deki El-Şifa Hastanesi'ne ulaştı, hastanedeki 'vahim' durum Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) basın açıklamasına yansıdı. 

Gece geç saatlerde yapılan açıklamaya göre, ekip sahadaki durumu değerlendirmek, tıbbi öncelikleri belirlemek ve daha sonraki görevler için lojistik seçenekleri ele almak üzere El-Şifa Hastanesine giriş yaptı. DSÖ'nün öncülük ettiği ekipte yanı sıra Birleşmiş Milletler yardım kuruluşlarından halk sağlığı uzmanları, lojistik görevlileri ve güvenlik personeli yer aldı.  

İsrail ile varılan mutabakat sonucunda kararlaştırılan rota boyunca güvenli geçişi sağlamak için İsrail ordusu (IDF) geçiş güzergahını çatışmadan arındırıldı. 

"Ancak, bu, aktif bir çatışma bölgesinde yüksek riskli bir operasyondu ve hastaneye yakın bir yerde ağır çatışmalar devam ediyordu" denilen açıklamada şu gözlem ve değerlendirmelere yer verildi: 

Hastaneye sığınanlar tahliye edilmişti

"Günün erken saatlerinde IDF, hastane arazisine sığınan ve ülke içinde yerinden edilmiş olan 2.500 kişi için tahliye emri çıkarmıştı.  Bu kişiler, bir dizi seyyar hasta ve hastane personeli ile birlikte, ekibin gelişi sırasında tesisi çoktan boşaltmışlardı. 

Güvenlik durumuyla ilgili zaman kısıtlamaları nedeniyle ekip, 'ölüm bölgesi' ve durumu 'vahim' olarak tanımladıkları hastanede sadece bir saat geçirebildi. Bombardıman ve silah ateşi izleri açıkça görülüyordu. 

Hastane girişinde toplu mezar

Ekip hastanenin girişinde bir toplu mezar gördü ve 80'den fazla kişinin burada gömülü olduğu söylendi.

Son altı hafta içinde temiz su, yakıt, ilaç, gıda ve diğer temel yardımların eksikliği, bir zamanlar Gazze'nin en büyük, en gelişmiş ve en iyi donanımlı sevk hastanesi olan El-Şifa Hastanesi'nin tıbbi bir tesis olarak işlev görmemesine neden oldu. 

Enfeksiyon riski yüksek

Ekip, güvenlik durumu nedeniyle personelin hastanede etkin bir atık yönetimi gerçekleştirmesinin imkânsız olduğunu gözlemledi.

Koridorlar ve hastane bahçesi tıbbi ve katı atıklarla doluydu ve bu durum enfeksiyon riskini artırıyordu. Konuştukları hastalar ve sağlık personeli, güvenlikleri ve sağlıkları için dehşete düşmüş ve tahliye talebinde bulunmuşlardır. 

El-Şifa'ya hasta kabul edilmiyor

El-Şifa Hastanesi artık hasta kabul edemiyor, yaralı ve hastalar artık ciddi şekilde bunalmış ve zar zor işleyen Endonezya Hastanesine yönlendiriliyor. 

El-Şifa'da 25 sağlık çalışanı ve 291 hasta kalırken, tıbbi hizmetlerin durdurulması nedeniyle son 2-3 gün içinde çok sayıda hasta hayatını kaybetti.  Hastalar arasında durumu son derece kritik olan 32 bebek, yoğun bakımda havalandırma olmadan yatan iki kişi ve hayat kurtarıcı tedaviye erişimi ciddi şekilde tehlikeye giren 22 diyaliz hastası bulunmaktadır. 

Hastaların büyük çoğunluğu savaş travması mağduru olup, bunların arasında karmaşık kırıklar ve ampütasyonlar, kafa travmaları, yanıklar, göğüs ve karın travmaları ve tıbbi yardım olmadan hareket edemeyen ciddi omurga yaralanmaları olan 29 hasta bulunmaktadır.  Birçok travma hastasının yaraları, hastanedeki enfeksiyon kontrol önlemlerinin yetersizliği ve antibiyotik bulunamaması nedeniyle ciddi şekilde enfekte olmuştur.   

El Şifa için tahliye kararı

Artık faaliyette olmayan veya yeni hasta kabul etmeyen hastanenin mevcut durumu göz önüne alındığında, ekipten sağlık çalışanlarını ve hastaları başka tesislere tahliye etmesi istenmiştir. DSÖ ve ortakları, kalan hastaların, personelin ve ailelerinin acil tahliyesi için acilen planlar geliştirmektedir.  Önümüzdeki 24-72 saat içinde, çatışmanın tarafları tarafından güvenli geçiş garantileri beklenirken, hastaları El-Şifa'dan Gazze'nin güneyindeki Nasser Medical Complex ve Avrupa Gazze Hastanesi'ne acilen taşımak için ek misyonlar düzenlenmektedir.  Ancak bu hastaneler halihazırda kapasitelerinin üzerinde çalışmaktadır ve El-Şifa Hastanesi'nden yapılacak yeni sevkler aşırı yük altındaki sağlık personeli ve kaynaklarını daha da zorlayacaktır. 

DSÖ, yakıt, su, tıbbi malzeme, gıda eksikliği ve yoğun çatışmalar nedeniyle kapanma riskiyle karşı karşıya olan kuzeydeki kısmen işlevsel kalan birkaç hastanede barınan hastaların, sağlık çalışanlarının ve ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin güvenliği ve sağlık ihtiyaçları konusunda derin endişe duymaktadır. Gazze'de acilen ihtiyaç duyulan sağlık hizmetlerinin sunulabilmesi için El-Şifa ve diğer tüm hastanelerin yeniden işlevsel hale getirilmesi için derhal çaba sarf edilmelidir.

Ateşkes çağrısı 

DSÖ, Gazze'deki çatışmaların ve insani felaketin sona erdirilmesi için kolektif çaba gösterilmesi talebini yinelemektedir.  Derhal ateşkes sağlanması, insani yardım akışının geniş ölçekte sürdürülmesi, ihtiyacı olan herkese engelsiz insani erişim sağlanması, tüm rehinelerin koşulsuz olarak serbest bırakılması ve sağlık hizmetleri ile diğer hayati altyapılara yönelik saldırıların durdurulması çağrısında bulunuyoruz. 

Gazze halkının çektiği aşırı acılar, insaniyet ve şefkatle derhal ve somut bir şekilde karşılık vermemizi gerektirmektedir."