Ekonomik güven endeksi Nisan'da yüzde 1,1 oranında azalarak 94,7'ye düştü. Endeksin 100'den küçük olması genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösteriyor. (Foto: Depo Photo)

Ekonomiye güven azaldı

Mart ayında 95,7 olan ekonomik güven endeksi Nisan ayında yüzde 1,1 oranında azalarak 94,7 değerine düştü.

Ekonomik güven endeksinin 100'den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100'den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösteriyor. 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Nisan 2022 ekonomik güven endesi verileri açıklandı. Buna göre, Nisan ayında ekonomik güven endeksi 94,7 oldu.

Ekonomik güven endeksi Mart ayında 95,7 iken, Nisan ayında yüzde 1,1 oranında azalarak 94,7 değerine düştü. Ekonomik güven endeksindeki düşüş, tüketici ve reel kesim (imalat sanayi) güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı.

En büyük düşüş tüketici güveninde  

Bir önceki aya göre Nisan ayında tüketici güven endeksi yüzde 7,3 oranında azalarak 67,3 değerini aldı. Tüketici güven endeksi Mart ayında yüzde 72,5 idi ve bu Şubat ayına göre yüzde 1,9 oranında artış sonucunda gerçekleşmişti. 

Reel kesim güven endeksi yüzde 0,5 oranında azalarak 108,2'den 107,7'e düştü. 

Üç sektörde arttı

Hizmet sektörü güven endeksi yüzde 3,0 oranında artarak 111,3'ten 114,6 değerine ulaştı. 

Perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 2,9 oranında artarak 116'den 119,4 değerini yakaladı.

Mart ayında 81 olan inşaat sektörü güven endeksi yüzde 3,0 oranında artarak 83,5 değerini aldı.

Ekonomik güven endeksi

Ekonomik güven endeksi, tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen bir bileşik endeks olarak tanımlanıyor. 

Endeks, mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, reel kesim, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörleri güven endekslerinin alt endekslerinin ağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşuyor.

Ekonomik güven endeksi hesaplamasında, her bir sektörün ağırlığı o sektörün normalleştirilmiş alt endekslerine eşit dağıtılarak uygulanıyor. Bu kapsamda tüketici, reel kesim, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerine ait toplam 20 alt endeks hesaplamada kullanılıyor.

Ekonomik güven endeksinin hesaplamasında kullanılan alt endeksler her ayın ilk iki haftasında derlenen veriler kullanılarak hesaplanıyor.

Ekonomik güven endeksinin 100'den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100'den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösteriyor.