Genel Sekreter Stoltenberg, “NATO yeniden Rusya’ya elini uzatıyor ama yeni üyeleri alma hakkından vazgeçmeyi reddediyor ve en kötüsüne hazırlanıyor” dedi. (Foto: NATO)

NATO Rusya'ya yazılı tekliflerini iletti 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, çeşitli sorunlarla ilgili olarak NATO’nun yazılı önerilerini Rusya’ya verdiğini söyledi ve bu ülke ile “diyalog yolunu sürdürmeyi” istediğini söyledi.

Stoltenberg, “NATO yeniden Rusya’ya elini uzatıyor ama yeni üyeleri alma hakkından vazgeçmeyi reddediyor ve en kötüsüne hazırlanıyor” dedi.

ABD de Moskova’nın et temel taleplerinden olan Ukrayna’ya kapıları kapatılmasını NATO’nun reddettiğini açıklamış ve yeni bir savaştan kaçınmak amacıyla “diplomatik yolu” teklif ettiğini bildirmişti

Stoltenberg, bugün düzenlediği basın toplantısında, “NATO’nun 30 üyesinin çeşitli konulardaki yazılı telifleri bu akşam Rusya’ya iletildi (…) diyalog yolunu sürdürmek için Rusya’ya yeniden el uzatıyoruz (…) ama aynı zamanda en kötüye de hazırlanıyoruz” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Alexandre Grouchko, “NATO’nun cevabını aldık diyerek, Stoltenberg’i doğruladı. Grouchko, Rus İnterfax ajansına yaptığı açıklamada, “Okuyacağız, inceleyeceğiz. Ortaklarımız bizim projemizi yaklaşık bir ayda inceledi” dedi.

Jens Stoltenberg, “Siyasî bir çözüm hâlâ mümkün ama Rusya gerilimi düşürmeli ve görüşme masasına gelmeli” dedi.

Stoltenberg, NAT0-Rusya Konseyinin yeniden toplanması teklifini yeniledi ve Rusya’nın NATO’da, NATO’nun da Rusya’da bürolarını yeniden açmasını teklif etti. 

NATO Genel Sekreteri, “Ama biz saf değiliz. Anlaşmaya varırsak bunun dengeli, karşılıklı ve her şeyden önce denetlenebilir olması gerekir” diye ekledi.

Moskova’nın talepleri

Moskova, NATO’nun Ukrayna ve Gürcistan’a doğru genişlememesi için yazılı güvence istiyor ve NATO güçlerinin ve silahlarının 1997’den sonra İttifak’a katılan Doğu Avrupa ülkelerinden, özellikle de Romanya ve Bulgaristan’dan çekilmesini talep ediyor.

Jens Stoltenberg, bu iki talebi bugün bir kez daha reddetti ve “İttifaklarımızın güvenliği ile Avrupa ve Kuzey Amerika'daki güvenliğin dayandığı ilkelerden taviz veremeyiz ve vermek istemiyoruz” dedi.

NATO Genel Sekreteri şöyle devam etti:

“Herhangi bir ülkenin ittifaklarını seçmesi imkânından vazgeçmeyeceğiz. Bir ülke NATO’ya katılmaya aday olduğunda bu isteğe saygı duyacağız. Bu talep, üye 30 ülkenin görüş birliğini sağlamalıdır. Kaygılıyız çünkü Rusya’nın Ukrayna’da ve bu ülke dışında askerî varlığını güçlendirdiğini görüyoruz!”

Moskova'yı, “daha sonra bir saldırı başlatmak için askeri tatbikat bahanesini” kullanmakla suçlayan Stoltenberg, “Ukrayna’ya karşı kuvvet kullanılırsa bunun ciddî sonuçları olacaktır” dedi. Ukrayna NATO üyesi olmadığı için İttifak’ın askerî bir müdahaleye başvurması pek olası görülmüyor!

Acil müdahale gücü

NATO’nun “savunma ittifakı olduğunu” ısrarla belirten Genel Sekreter, “Müttefiklerin güvenliğini sağlamak için kuvvetlerimizin hazırlık durumunu iyileştireceğiz” diye ekledi.

Halihazırda Fransa’nın yönetiminde bulunan NATO’nun acil müdahale gücü 5 bin askerden oluşuyor ve birkaç günde konuşlandırılabiliyor.

“Müttefiklerin bir kararı yeter. Gerekirse bu karar alınabilir ve gerekirse kuvvet konuşlandırılabilir" diye uyarıda bulunan Stoltenberg, “Kısa vadede ikinci bir kademe konuşlandırılabileceğini” de sözlerine ekledi.

NATO acil müdahale gücü, ittifak üyesi ülkelerde konuşlandırılan toplam 40 bin askeri seferber edebiliyor. 

Fransa ve ABD, ek kuvvet vermeye hazır olduklarını duyurdu. ABD, 8 bin 500 askerini alarm durumuna geçirdiğini açıklamış, Fransa da Romanya’ya asker konuşlandırabileceğini bildirmişti.