NATO'ya üyelik protokolü TBMM'ye sevk edildi, sürecin tamamlanmasının ardından NATO'nun 32. üyesi olacak. (Foto: NATO / Arşiv)

KONULAR

İsveç, NATO'nun 32. üyesi olacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolü'nü imzalayarak TBMM Başkanlığı'na gönderdi. 

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada "İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolü, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından 23 Ekim 2023 tarihinde imzalanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sevk edilmiştir" denildi. 

Türkiye, Finlandiya'nın NATO üyeliğine onay vermiş, ancak İsveç'in üyeliğine ilşkin onay belli koşullara bağlanmıştı. Daha sonraki süreçte onay verileceği açıklanmıştı.

ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışı için İsveç'in üyelik onayını beklediği yönünde basında haberler yer almıştı.  

NATO ve İsveç memnun

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç'in ittifaka katılımına ilişkin protokolün TBMM'ye sevkini memnuniyetle karşıladı. 

Stoltenberg, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'in katılım protokolünü imzalamasını ve TBMM'ye sevk etmesini memnuniyetle karşılıyorum Onay için hızlı bir oylama yapılmasını ve İsveç'i çok yakında tam bir NATO Müttefiki olarak karşılamayı sabırsızlıkla bekliyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan'la hafta sonu yaptığımız görüşmede de ifade ettiğim üzere, bu durum tüm İttifak'ı daha güçlü ve daha güvenli kılacaktır."

Stoltenberg, 24-25 Ekim'de İsveç'i ziyaret edecek. Stoltenberg, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve diğer yetkililerle görüşecek. Staltenberg ve Kristersson, 24 Ekim'de görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenlenecek.

Bu arada, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson da sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsveç'in NATO'ya onay protokolünü imzalayarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Artık parlamento işlemleri başlayacak. NATO üyesi olmayı sabırsızlıkla bekliyoruz" dedi. 

Protokolün onay süreci

Bundan sonraki süreçte protokolün kabulünü öngören kanun teklifi hazırlanarak, Dışişleri Komisyonu ile tali komisyon olan Milli Savunma Komisyonu'na sevk edilecek.

Finlandiya'nın ittifaka üyelik protokolüne ilişkin süreç dikkate alındığında kanun teklifinin TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un imzasıyla hazırlanması ihtimal dahilindi.

Kanun teklifi ana komisyon olan Dışişleri Komisyonu'nda ele alınacak, Milli Savunma Komisyonu'nun da teklifi tali komisyon olarak görüşmesi bekelniyor.

Komisyon görüşmelerinin ardından teklif TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek. Genel Kurul'un onayının ardından Türkiye'ye ilişkin onay sürece tamamlanacak.

Davet süreci

Ancak Macaristan'ın da henüz onay vermediği dikkate alındığında orada da benzeri bir süreç sözkonusu olacak.

Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onayladığına dair belge, 1949 yılında imzalanan Kuzey Atlantik Antlaşması'nın saklayıcısı ABD'ye teslim edilecek. ABD hükümeti bildirimin alındığı ve protokolün yürürlüğe giriş tarihini üye ülkelere bildirecek. Bu sürecin tamamlanmasının ardından İsveç NATO'nun 32. üyesi olarak ittifaka davet edilecek.