Rusya, 1917'den bu yana ilk kez dış borcunu 'ödeyemedi'
Rusya, 1917 devriminden bu yana ilk kez dış borcunu temerrüde düşürdü.
Bloomberg'in haberine göre, ülke 27 Mayıs'ta vadesi gelen 100 milyon dolarlık faiz ödemelerinde 30 günlük ödemesiz dönemi karşılamak için Pazar gecesi son tarihini kaçırdı.
Rusya, borçlarını ödeyecek parası olduğu için herhangi bir temerrüdü "yapay" olarak niteliyor ve yaptırımların yurtdışında tutulan döviz rezervlerini dondurduğunu söylüyor.
Loomis Sayles'in kıdemli egemen analisti Hassan Malik, “Bir hükümetin harici bir hükümet tarafından temerrüde düşmeye zorlanması çok nadir rastlanan bir şey. Bu durum tarihin en büyük dönüm noktalarından biri olacak" değerlendirmesinde bulundu.
ABD Hazine Bakanlığı, geçen ay, Rusya'nın Amerikan bankaları aracılığıyla uluslararası yatırımcılara olan milyarlarca dolarlık borcunu geri ödeme kabiliyetini büyük ölçüde engelledi. Buna karşılık, Rusya maliye bakanlığı dolar cinsinden borçları ruble olarak ödeyeceğini ve "daha sonra orijinal para birimine dönüştürme fırsatı" sunacağını söyledi.
Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov geçen ay yaptığı açıklamada, "Para var ve ödemeye hazır olma durumu da var. Dost olmayan bir ülkenin suni olarak yarattığı bu durum, Rusların yaşam kalitesini etkilemeyecektir" dedi.
BlueBay Asset Management'ın yükselen piyasa egemen analisti Tim Ash, temerrütün, "açıkça Rusya'nın kontrolü dışında olmadığını ve yaptırımların Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi nedeniyle borçlarını ödemesini engellediğini" tweetledi.
40 milyar dolar borç, 640 milyar dolar rezerv var
The Guardian'ın haberine göre, Rusya'nın yaklaşık 40 milyar dolarlık yabancı tahvil borcu var. Savaş başlamadan önce, Rusya'nın çoğu denizaşırı ülkelerde tutulan ve şu anda dondurulmuş durumda olan yaklaşık 640 milyar dolarlık döviz ve altın rezervi vardı.
Rusya, bir asırdan fazla bir süre önce, Rus imparatorluğunun çöktüğü ve Sovyetler Birliği'nin kurulduğu devrimden bu yana uluslararası borçlarını ödemedi.
Rusya 1990'ların sonlarında iç borçlarını temerrüde düşürdü, ancak uluslararası yardımın yardımıyla bu temerrütten kurtulmayı başardı.
Yatırımcılar, aylardır Rusya'nın temerrüde düşmesini bekliyorlardı. Rus borcunu kapsayan sigorta sözleşmeleri, haftalarca yüzde 80'lik bir temerrüt olasılığına yönelik değerleme yaptı. Standard & Poor's ve Moody's gibi derecelendirme kuruluşları ülkenin borçlanma puanı "çöp" seviyesine indirdi.
Bir ülke temerrüde düştüğünde, temerrüt çözülene ve yatırımcılar hükümetin ödeme kabiliyetine ve istekliliğine olan güvenini yeniden kazanana kadar tahvil piyasası borçlanmasında borçlanması durabiliyor. Ancak Rusya zaten batı sermaye piyasalarından kopmuş durumda, bu nedenle borçlanmaya geri dönüş zaten çok uzak.
Kremlin, tahvillerini satın almak için çoğunlukla Rus bankalarına güvendiğinden ülke içinde hâlâ ruble cinsinden borçlanabiliyor.
Batı'nın savaş üzerindeki yaptırımları, birçok yabancı şirketi Rusya'dan çıkardı, ülkenin dünyanın geri kalanıyla olan ticari ve mali bağlarını kesintiye uğrattı. Yaşanan son durum, bu izolasyon ve bozulmanın bir başka yansıması olacak.