Tokyo Olimpiyatları meşalesi, pandemi nedeniyle seyircisiz stadda bir avuç yetkilinin katıldığı törenle Tokyo valisine teslim edildi. (Foto: Depo Photos)

Küresel salgın nedeniyle tarihin seyircisiz yapılacak ilk Olimpiyatları olacak 2020 Tokyo Yaz Oyunlarının başlamasına iki hafta kala Olimpiyat meşalesi Tokyo’ya, seyircilerin alınmadığı boş stada bugün geldi.

Oyunların başlamasına tam iki hafta kala meşale Düzenleme Kurulu üyelerinin de hazır bulunduğu bir sahnede sembolik olarak Tokyo valisi Yuriko Koike’ye teslim edildi.

Düzenleme Kurulu ve Japon yetkilileri, Tokyo’da yapılacak yarışmalara seyirci almama kararını dün açıklamıştı. Bu karar kapsamında sadece Tokyo dışında yapılacak birkaç yarışmaya kısıtlı sayıda seyirci alınabilecek.

Bu karar, küresel salgın nedeniyle zaten bir yıl ertelenmiş olan Olimpiyatların hemen hemen seyircisiz yapılan tarihin ilk Olimpiyatları olması anlamına geliyor.

Oyunlara seyirci almama kararı, Japon hükümetinin, 23 Temmuz – 8 Ağustos tarihlerinde düzenlenen Yaz Oyunlarını da kapsayacak şekilde Tokyo bölgesinde salgının başından bu yana dördüncü kez olmak üzere 22 Ağustos’a kadar sürecek olağanüstü hâl ilan etmesine bağlı olarak alındı.

Mart ayında da yabancı ülkelerden Oyunlara seyirci alınmamasına karar verilmişti.

Olağan koşullarda büyük heyecan yaratan Olimpiyat meşalesinin bazı illerde ve varış noktası Tokyo’da halka açık alanlarda salgın yüzünden atletlerce taşınmaması ve küçük bir törenle Tokyo valisine teslim edilmesi sönük bir atmosfer oluşturdu. 

Beş trompetçi, çiseleyen yağmurdan kendilerini koruyan bir kabinin altında medyanın ve bir avuç yetkilinin önünde akılda kalıcı bir melodi çaldı. Ancak Tokyo’nun güney banliyölerinde, 1964 Tokyo Olimpiyatları için inşa edilen Komazawa Olimpiyat Parkı'ndaki stadyumda tribünler bomboş kaldı.

Tokyo valisi Koike, “Yurt içi ve yurt dışında gururla sergilediğimiz bu miraslarla meşaleyi karşıladığımız için mutluyum” dedi. Törenin sönüklüğüne uygun olsa gerek, yakın zamanda yorgunluk nedeniyle hastaneye kaldırılan Vali Koike, kısa konuşması sırasında ve sonrasında birkaç kez öksürdü.

Japonya Başbakanı Yoshihide Suga, olağanüstü hâl kararıyla ilgili olarak, “Yeni alttürlerin etkisi göz önüne alındığında enfeksiyonların Japonya'da tekrar yayılmasını önleme ihtiyacına” dikkat çekmişti.

Daha bulaşıcı olan Delta alttürünün artık Japonya'daki vakaların yaklaşık yüzde 30'unu oluşturduğuna inanılıyor.

Japonya, salgının başından bu yana diğer ülkelere kıyasla çok fazla etkilenmemesine ve sadece yaklaşık 15 bin insanın ölmesine rağmen ülkede aşılama programı son derece ağır işledi ve ancak mayıs ayından itibaren aşılama kampanyasına hız verildi. Japonya’da günümüze kadar sadece nüfusun yüzde 15 kadarı iki doz aşı oldu. 

Uzmanlar Delta’nın yeni dalgaya yol açmasından ve hastanelerin büyük bir baskı altında kalmasından korkuyor.