KONULAR
İş kazalarında acı istatistik: İşçi ölümlerinin yüzde 53’ü koronavirüsten
Bu yılın Nisan’da 249 işçi hayatını kaybederken, en fazla ölüm nedeni olan Covid-19’u, ezilme/göçük, trafik/servis kazası, yüksekten düşme, boğulma, patlama/yanma ve intihar izledi. İşçi ölümleri en çok yüzde 29 ile ticaret/büro/eğitim işkollarında oldu. Nisan’da 8 çocuk işçi can verdi.
Pandemide işçiler 'çalışmak ve enfekte' olmak arasında gidip gelirken, sağlık emek ve meslek örgütlerinin raporlarında ve açıklamalarında dile getirdiği “bulaşın temel mekanlarından olan işyerleri” görmezden gelinmeye devam edildi ve bunun sonucunda Nisan ayında hayatını kaybeden 249 işçinin yüzde 53'ü Covid-19 nedeniyle aramızdan ayrıldı.
Ajans Bizim muhabirinin, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin raporundan derlediği bilgilere göre, bu yılın ilk dört ayında en az 735 işçi, Nisan ayında ise en az 249 işçi iş kazalarında yaşamını yitirdi.
Rapora göre, iş cinayetlerinin aylara göre dağılımına bakıldığında Ocak ayında en az 203 işçi, Şubat ayında en az 139 işçi, Mart ayında en az 144 işçi ve Nisan ayında en az 249 işçi hayatını kaybetti.
Nisan’da hayatını kaybeden 249 emekçinin 214’ü ücretli (işçi ve memur), 35’i kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştu. Ölenlerin 19’u kadın işçi, 230’u erkek işçi. Kadın işçi kazaları tarım, ticaret, eğitim, sağlık ve belediye işkollarında gerçekleşti. Nisan’da 8 çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi ölümleri tarım, inşaat ve konaklama işkollarında oldu.
Söz konusu ay, 51 yaş ve üstünde çalışırken ölen 95 emekçi bulunuyor. Bu kişiler, çiftçi ve esnaflar ile tarım, maden, kimya, ağaç, ticaret, büro, eğitim, ticaret, inşaat, enerji, taşımacılık, sağlık, spor, güvenlik ve belediye işçileri.
Nisan’da 11 göçmen/mülteci işçi hayatını kaybederken, bu kişilerin 5’i Suriyeli, 5’i Pakistanlı ve 1’i Bulgar oldu.
En fazla ölüm nedeni: Covid-19
Nisan’da hayatını kaybeden işçilerin 24’ü sendikalı. Sendikalı işçiler maden, kimya, eğitim, büro, metal, gemi, sağlık ve belediye işkollarında çalışıyordu.
İşçi ölümleri en çok yüzde 29 ile ticaret/büro/eğitim’de olurken, diğer iş kolları yüzde 13 ile tarım/orman, yüzde 10 ile inşaat/yol, yüzde 8’er oran ile sağlık ve belediye/genel işler, yüzde 7 ile taşımacılık, yüzde 4 ile konaklama, yüzde 4 ile güvenlik ve yüzde 3’er oran ile madencilik ve metal işkollarında gerçekleşti.
İşçilerin en fazla ölüm nedeni yüzde 53 oran ile Covid-19 oldu. İşçilerin yüzde 12’si ezilme/göçük, yüzde 9’u trafik/servis kazası, yüzde 8’i yüksekten düşme, yüzde 4’ü boğulma, yüzde 3’ü patlama/yanma ve yine yüzde 3’ü intihar nedeniyle hayatını kaybetti.
Nisan ayında Covid-19 nedenli ölümler en çok yüzde 48 ile ticaret/büro/eğitim iş kolunda olurken, bunu yüzde 14’er oran ile sağlık ve belediye/genel işler ve yüzde 6 ile güvenlik işkolları takip etti.
Yaş grupların bakıldığında, Nisan’da hayatını kaybedenlerden, 14 yaş ve altı yaş grubunda 4 işçi, 15-17 yaş grubunda 4 işçi, 18-27 yaş grubunda 17 işçi, 28-50 yaş grubunda 114 işçi, 51-64 yaş grubunda 77 işçi, 65 yaş ve üstü yaş grubunda 18 işçi bulunurken, 15 işçinin ise yaşı belirlenemedi.
En fazla kayıp İstanbul’da
İşçi kayıplarında 39 ölüm ile İstanbul ilk sırada yer aldı.
Nisan’da diğer illerde ise 15 ölüm Kocaeli’de, 12 ölüm İzmir’de, 8 ölüm Ankara’da, 7’şer ölüm Gaziantep, Hatay, Konya, Malatya, Mersin, Samsun, Tekirdağ ve Zonguldak’ta, 6’şar ölüm Adana ve Manisa’da; 5’er ölüm Bursa, Osmaniye ve Şanlıurfa’da, 4’er ölüm Afyon, Aydın, Çanakkale, Eskişehir, Kayseri, Kütahya ve Sakarya’da, 3’er ölüm Adıyaman, Balıkesir, Bartın, Edirne, Elazığ, Erzincan, Isparta ve Karaman’da, 2’şer ölüm Çankırı, Denizli, Diyarbakır, Giresun, Kahramanmaraş, Kilis, Muğla, Nevşehir, Siirt ve Sivas’ta, 1’er ölüm Ağrı, Amasya, Antalya, Bilecik, Bolu, Burdur, Çorum, Gümüşhane, Karabük, Kırklareli, Mardin, Niğde, Ordu, Rize, Şırnak, Tunceli, Uşak, Yalova, Brezilya ve Fransa’da meydana geldi.