KONULAR
Ankara'da Abdi İpekçi Parkı'na yolu düşen herkese bir çift el uzanır. Kimi zaman el üstünde hissedersiniz kendinizi, kimi zaman nasırlı bir eli tuttuğunuzu. Kimi zaman şefkatli bir anne elinin uzandığını düşündürür insana, kimi zaman da sığınırsınız o ellerin bulunduğu alana. Parktaki ellere şekil veren de bir usta eldir. Altında imzasını görürsünüz: Metin Yurdanur. Sadece ellere şekil vermemiş, Türkiye'deki birçok kentte ve bazı ülkelerde iz bırakmış bir sanatçı Metin Yurdanur.
Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde 1951 yılında dünyaya gelmiş Metin Yurdanur. Tam 60 yıl sonra, 2011'de Türkiye'nin ilk ''açık hava heykel müzesi'' oluşturulmuş adına. Çocukluk ve gençlik yılları da burada geçmiş sanatçının. Heykele olan ilgisinin değişik uygarlıklara ait izler arasında oyun oynarken başladığını söyler Metin Yurdanur. O izler, bir parkta, onlarca heykelde çıkar karşınıza. Metin Yurdanur Açık Hava Heykel Müzesi'nde.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Eskişehir Valiliği ve Sivrihisar Belediyesinin desteğiyle Surp Yerrortutyun Kilisesi çevresinde oluşturulmuş 'Metin Yurdanur Açık Hava Heykel Müzesi'. 2017-2018 yıllarında Sivrihisar Belediyesi tarafından müze alanının çevre düzenlemesi yapılmış.
Metin Yurdanur’un kayalıklarına dizdiği yüz civarında heykel yer alıyor bölgede. Mustafa Kemal Atatürk, Nene Hatun, Yaşar Kemal, Yunus, Karacaoğlan, Abidin Dino, Bektaşi Dervişi Gülbaba, Alaaddin Keykubad, halk ozanı Muzaffer Sarısözen, Nasreddin Hoca, Kurtuluş Savaşı'nın isimsiz kahramanları, kağnılarla silah taşıyan kadınlar, şehitler, ağ çeken balıkçılar, madenciler, balerinler ve daha nicesi. Saat kulesi, kilise binası ve çevredeki özgün mimari izleri taşıyan evler bir kültürel bütünlük oluşturuyor. Bu evlerden biri de sanatçının adına oluşturulan kültür evi. Bazı evler televizyon dizilerine mekan olmuş. Bazı evler ise yıkılmak üzere ve bir elin uzanmasını bekliyor.
Çarşamba günü ilçenin pazarı kuruluyor. Yöresel zenginliklerle tanışmak için de bir fırsat olabilir. Pazar kurulduğu gün bazı ara sokakların trafiğe kapandığını da akılda tutmakta yarar var.
Metin Yurdanur kimdir?
Metin Yurdanur, 1951 yılında Sivrihisar’da doğdu. 1972 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’nün bitirdi. 1972-1978 yılları arasında öğretmen okulu ve liselerde öğretmenlik, 1978-1981 yıllarında Gazi Eğitim Enstitüsü'nde modelaj öğretmenliği yaptı. 1979 yılında Ankara Belediyesi’nin “kentin plastik unsurlarla donatılması projesi” kapsamında, gelen talep üzerine çeşitli heykel tasarımları hazırladı. Bunlar arasında Abdi İpekçi Parkı’ndaki “Eller”, Gar Meydanı’ndaki “Miras”, Batıkent’teki “Dayanışma” heykelleri sayılabilir.
1981 yılında serbest çalışmaya başlayan sanatçının dünya çapında 100’den fazla heykeli bulunuyor. Bunlardan bazıları Almanya, Japonya, Macaristan, Libya, Türkmenistan, Moğolistan ve Küba’da yer alıyor.
2005 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi yerleşkesinde 50’den fazla heykelden oluşan “Biz Anadoluyuz, Biz Cumhuriyetiz, Biz Halkız” adlı yıl süreli sergiyi açtı. Her yıl farklı bir üniversitede tekrarlanan; kültür ve sanatı öğrenciler, akademisyenler ve bölge halkı ile paylasan sergi, Türkiye’de bul alanda ilk uygulama oldu.
Sanatçının, Sivrihisar’da yaklaşık yüz bin metrekarelik bir alanda eserlerinin sergilendiği bir açık hava heykel müzesi bulunuyor. Aynı alandaki “Sivrihisar Belediyesi Metin Yurdanur Kültür Sanat Evi ve Heykel Bahçesi”nin restorasyonu Kültür ve Turizm Bakanlığı, Eskişehir Valiliği ile Sivrihisar Belediyesi'nin desteğiyle 2016 yılında tamamlandı. Sanatçıya ait bu tarihi konak, tescilli kültür varlıkları listesinde.
Sanatçı Ankara’daki heykel atölyesinde çalışmalarını sürdürüyor.