KONULAR
Tiyatro sanatçısı Ferhan Şensoy yaşamını yitirdi.
Sanatçısının kurucusu olduğu Ortaoyuncuları'nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda üzücü haber kamuoyuna duyuruldu:
''Tiyatromuzun kurucusu, ustamız Ferhan Şensoy’u, dün gece, bir süredir tedavi gördüğü hastanede, yapılan tüm müdahalelere rağmen kaybetmiş olmanın derin üzüntüsü içerisindeyiz. Tüm sevenlerinin başı sağolsun…''
Sanatçıya bir süre önce anjiyo yapılmış, ardından da anjiyoya bağlı sorunlar nedeniyle hastaneye kaldırılmıştı.
Ferhan Şensoy'un özgeçmişi
Sanatçı, 26 Şubat 1951 tarihinde Samsun'un Çarşamba ilçesinde dünyaya geldi. Annesi Müjgan Şensoy ilkokul öğretmeniydi. Ticaretle uğraşan baba Yusuf Cemil Şensoy ise o tarihte Çarşamba Belediye Başkanı olarak göre yapıyordu. Bir süre Galatasaray Lisesi'ne de devam eden Ferhan Şensoy, 1970 yılında Çarşamba Lisesi'ni bitirdi.
Yeni Ufuklar ve Soyut dergillerinde ilk öykü ve şiirleri yayımlanan skeçler yazmaya başladı. Yazdığı skeçler 1970'lerde Devekuşu Kabare'de oynanmaya başladı.
Ferhan Şensoy, 1971'de Grup Oyuncuları ile profesyonel oyun yaşamına adımını attı. Sanatçı, 1972-1975 yılları arasında Fransa ve Kanada'da tiyatro eğitimi aldı ve oyunculuk yaptı. 1975 yılında, Montreal'de, ''Ce Fou De Gogol'' (Gogol Delisi) adlı oyunuyla 1975'te ''en iyi yabancı yazar'' ödülünü aldı. Ferhan Şensoy, aynı yol Türkiye'ye döndü.
Televizyon skeçleri yazan sanatçı, bu skeçlerde bir garson rolüyle ilk kez televizyona çıktı. 1978 yılında, yazdığı ''Bizim Sınıf'' adlı televizyon dizisi, ''öğrenmenleri küçük düşürdüğü'' gerekçesiyle ikinci bölümden TRT'de yasaklandı, rol aldığı diziler de yayından kaldırılda.
1977 yılında ilk kitabı Kazancı Yokuşu'nu yazan Ferhan Şensoy'un yazdığı kitapların sayısı 2005 yılına gelindiğinde 15'e ulaşmıştı.
Ferhan Şensoy, 1980 yılında Ortaoyuncular'ını kurdu. Bugüne kadar çok sayıda oyunun oynandığı grup bünyesinde Nöbetçi Oyuncular adlı bir gençlik grubu oluşturuldu. Ortaoyuncuları, oyunlarını bir süre Küçük Sahne'de sürdürdü, Şensoy'un tarihi SES tiyatrosunu yeniden düzeletmesinin ardından sonra SES-1885 tiyatrosuna taşındı.
Şensoy, 1989 yılında usta oyuncu Münir Özkul'dan Kel Hasan Efendi'nin Ortaoyuncuları Kavuğunu devraldı.
İlk filmi Kızını Dövmeyen Dizini Döver'i 1977 yılında çekti. 1986'da Parasız Yaşamak Pahalı oyununu sinemaya uyarladı ve yönetmenliğini üstlendi. 1990 yılında Sezen Aksu ile Büyük Yalnızlık filminde oynadı.
1987'de yazdığı ve yönetmenliğini üstendiği Muzır Müzikal adlı müzikal, gerici kesimin tepkisi ile karşılaştı. Oyunun 77. gösterisinden sonra, Şan Tiyatrosu 7 Şubat 1987 günü oyunun şüpheli bir biçimde yandı. Şensoy, oyun nedeniyle açılan davada 21 gün hapis cezasına çarptırıldı. Aynı yıl yazıp sahnelediği Ferhangi Şeyler adlı tek kişilik sahne çalışması 2004 yılına geldiğinde 1500'ün üzerinde gösterime ulaşmıştı.
Ferhan Şensoy, 1980'de oyuncu Derya Baykal ile evlendi. Bu evlilikten Müjgan Ferhan ve Neriman Derya dünyaya geldi. Çiftin evliliği 2004 yılında sona erdi.