KONULAR
Gezİ Parkı'nın vakfa devri
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), ''Galata Kulesi’nden sonra Gezi Parkı alanınının da kendileri ile temas kurmadan bir gecede alındığını'' ve bu karara karşı hukuki mücadelelerini sürdüreceklerini açıkladı.
İBB’den yapılan açıklamada, “23 Haziran 2019 seçimlerinden sonra, merkezi yönetimin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik tavrı kamuoyu bilgisi dahilindedir'' denilerek, yaşananların ''Diyalog, uzlalaşı, ortak akıl ve birlikte çalışma kavramlarından daha çok'' olduğu ifade edildi.
Açıklamada, şunları yer verildi:
''Talimatla bu kararı alanların açıklamalarında kanun maddelerine atıfta bulunulması, bu kararları hukuksal kılmadığı gibi, vicdanlarda da aklamaz. Daha kısa süre önce, 166 yıldır İBB mülkiyetinde olan Galata Kulesi’de aynı şekilde gasp edilmiştir. Şimdi de Gezi Parkı alanı, İBB’ye haber bile verilmeden, sadece 1 günlük yazışma ile yürütülmüştür. Yüzbinlerce İstanbullunun oy vererek yapılmasını istediği yeni Taksim Meydanı projesinin çalışmalarına başlamak üzereyken alınan bu kararın zamanlaması manidardır. Bu karar meydanın yeniden yeşil ve estetik bir alana dönüştürülme projesini durdurmak için alınmıştır. Üstelik, 350 bin İstanbullunun demokratik katılım süreciyle şekillenmiş iradesine rağmen, alınmıştır.”
“Hasmane tavır''
Açıklamada, İstanbul’u betona çeviren kafa yapısının, İstanbul’un sembolik meydanını yeşile çevirecek bir projenin karşısında durmasının tesadüf olmadığını belirtilerek, “Görünen o ki, başta İstanbul Büyükşehir Belediye olmak üzere 31 Mart ve 23 Haziran 2019 tarihlerinde muhalefet partilerinden seçilmiş yerel yönetimlere karşı hasmane tavırlarla alınan bu ve benzeri kararların devamı da gelecektir” denildi.
İBB ile temas kurmadan alınan ''kararları asla iyi niyetli ve halk yararına adımlar olarak görmüyoruz'' denilen açıklamada, ''Bu kararlara karşı hukuk mücadelenün süreceği'' belirtildi.
Vakıflar Genel Müdürlüğü önceki gün yaptığı açıklamada,Taksim Gezi Parkı'nın mülkiyetinin "Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı"na geçtiğini bildirdi.
Açıklamaya göre, 2008'de, Vakıflar Kanunu'nun 30. Maddesi gereğince İnönü Meydanı 751 ada 1, 2 ve 3 parsel, Cumhuriyet mevkii 751 ada 4 parselin mülkiyeti, 'Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı'na geçti. Devir işlemi 12 Mart 2021 tarihinde Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünden Vakıflar Genel Müdürlüğüne tescil edildi. Bu kapsamda, 2008'den 2019'a kadar 647 eser, 2019'dan bu yana ise yine 367 eser vakfına dönüştürüldo. Mülkiyeti vakıf olup da henüz intikali sağlanmayan eserlere yönelik çalışmalar sürüyor.