Anayasa Mahkemesi Gezi davasından cezaevinde bulunan Hatay Milletvekili Can Atalay için "hak ihlali" kararı verdi. (Foto: Depo Photos)

Cezaevindeki Milletvekili Can Atalay için 'hak ihlali' kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM) Gezi davasından hapse mahkûm edilen ve halen cezaevinde bulunan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın başvurusunda "hak ihlali" kararı verdi. 

Yüksek mahkemenin 9 üyesi "hak ihlali" yönünde oy kullandı, 5 üye ise "hak ihlali olmadığı" kanaatiyle oy verdi. Bir üye de mazeretli olarak oylamada bulunmadı. 

AYM'nin kararı Hatay Milletvekili Can Atalay’ın "seçilme hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği haklarının ihlal edildiği" anlamına geliyor. Bu da Atalay'ın tahliye sürecinin başlatılmasını sağlayacak. 

Atalay’ın avukatlarının en kısa sürede Atalay'ın tahliyesi için başvuruda bulunması bekleniyor.

Dava süreci

Gezi Davası'nda yargılanan sekiz sanıktan biri olan Can Atalay, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmıştı. Mahkeme, Can Atalay hakkında TCK'nin 312. maddesindeki “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” suçuna "yardım eden” sıfatıyla katıldığı gerekçesiyle 18 yıl hapis cezası vermişti. 

Cezaevinde tutuklu bulunurken TİP'ten aday olan Can Atalay, 14 Mayıs seçimlerinde Hatay milletvekili seçildi. Ancak Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Atalay'ın yasama dokunulmazlığı bulunduğu gerekçesiyle yargılamada durma kararı verilmesi ve tahliye edilmesi talebini reddetti. Daire, 28 Eylül 2023 tarihinde Osman Kavala, Can Atalay, Mine Özerden, Çiğdem Mader, Tayfun Kahraman'ın cezasını da onadı.

Bunun üzerine Can Atalay'ın avukatları "hak ihlali" gerekçesiyle AYM'ye başvurdular. AYM, 12 Ekim'de Atalay'ın bireysel başvurusunu, bir üyenin dosyaya hazırlanamadığını beyan etmesi gerekçesiyle ertelemişti.

Bu süreçte TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Hatay'dan Ankara'ya özgürlük yürüyüşü başlattı.