Miçotakis, Trablus'ta, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi ile de görüştü. el-Menfi'nin 2019'da Atina'da Büyükelçisi idi ve Türkiye mutabakatının ardından istenmeyen adam ilan edilmişti.

Yunanistan, Libya ile buzları eritmeye çalışıyor

 

Yunan Başbakan Kiryakos Miçotakis, Libya ile bozulan ilişkileri düzeltmek için Trablus'a resmi ziyarette bulundu.

Miçotakis, ilk önce Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe bir araya geldi.

Türkiye ile Libya arasında deniz yetki alanlarının belirlenmesine yönelik anlaşmanın 2019'da imzalanmasının ardından zedelenen Yunanistan-Libya ilişkileri düzeltmek isteyen Miçotakis, yaşanan sorunların geride bırakılması gerektiğini söyledi.

Türkiye ile Libya arasında imzalanan mutabakatın  “uluslararası anlaşma gibi gösterilen ama hiçbir yasal geçerliliği olmayan belge” olduğunu savunan Miçotakis, bu anlaşmanın iptalinin Atina için önemli olduğunu söyledi. Libya ve Yunanistan arasında deniz yetki alanlarının belirlenmesine ilişkin sürdürülen, ancak 2010'da kesintiye uğrayan görüşmelerin tekrar başlaması için Libya'nın niyetli olduğunu ve Atina'nın bundan memnuniyet duyduğunu aktardı. Libya'daki barış ve istikrar için yabancı güçlerin ülke topraklarından ayrılması gerektiğini öne sürdü.

İkili görüşmede sağlık, eğitim, turizm, kültür, deniz ulaşımı, savunma, güvenlik ve enerji gibi bir çok alanda iş birliği imkanları ele alındı. Yunan Başbakan elektrik bağlantı hatları ve yenilenebilir enerji alanlarında da ikili iş birliğine gidilebileceğini kaydetti. Libya'da barış ve istikrarın sağlanması için hem AB hem de BM çerçevesinde Atina'nın desteğe hazır olduğunu ifade etti.

''Türkiye ile yapılan anlaşmalar devam edecek''

Abdulhamid Dibeybe ve Miçotakis, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Miçotakis, Ankara ile Trablus arasında 27 Kasım 2019’ da imzalanan "Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası" ile "Deniz Yetki Alanlarının sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası"nı ''yasal geçerliliği olmayan belge'' olarak nitelemişti.

Dibeybe, basın toplantısında bu konuya değinerek,  “Türkiye ile münhasır ekonomik bölge belirlenmesi üzerine imzaladığımız anlaşmalar konusuna gelince; her türlü anlaşmanın, uygun çözümler sunmaya katkı sağlaması ve Libya, Türkiye ve Yunanistan'ın haklarının korunmasının önemini vurguluyoruz. Her ülke kendi çıkarlarıyla ilgileniyorsa, Libya da kendi çıkarlarıyla ilgilenmek zorundadır. Yapılan anlaşma neticesinde ülkemizin ve halkımızın çıkarlarını gözetiyoruz” diye konuştu.

Miçotakis, Atina'dan sınır dışı edilen el-Menfi ile görüştü

İkili ilişkilerde yaşanan sorunların geçmişte bırakılması gerektiğini savunan Miçotakis, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi ile de görüştü.

Görüşmenin en ilginç ayrıntısı kuşkusuz Muhammed el-Menfi'nin 2019'daki konumuydu. El Menfi, Libya ile Türkiye'nin mutabakatı imzaladığı dönemde Atina'da büyükelçi idi. Yunanistan da anlaşmaya tepki olarak Büyükelçi el-Menfi'yi istenmeyen adam ilan etmişti.

Miçotakis,  görüşmeden sonra yaptığı açıklamada Yunanistan'ın yeni Libya hükümetine olan desteğini ifade etti. Yunanistan'ın Trablus'taki Büyükelçiliğini yeniden açacağını, Bingazi'de de bir konsolosluğun faaliyete geçeceğini söyledi.

Miçotakis'e Trablus ziyaretinde Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ve Miçotakis'in dış politika danışmanı Eleni Suryani de eşlik etti.

Kiryakos Miçotakis, Trablus ziyareti sırasında, Libya'da bulunan İtalyan Başbakan Mario Graghi ile de görüşme fırsatı buldu. İki lider göç sorunu, ekonomi ve Libya'daki durum hakkında görüş alışverişinde bulundu. Görüşmede, Avrupa Birliği'nin Libya'daki normalleşme çabalarını desteklemesi gerektiği görüşü dile getirildi.