KONULAR
Memur ve emeklinin gözü toplu sözleşme masasında
Yaklaşık 5.5 milyon memur ile memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri 2 Ağustos’ta başlayacak.
Toplu sözleşme ile milyonlarca kamu çalışanı, sözleşmeli personel ve emeklinin maaşına 2022 ve 2023 yıllarında yapılacak zam oranı saptanacak. 4688 sayılı yasaya göre en çok üyeye sahip Memur-Sen, toplu sözleşme masasına yetkili konfederasyon olarak oturacak. Türkiye- Kamu-Sen ile KESK de görüşmelere katılacak. Lakin sözleşmeyi imzalama yetkisine sahip Memur- Sen zam konusunda son sözü söyleyecek.
4688 sayılı yasaya uyarınca Kamu İşveren Heyeti ile memur sendikaları arasında sürdürülecek görüşmeler, Kamu Görevlileri Hakem Heyeti süreci de dahil olmak üzere ağustos sonunda sonuçlanması gerekiyor. Eğer sendikalar ile Kamu İşveren Heyeti arasında uzlaşma sağlanamazsa sözleşme, Kamu Görevlileri Hakem Heyeti tarafından bağıtlanacak.
2001 yılında hayata geçirilen, kamu çalışanlarına toplu sözleşme ve sendikalaşma hakkı tanıyan yasa önemli bir kazanım olsa da grev hakkından yoksun olduğu için bir ayağı havada kalıyor. Yasanın çıkmasında dönemin Başbakanı, emekçi dostu rahmetli Bülent Ecevit’in emeği yadsınamaz.
Sendikalar toplu sözleşme masasına maaş ve aylıklara oransal zammın yanı sıra, seyyanen artış ve refah payı verilmesi, 3600 ek gösterge yasasının çıkarılması, sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi gibi taleplerle oturacak.
Zam yağmuru altında ezilen milyonlarca memur ve emekli şimdiden 2 Ağustos’ta başlayacak toplu sözleşmenin sonucunu merakla bekliyor.
Ancak önceki yıllarda olduğu gibi masadan veya Hakem Kurulu’ndan yüksek zam çıkması çok zor.
2019 yılında Kamu Görevlileri Hakem Heyeti tarafından bağıtlanan sözleşme ile maaşlara 2020 yılında 6’şar aylık dilimler halinde yüzde 4’er, 2021 yılında ise yıl yüzde 3’er zam yapıldı.
2 milyon 658 bin 555 memurdan 1 milyon 718 bin 984’ü sendika üyesi. Memur-Sen’in 1 milyon 4 bin 152, Türkiye Kamu-Sen’in 430 bin 183, KESK’in 132 bin 255, Birleşik Kamu-İş’in 68 bin 600 üyesi bulunuyor. Memur-Sen, AKP iktidarına yakın duruşu ile 19 yılda üye sayısını olağan üstü artırarak toplu sözleşme masasına yetkili konfederasyon olarak oturuyor.