KONULAR
Şarj istasyonu lisansı verilen şirket sayısı 200'e yaklaştı
Lisans başvurularının kabul edildiği tarihten bu yana toplam 175 şirkete 49 yıllığına şarj ağı işletme lisansı verildi.
Elektrikli araçlara yönelik şarj istasyonu lisans başvurularının ikinci yılında lisans alan şirket sayısı Mart 2024 itibarıyla 175’e ulaştı. Bu şirketlerin kurduğu şarj istasyonu sayısı ise 13 bin civarında.
Elektrik Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) elektrikli araçlara yönelik şarj ünitesi ve istasyonlarının kurulmasına ilişkin yönetmelik 2 Nisan 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu kapsamda, 18 Nisan 2022 tarihinden itibaren de "Şarj Ağı İşletmeci Lisansı" başvuruları alınmaya başlandı.
Lisans başvurularının kabul edildiği tarihten bu yana toplam 175 şirkete 49 yıllığına şarj ağı işletme lisansı verildi.
Bu şirketler arasında Koç Grubu'nun WATT, Sabancı Holding'in EŞARJ, Zorlu Grubu'nun ZES, TOGG'un TRUGO, OYAK'ın ŞARJET ve OTOJET, Kalyon Grubu'nun KALYON EV, Cengiz-Koloğlu-İnavatas ortaklığındaki BeeFull markaları dikkat çekiyor.
Erdoğan'ın yeğeni de sektörde
Şarj istasyonu için lisan alan şirketler arasında İstanbul merkezli Meta Mobilite Enerji AŞ de bir başka dikkat çeken kuruluş. İstanbul merkezli şirketin hissedarları 1000 Yatırımlar Holding ve Hakan Eryılmaz olarak yer alıyor.
Şirket yönetiminde ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeğeni Üsame Erdoğan'ın yanı sıra Haris Pojata, Hüseyin Ardan Küçük, Kadir Can Abdik ve Mustafa Saim Birpınar bulunuyor.
Aynı ortaklık yapısı "Binbin" markasıyla elektrikli scooter işletmeciliği yapan Bin Ulaşım ve Akıllı Şehir Teknolojileri AŞ'de de bulunuyor.
Kazancı Grubu
Lisans alan bir başka şirket ise Kazancı Holding bünyesindeki Aksa Müşteri Çözümleri AŞ oldu. Aksa Enerji ile sektörde faaliyet gösteren Kazancı Grup, bir süre önce Naci Ağbal'ın katılımıyla gündeme gelmişti.
Eski bakan ve TCMB Başkanlarından Naci Ağbal, geçen ay Kazancı Holding ve Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığına getirilmişti.
Koç ve Sabancı da yer aldı
Şarj istasyonu işletme ruhsatı alan şirketlerden Wat Mobilite Çözümleri Teknoloji ve Ticaret A.Ş ise KOÇ Grubu şirketlerinden Opet, Otokoç Otomotiv ve Entek Elektrik ortaklığıyla kuruldu. "Watt" markasıyla piyada yer alacak.
Sabancı Holding kuruluşlarından Enerjisa bünyesinde faaliyet Eşarj Elektrikli Araçlar Şarj Sistemleri A.Ş de "Eşarj" markasıyla şarj istasyonları kuracak.
Zorlu'dan ZES
TMSF tarafından atanan kayyum yönetimindeki Erciyes Anadolu Holding ise "Enertürk RHG Enerji" markasıyla sistem kuracak.
Zorlu Grubu bünyesindeki Zorlu Enerji ise "ZES" markasıyla piyasada yer alıyor.
“Borenco Şarj” Teknolojileri AŞ ise Borusan bünyesinde kuruldu ve şirket kendi adıyla bu piyasada yer alacak.
Türkerler Grubu’un “Türkerler Power”, Doğuş Grubu’nun “D-Charge” ile yer aldığı sektörde Rönesans Holding de bünyesindeki enerji şirketi tarafından kurulan “Rönesans Şarj AŞ” ile sektördeki oyunculardan biri olacak.
TCDD Teknik’te U-ŞARJ
Petrol Ofisi AŞ “e-POwer”, Shell & Turcas ise “Shell” adı altında sektörde yer alıyor.
TCDD Teknik ise “U-ŞARJ” markasıyla, OYAK ise bünyesindeki Güzel Enerji şirketi tarafından kuruluna ŞARJET ve OTOJET ile pazarda faaliyet gösterecek.
İstanbul merkezli faaliyet gösteren Tüvtürk Kuzey Taşıt Muayene İstasyonları AŞ ise “Tüvtürk” markasıyla piyasada yerini alacak.
Sektörde yer alacak şirketlerden bir diğeri de Köfteci Yusuf ve kendi adıyla sektörde pay sahibi olmaya çalışacak.
Şarj istasyonları
Şarj ağı işletmecisi, lisansının yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde en az 50 adet şarj ünitesinden ve en az beş farklı ilçedeki şarj istasyonundan oluşacak şekilde şarj ağını oluşturması gerekiyor.
Şarj ağında yer alan şarj ünitelerinin en az yüzde beşi ile Karayolları Genel Müdürlüğü'nün sorumluluğu altında bulunan otoyollar ve devlet yollarında yer alan şarj ünitelerinin en az yüzde 50'si de DC 50 kW ve üzeri güçteki şarj ünitesi niteliğinde olacak.
Lisans yürürlüğe girdikten sonra en geç bir ay içerisinde (cep telefonu uygulaması gibi) serbest erişim platformunda yayımlanacak bilgileri zamanında, güncel, doğru ve eksiksiz olarak sağlayacak bir sistem kurulması gerekiyor.
Şarj istasyonu öngörüleri
EPDK’nin raporlarına göre, elektrikli araç sayısının en düşük senaryoyla 2025 yılında 202 bin 30, 2030 yılında 776 bin 362 ve 2035 yılında da 1 milyon 779 bin 488 olması öngörülüyor.
Bu kapsamda elektrikli şarj istasyonu (AC ve DS) en düşük senaryoya göre 2025 yılında 34 bin 278, 2030 yılında 83 bin 543, 2035 yılında ise 146 bin 916 olacağı tahmin ediliyor.
Şarj istasyonları mevzuatta elektrik tüketim tesisi olarak değerlendiriliyor. Bu kapsamda şarj istasyonlarının şebekeye bağlantısı ayrı bir elektrik aboneliği alınarak yapılacağı gibi iç tesisat kapsamında da yapılabiliyor. Şarj istasyonlarının elektrik şebekesine bağlantısı yapılırken dağıtım şirketleri tarafından ilgili elektrik aboneliğinin sözleşme gücü ile şarj istasyonu gücü karşılaştırılmakta, eğer aboneliğin gücü yeterli değilse elektrik tüketim tesisinin sözleşme gücünün artırılması sağlanmakta. Sözleşme gücünün yeterli olduğu durumda ilgili şarj istasyonu için dağıtım şirketi tarafından "Şarj İstasyonu Kurulumu Olumlu Görüş Belgesi" verilmekte