KONULAR
NATO Dışişleri Bakanları olağanüstü toplandı
NATO Dışişleri Bakanları Afganistan'daki gelişmeleri tartışmak üzere olağanüstü toplandı.
Bakanlar, Afganistan'daki zor durumu görüşmek üzere bugün videokonferans yöntemiyle toplandı. Toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katıldı.
Yerel saatle 14.00'de başlayan toplantının açılışında, Genel Sekreter Jens Stoltenberg durum değerlendirmesi yaptı.
''Hiçbir teröristin bizi tehdit etmesine izin vermeyeceğiz''
Toplantıdan sonra yapılan açıklamada, gelecekteki herhangi bir Afgan hükümetinin, Afganistan'ın uluslararası yükümlülüklerine bağlı kalması gerektiği vurgulandı ve '' Son 20 yıldır, teröristlerin Afganistan'da saldırılar başlatabilecekleri güvenli bir sığınak olmasını başarıyla engelledik. Hiçbir teröristin bizi tehdit etmesine izin vermeyeceğiz. Terörle mücadelede kararlı ve dayanışma içindeyiz'' denildi.
Açıklamada şunlar kaydedildi:
*Afganistan genelinde ciddi insan hakları ihlalleri ve suistimalleri ile ilgili raporlarla ilgili derin endişelerimizi dile getiriyoruz. BM Güvenlik Konseyi'nin 16 Ağustos'ta yaptığı açıklamaya bağlılığımızı teyit ediyor ve her koşulda insan hakları ve uluslararası insancıl hukuka ilişkin uluslararası norm ve standartlara uyulması çağrısında bulunuyoruz.
*Şimdi acil görevimiz, vatandaşlarımızın, ortak ülke vatandaşlarının ve risk altındaki Afganların, özellikle de çabalarımıza yardım edenlerin güvenli tahliyesine devam etme taahhütlerimizi yerine getirmektir. Afganistan'daki yetkili makamları, Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı da dahil olmak üzere güvenli ve düzenli bir şekilde ayrılmalarına saygı duymaya ve kolaylaştırmaya çağırıyoruz. Tahliye operasyonları devam ettiği sürece, Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nda müttefik askeri vasıtalarıyla yakın harekat koordinasyonumuzu sürdüreceğiz.
Kapsayıcı bir hükümet
*Afgan halkı emniyet, emniyet ve haysiyet içinde yaşamayı ve son yirmi yılda elde ettiği önemli siyasi, ekonomik ve sosyal başarıların üzerine inşa etmeyi hak ediyor. Afgan toplumundaki anlamlı rollerini güvenli bir şekilde oynamaya devam edebilmesi gereken sivil toplum aktörlerinin yanındayız. Afganistan'daki tüm tarafları, kadınların ve azınlık gruplarının anlamlı katılımı da dahil olmak üzere, kapsayıcı ve temsili bir hükümet kurmak için iyi niyetle çalışmaya çağırıyoruz. Mevcut şartlar altında NATO, Afgan makamlarına verdiği tüm desteği askıya aldı. Gelecekteki herhangi bir Afgan hükümeti, Afganistan'ın uluslararası yükümlülüklerine bağlı kalmalıdır: Başta kadınlar, çocuklar ve azınlıklar olmak üzere tüm Afganların insan haklarını korumak; hukukun üstünlüğünü korumak; engelsiz insani erişime izin vermek ve Afganistan'ın bir daha asla teröristler için güvenli bir sığınak olarak hizmet etmemesini sağlamak.
*Afganistan için daha iyi bir gelecek gerçekleştirmek için son 20 yılda yorulmadan çalışan herkesin hizmetini ve fedakarlığını onurlandırıyoruz. Birlikte Afganistan'daki angajmanımızı tam olarak yansıtacağız ve gerekli dersleri çıkaracağız. Afgan halkının hak ettiği istikrarlı, müreffeh Afganistan'ı desteklemeye ve Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler gibi bölgesel ve uluslararası ortaklarla işbirliğimiz de dahil olmak üzere yakın gelecekte ve ötesinde Afganistan ve bölgenin karşı karşıya olduğu kritik soruları ele almaya devam edeceğiz.''
---/---
Eski Genel Sekreter Scheffer'dan eleştiri
2004-2009 yılları arasında NATO'nun genel sekreterliğini yapan Jaap de Hoop Scheffer, örgütün, kurulduğundan bu yanaki ''en kötü döneminden geçtiğini'' söyledi.
Hollandalı devlet adamı Scheffer, Belçika'da Flamanca yayın yapan VRT'de ''Terzake'' isimli programa katılarak, soruları yanıtladı.
Kanalın internet sitesi VRT NWS'de yer alan habere göre, Afganistan'dan çekilme kararı nedeniyle Washington yönetimini eleştiren Scheffer, kararın ''NATO müttefiklerine danışılmadan alındığını'' belirtti.
Scheffer, “Başkan Biden, Trump'ın Taliban ile yaptığı yarım yamalak bir anlaşma uygulamak zorunda durumunda kaldı. İşler korkunç bir şekilde yanlış gitti. Bunun kurbanları şu anda havaalanına gitmeye çalışan Afgan kadınları, kızları ve erkekleri... NATO, kuruluşundan bu yana en kötü döneminden geçiyor'' diye konuştu.
''Propaganda makinesi''
Taliban yöneticilerinin, kameralar karşısına geçerek, kendilerini kabul ettirmeye çalıştığına anlatan Scheffer, "Bunu inandırıcı bulmadığını'' söyledi.
Scheffer, "Taliban'ın 2.0 versiyonunu görmüyorum. Taliban sözcüleri, sözcükleri kullanarak, bilinçli bir propaganda makinesi gibi. Ama yakında onları Kabil'de kamçılarla dolaşırken görebilirsiniz. Bu da Afganistan kötüye işaret'' dedi.
ABD'nin geri dönme olasılığı
''El Kaide'nin bir kez daha Afganistan'da kök salması olasılığını dışlamıyorum'' diyen Scheffer, bu nedenle Amerikalıların Afganistan'a geri dönmek durumunda kalabileceğini dile getirdi.
Scheffer, şunları söyledi:
"Irak ile paralellik burada. Başkan Obama, Amerikan askerlerini Irak'tan geri çekti... Sonra IŞİD geldi, Obama koalisyonla geri dönmek zorunda kaldı. El Kaide'nin, Afganistan'da ABD'nin tolere ettiği sağlam bir zemini yeniden kazanma olasılığını dışlamıyorum.''