Yeni uygulamada, bir kısa süreli vizeden sonra her şeyin normal ilerlemesi durumda ikinci ve sonrakilerde kademeli olarak daha uzun süreli vize alınabilecek. (Görsel: YZ)

KONULAR

Schengen vizesinde yeni düzenleme

AB Komisyonu’nun aldığı karar kapsamında, ilk kısa süreli vizeyi izleyen başvurularda kademeli (cascade) olarak süre ve giriş sayıları da artacak. 

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Thomas Hans Ossowski, düzenlediği basın toplantısında AB Komisyonu'nun Türk vatandaşlarına yönelik yeni Schengen vizesi uygulamasına ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Kararın dün AB Komisyonu’nda onaylandığını belirten Ossowski, ilgili kararın dün Komisyon’da onaylandığını belirterek, "Vizelerin verilmesi üye devletlerin kendi yetkileri alanında. Schengen devletlerin kendi yetki alanında ve bizler de bu süreci koordine ediyoruz. Özellikle de cascade adı verilen Türkiye'nin de dahil olduğu üçüncü ülkelere yönelik bu süreci koordine ediyoruz" dedi. 

Gerçek çözümün vize serbestisinden geçtiğini anlatan Ossowski, "Bu imkân da 10 yıldan fazla bir süre önce ortaya konulmuştu. Vize diyaloğunun yeniden başlatılmasını istiyoruz. Türkiye'den insanların AB ülkelerine gelip seyahat etmesini istiyoruz. Bunun tek çözümü vize serbestisi diyaloğu" diye konuştu. 

"Amaç daha uzun vadeli ve çok girişli vize" 

Büyükelçi Ossowski şunları söyledi:

"Türk vatandaşları artık daha uzun geçerliliği olan ve çok girişli Schengen vizeleri alabilecekler. Başta bir yıl ve bunun için de önceki iki yıl içerisinde vizeyi usulüne uygun kullanmış olmaları gerekiyor. Şimdiye kadar Schengen vizesine başvuran Türk vatandaşlarının üç kere tek girişli, kısa süreli kalışlı Schengen vizesi almaları gerekiyordu ki, bundan sonra ilk altı aylık vizelerini alabilsinler. Yeni cascade kuralıyla yalnızca bir tane kısa süreli vize aldıktan sonra her şeyin normal ilerlemesi durumda ikinci vizenin altı aylık geçerliliği olan bir vize 180 günde 90 günlük kalış süresi olmak üzere alabilecekler. Usulüne uygun kullanılması durumunda yine başvurması halinde bu kişi üçüncü kez de yine üç yıllık çok girişli vize alabilecek. Ardından yine başvuru yapması halinde beş yıllık vize alabilecek. Burada amaç Türk vatandaşlarının daha uzun vadeli ve çok girişli vize almalarını sağlamak. Bu, konsolosluklar için de aslında önemli bir gelişme. Çünkü aynı zamanda konsolosluklardaki başvuruların sayısı azaltılacak ve randevu almak için bekleme süreleri de azaltılmış olacak." 

Ossowski, 2024 yılında 1,2 milyona yakın rekor sayıda vize işlemi yapıldığını belirterek, “Çok girişli vizelerin de yüzde 65 oranında verildiğini görüyoruz. Ret oranlarına bakarsak yüzde 16 olduğunu görüyoruz ama Türkiye’de yüzde 14,5 olarak gerçekleşti" dedi.

Öncelik gidilecek ülke

Başvuranların seyahat amaçlarını doğru belirtmesinin önemli olduğunu anlatan Ossowski, ilk giriş yapılacak ülkeye vize başvurusunda bulunulması gerektiğini söyledi. Ossowski, şöyle konuştu:

"Önce Fransa’ya gidecekseniz Fransa'ya başvurmanız gerekiyor. Ama Almanya'ya gidecekseniz önce Litvanya'ya başvuruyorsanız ve Litvanya'ya giriyorsanız bu vize geçmişini olumsuz bir şekilde yansıyacaktır. Özellikle de bunun negatif sonuçlarını da bilmesi gerekiyor insanların. Eğer amacınızı doğru bir şekilde belirtmezseniz, mesela turist olarak gideceğinizi söylerseniz, başka bir amaçla gidecekken ya da yanlış bir büyükelçiliğe, konsolosluğa başvurursanız bunun sonucunda engellenebilirsiniz. Schengen bölgesine girmeniz 5 yıla kadar yasaklanabilir."

Usulsüzlük ve sahtecilik

Ossowski, vize başvurularının reddedilme nedenlerinde sahtecilik ve usulsüzlük olduğunu ifade ederek, usulsüz hareket eden seyahat acenteleri bulunduğunu söyledi. 

Vize verilmesinde niyetin Schengen ülkelerine ait olduğunu söyleyen Ossowski, başvuruların dosya bazında, başvuru bazında AB müktesebatına uygun şekilde değerlendirildiğini belirtti.  Ossowski, şunları söyledi: 

"Biz vize serbestisi çerçevesinde Türkiye'ye Schengen bölgesine vizesiz seyahat fırsatı sunduk. AB’ye aday olan her ülke ki Türkiye'de aday bir ülke her aday ülke vizesiz seyahat edebiliyor AB’ye, Türkiye hariç. Gürcistan, Ukrayna. Resmi bir aday ülke olmamasına rağmen Kosova bile bu hakka sahip. AB aday ülkesi olan tüm Batı Balkan ülkeleri vizesiz seyahat edebiliyorlar. Kosova vatandaşları da vizesiz seyahat edebiliyor. Dolayısıyla vizesiz seyahat edebilme için vize serbestisi sürecini tekrar başlatmak ve üzerinde çalışmak gerçekten çok önemli.”

Üyelik müzakere süreci

Ossowski, Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecine ilişkin de şunları söyledi:

“Eğer bu müzakereler tekrar başlayacak olursa Komisyoner Bruner 'Yazdan sonra teknik görüşmelere başlayalım' diye bir teklif sundu. Birkaç tane kalmış kriter var. Türkiye’nin 72 kriteri yerine getirmesi gerekiyordu. 62'si yerine getirildi, sonra 66'ya çıktı bu ama altı tane kalan kriter var. Bu kalan altı kriterin karşılanması belki biraz daha uzun ama biz istiyoruz, Komisyon da yakın bir şekilde Türk makamlarıyla birlikte çalışıp Türkiye'nin bu kriterleri yerine getirmesine yardımcı olmak istiyorlar. Çünkü bu olmazsa uzun vadede birtakım usulsüzlükler olacak, uzun bekleme süreleri olacak. Bütün bu sorunların çözümü vize serbestisinde yatıyor ve bütün aday ülkelerin vatandaşlarının vizesiz seyahat edebildiği gibi Türkiye vatandaşlarının da vizesiz seyahat edebilmesini istiyoruz. Üçüncü ülkeler bile vizesiz seyahat edebiliyor, örneğin Venezuela gibi. Vize serbestisi sürecinde birlikte çalışmak gerekiyor. Biz hazırız. Umuyoruz ki bu konuda Türk devleti ile yazdan sonra çalışmaya başlayacağız." 

Türkiye’deki görev süresi yakında olacak olan Ossowski, yakında Almanya'nın AB Büyükelçisi olarak Brüksel’de göreve başlayacak.