KONULAR
İş oyunlarıyla girişimcilik eğitimi
German Sparkassenstiftung'un yenilikçi ve etkileşimli bir öğrenme deneyimi sağlamak amacıyla geliştirilen oyun temelli finansal eğitim süreci başladı.
Almanya Federal Ekonomi İş Birliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) tarafından finanse edilen ve Sparkassenstiftung tarafından yürütülen “Türkiye’deki Mülteciler ve Ev Sahibi Toplulukların Finansal Katılımı Projesi''nin ana paydaşları Milli Eğitim Bakanlığı ve mikro finans kuruluşu Türkiye Grameen Mikrofinans Programı.
Ankara, Bursa, Gaziantep, Konya ve İstanbul'da yürütülen proje kapsamında, hedef kitleye ulaşmak amacıyla eğitmen eğitimlerine başlandı.
Sparkassenstiftung Türkiye'nin faaliyetlerinin temel amacı finansal okuryazarlığı artırmak ve hedef kitlenin finansmana erişimini sağlamak şeklinde özetleniyor. Türkiye'de hayata geçirilen ilk projedeki amacı da hedef kitlenin finansmana erişimini sağlamak amacıyla farklı kanallar açmak ve kişilerin yaşam standartlarını yükseltmek olarak açıklanıyor.
Bu amaç doğrultusunda hedef kitleye sağlanacak ''Birikim Oyunu'', ''Mikro İş Oyunu'' eğitimleri ve girişimcilik aktivitelerini destekleyen ek eğitim modülleri ile finansal okuryazarlık düzeyinin artırılması hedefleniyor.
İş becerilerini geliştirmek
“Türkiye’deki Mülteciler ve Ev Sahibi Toplulukların Finansal Katılımı” projesi kapsamında, ev sahibi topluluklara ve mültecilere eğitimler sağlanarak, finansal okuryazarlık ve iş becerilerini geliştirilmeleri amaçlanıyor.
Girişimciler ve girişimci adayları için hazırlanan eğitimlerin dışında, iş hayatına bir kurum çatısı altında başlamak isteyen kişiler için de ‘’İstihdam Edilebilirlik’' eğitimi verilecek. İstihdam edilebilirlik eğitim modülün amacı, yeni mezun ya da iş arayışında olan kişilere nasıl ve hangi kanallardan iş arayacağından başlayarak, doğru iş görüşmesi yapmak ve özgeçmiş hazırlamanın inceliklerine kadar bir çok konu anlatılacak.
Bilgiye ve hizmete erişim
Türkiye’deki mevcut ve potansiyel girişimcilerin işletmelerinin sürdürülebilir şekilde iyileştirilmesi, desteklenmesi ve sonrasında finansal kurumlar ile bağlantı oluşturarak bilgiye ve hizmete erişmesi çalışmaları öncelikler arasında yer alıyor.
Sparkassenstiftung Türkiye, girişimcilerin ihtiyaçları olan desteği sağlamaya yönelik çalışmalar yapıyor. Potansiyel ve mevcut işletmelerin kendi koşullarına özel hazırlanmış stratejiler ile işletmelerin sürdürülebilirliğinin artacağı öngörülüyor.
Sparkassen hakkında
Sparkassen (Birikim Bankaları), 200 yıl önce Almanya’da düşük gelirli kişilere hizmet vermek amacıyla hayata geçirilen bir mikro finans kuruluşu. O tarihten itibaren üst düzey profesyonelliğini güçlü sosyal hizmetleriyle birleştirerek, dünyanın önemli finans grupları arasında yer alıyor.
1960’lı yıllarda, ilk uluslararası işbirliği anlaşmaları imzalayan kuruluş, ''emir perde''nin yıkılmasından sonra Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri, finansal sektörde gelişmek için giderek daha fazla destek talep alır hale geldi. Sparkassen modelinin dünyadaki banka ve hükümetlerin dikkatini çekmesi üzerine, 1992 yılında ''Sparkassenstiftung für internationale Kooperation’'ı (Uluslararası İş Birliği Birikim Bankası Vakfı) kurarak uzmanlık ve deneyimlerini aktarma sürecini başlattı.
Sparkassenstiftung, 50’den fazla ülkede proje yürütüyor. Bu projelerde finansal ve iş okuryazarlığı, tüketicinin korunması, kırsal ve yeşil finans, kapasite geliştirme, küçük ve orta ölçekli işletme finansmanı gibi konularda yerel ve uluslararası uzmanları aracılığıyla danışmanlık hizmeti veriyor.