Rusya, G8'den atıldıktan sonra BRICS'i G7'ye alternatif haline getirme umudu içinde. (Foto: BRICS)

KONULAR

Çin ve Rusya, BRICS'i G7'ye alternatif yapma peşinde

Çin ve Rusya, gelişmekte olan beş büyük ekonomiden oluşan bir kulüp olan BRICS'in Batı'nın hâkim olduğu Yediler Grubu'na (G7) karşı bir denge oluşturmasını istiyor. 

Pekin ve Moskova, bu amaçla, diğer üç üye ülke olan Brezilya, Hindistan ve Güney Afrika ile grubu genişletmeye çalışıyor.

Frankfurter Allgemeine Zeitung, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının başlamasından ve kapsamlı Batı yaptırımlarının uygulanmasından bu yana Afrika ve Latin Amerika'daki ülkelerle ittifakını güçlendirmeye ve genişletmeye çalıştığını yazdı.

Alman gazetesine göre, Rusya, G8'den atıldıktan sonra BRICS'i G7'ye alternatif haline getirme umudu besliyor ve bu çabalarını şimdi daha da artırdı.

Arjantin ve İran başvurdu

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, pazartesi günü, Arjantin ve İran’ın gruba katılmak için başvurduğunu duyurdu. 

Zaharova, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, bu iki başvurunun, “Beyaz Saray’ın dünyada nereye el atacağını, bozacağını ya da bazı şeyleri yasaklayacağını düşündüğü bir döneme denk düştüğünü” ifade etti.

Devlet Duması'nda daha önce Dışişleri Komitesi Başkanı olarak görev yapan Rus senatör Aleksey Puşkov da, Telegram kanalından “BRICS bunu açık açık söylemese de Batılı olmayan dünyanın önde gelen ülkelerini birleştiren G7'ye bir alternatif ve hatta bir karşı ağırlık haline gelebilir” dedi. 

Puşkov, İran ve Arjantin'in isteklerini “atılım” olarak değerlendirdi ve “Bunun sadece Batı'nın Rusya'yı izole etme çabalarını baltalamakla kalmadığını, aynı zamanda Batılı olmayan dünyanın en üst ekonomik-politik örgütünü de önemli ölçüde büyüteceğini” bildirdi.

Türkiye de katılabilir

Rus RIA Novosti haber ajansının görüşlerine başvurduğu uzmanlar gelecekte Meksika, Türkiye ve Suudi Arabistan da dahil olmak üzere on ülkenin daha BRICS'e katılabileceğini ifade etti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Ekonomik İşler Bölümü Genel Müdürü Li Keşin, geçen hafta, BRICS ülkelerinin, örgütün orijinal karakterini koruyarak yeni üye alımı konusunda fikir birliği içinde olduğunu söyledi.

Li Keşin, BRICS’in sanal zirvesinden sonra yaptığı açıklamada, genişleme için belirli bir tarih olmasa da bütün üyelerin genişleme konusunda hemfikir olduğunu ifade etti.

Çinli yetkiliye göre, BRICS yöneticileri, gelecekteki potansiyel üyeler konusunda anlaşma sağlamaya çalışıyor. Li, “Kapıda bekleyen bazı ülkeler var, örneğin Endonezya, Türkiye, Suudi Arabistan, Mısır ve Arjantin…” dedi.

G7'ye alternatif

Frankfurter Allgemeine Zeitung'a göre, tıpkı Rusya gibi Çin de daha büyük bir BRICS'i Batı hakimiyetindeki G7'ye potansiyel bir alternatif olarak görüyor.

Gazete, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in BRICS’in sanal zirvesini 4 Temmuz'dan 23 Haziran'a çektiğini ve zirvenin, Almanya’daki G7 ve Madrid'deki NATO zirvesinden hemen önce yapılmasını sağladığını yazdı.

Gazeteye göre, Çin, grubun büyüyen küresel etkisini göstermek amacıyla 13 ülkeyi de sanal etkinliğe davet etti. Bu ülkeler arasında Mısır, Fiji, Cezayir, Kamboçya, Tayland, Endonezya ve Malezya da yer aldı.

Çin Devlet Başkanı, konuşmasında, BRICS'i “hegemonyacı, küçük çevreler” olarak adlandırdığı ABD liderliğindeki ittifakların aksine “bir karşı proje ve büyük bir aile” olarak nitelendirdi.

Frankfurter Allgemeine Zeitung, Çin Dışişleri Bakanlığı zirvenin ardından tüm BRICS üye ülkelerinin grubun genişletilmesi fikrini desteklediğini açıklasa da Brezilya, Hindistan ve Güney Afrika'nın bu konuda tamamen aynı görüşte olmadığını yazdı.

BRICS, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’yı bir araya getiren ve Haziran 2009’da oluşturulan bir ekonomik işbirliği örgütü.