Deutsche Bank Başkan Yardımcısı Rohr, enerji ithalatında sert kısıtlamaların enflasyonu çift haneli rakamlara yükseltebileceği uyarısında bulundu.

KONULAR

Deutsche Bank'tan çift haneli enflasyon uyarısı

Deutsche Bank Başkan Yardımcısı Karl von Rohr, Almanya'da enflasyondan tehlikeli sinyaller geldiğini belirterek, "Tahminimiz, yıl boyunca yüzde 7 ile 8'lik bir enflasyon oranında olacağımız yönünde ancak enerji ithalatının güçlü bir şekilde sınırlandırılması durumunda yüzde 10 ve daha fazlasını bile görebiliriz" dedi. 

Rohr, Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung'a yaptığı açıklamada, süpermarketlerde temel gıda fiyatlarının son zamanlarda keskin bir şekilde yükseldiğini anımsattı. Rohr, "Tahminimiz, yıl boyunca yüzde 7 ila 8'lik bir enflasyon oranında olacağımız yönünde ancak enerji ithalatının güçlü bir şekilde sınırlandırılması durumunda yüzde 10 ve daha fazlasını bile görebiliriz" diye konuştu. 

"Zenginlik güneşte buz gibi erir" diyen Rohr, "Vatandaşlarımız 1970'lerden beri benzerini görmediğimiz enflasyon oranlarına uyum sağlamak zorunda kalabilirler" ifadesini kullandı. Rohr, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz politikasına ilişkin olarak, faiz artırımı uygulamasının yakın gelecekte zorunlu hale geleceğini sözlerine ekledi. 

Birleşmeden bu yana rekor seviye

Almanya'daki enflasyon oranı yüzde 7,3 ile şimdiden 1981 sonbaharından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Çarşamba günü yayınlanan resmi rakamlar, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından artan enerji maliyetlerinin ortasında, Alman enflasyonunun 1990'daki yeniden birleşmeden bu yana rekor seviyeye yükseldiğini gösterdi.

Federal istatistik kurumu Destatis'e göre, tüketici fiyatları Mart ayında bir önceki yıla göre yüde 7,3'e kadar yükseldi.

Ofisten yapılan açıklamada, "Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasından bu yana, doğalgaz ve madeni yağ ürünlerinin fiyatları yeniden belirgin bir şekilde arttı ve yüksek enflasyon oranı üzerinde önemli bir etkisi oldu" denildi.

Rakamların, Avrupa Merkez Bankası üzerinde, yükselen fiyatlar ile mücadele etmek için faiz oranlarını yükseltmesi yönünde baskı yaratması muhtemel.

Almanya büyüme tahminini düşürdü

DW'nin haberine göre, enerji arzı ve fiyatları konusundaki endişeler de Almanya'nın 2022 büyüme tahminini düşürmesine neden oldu.

Federal hükümetin bağımsız ekonomik danışmanlar paneli, ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) bu yıl sadece %1,8 oranında artacağını tahmin ediyor.

Avrupa'nın en büyük ekonomisi, iki yıllık durgunluğun ardından koronavirüs pandemisinden toparlanmaya başlamayı ummuştu. Kasım ayında danışma paneli, 2022 için yüzde 4,6'lık bir artış öngördü, ancak bu şimdi kesildi.

Alman Ekonomik Uzmanlar Konseyi'nden Monika Schnitzer, verdiği demeçte, "Omikron dalgası sayesinde zaten kötü zamanlar geçiriyorduk ve şimdi işler daha da kasvetli" dedi.

Rus enerji arzı tamamen durursa, bunun Covid sonrası herhangi bir ekonomik toparlanmayı tehlikeye atacağını da sözlerine ekledi.

Geçen yıl Almanya'nın GSYİH'sı yüzde 2,8 büyüdü, ancak 2021'in son çeyreğinde önceki üç aylık döneme göre yüzde 0,7 küçüldü.

Rus saldırganlığı daha kötü bir görünüm veriyor

Danışma kurulu raporunda, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlık savaşı ve enerji fiyatları ekonomik görünümü büyük ölçüde kötüleştiriyor" denildi. 

Rapora göre, "Rus enerji kaynaklarına yüksek bağımlılık, önemli ölçüde düşük ekonomik çıktı ve hatta önemli ölçüde daha yüksek enflasyon oranlarına sahip bir durgunluk riski taşıyor."

Ekonomi uzmanları, "Almanya, Rusya'nın enerji arzının askıya alınmasına karşı önlem almak için mümkün olan her şeyi bir an önce yapmalı ve Rus enerji kaynaklarına olan bağımlılığını bir an önce sona erdirmelidir" uyarısında bulunuyor.

Grup, "uzun vadede hedef, örneğin yenilenebilir enerjileri genişleterek ve enerji ithalatını çeşitlendirerek daha yüksek enerji güvenliğini sağlamak" önerisini de getirdi. 

Almanya'da enerji uyarısı

Ekonomistler tahminlerini açıklamadan kısa bir süre önce, Almanya, Rusya'nın ruble olarak ödenmediği takdirde teslimatları kesebileceği endişesiyle doğalgaz arzı için erken uyarı seviyesini tetikledi.

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, işletmeleri ve bireyleri, ülke Rus gazına olan bağımlılığını azaltmaya çalışırken enerji tüketimini mümkün olduğunca azaltmaya ve azaltmaya çağırdı.