SHGM, Avrupa'daki havalimanlarındaki personel eksikliğinin Türk personel ile karşılanmasına olumlu bakmadığını ifade ederek, ''Okçular tepesini asla terk etmeyin''  çağrısı yaptı. (Görsel: SHGM)

SHGM'den "Okçular Tepesi'ni terk etmeyin" açıklaması

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) Avrupa'daki havalimanlarında yaşanan personel eksikliğinin Türk personel ile karşılanmasına olumlu bakmadığını ifade ederek, havacılık sektörü çalışanlarına ''Okçular tepesini asla terk etmeyin'' çağrısında bulundu.

SHGM'nin internet sayfasından ''Sektör Çalışanlarına''na başlıklı duyurusu şöyle:

Değerli sektör çalışanlarımız;

Avrupa ve dünya, havacılık sektöründe kâbusu yaşarken Türk Sivil Havacılığı sizin sabır ve azminiz sayesinde lider konumunu sürdürmeye devam etmektedir. Bu nedenle, bazı ülkelerin ve bu ülkelere ait işletmelerin, ülkemiz sivil havacılığına imrenmeleri ve sizleri istihdam etmeye yönelik çalışmalarını son derece normal karşılıyoruz.

Bu kapsamda, son günlerde bazı ülkelerin, havacılık profesyonellerimizi istihdam etmeye yönelik yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını titizlikle takip etmekteyiz.

Bu ülkelerin yapmış olduğu çalışmaların bir diğer amacının, sizler gibi nitelikli ve başarısı tasdiklenmiş profesyonelleri istihdam etmenin yanı sıra ülkemizin havacılık sektöründeki yükselişini durdurmaya yönelik olduğunun da bilincindeyiz.

Konuyu bu bağlamda değerlendirdiğimizde, Türk sivil havacılığının yükselişinin aynı şekilde devam etmesi amacıyla 'okçular tepesini' asla terk etmemenizi sizden bilhassa rica ediyoruz.

Bu konuda işverenlerin de aynı duyarlılıkta olması çok önemlidir. Bahse konu olan personelin çalıştıkları mevcut kurum ve kuruluşlarından ayrılmak istemelerine ilişkin geri dönüşler doğru bir şekilde ele alınmalı, bunlara pratik ve hızlı çözümler üretilmelidir. Bu geri dönüşlerde kurumsallaşma problemlerine yönelik hususlar hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulmalıdır. Ücretsel nedenlerle ayrılma taleplerine ilişkin de ilgili havacılık şirketlerimizin bütçelerinin el verdiği ölçüde konuyla ilgili gereken adımları atmalarını ve personel kayıplarını minimize etmeye yönelik gerekli değişiklikleri yapmalarını rica ederiz.

Bununla birlikte, sadece ücretsel bir karşılaştırma yapmak yanıltıcı olabileceğinden, havacılık sektöründe bireysel değil bütünsel çözümlerde, ilgili ülkelerle çalışabileceğimiz unutulmamalıdır.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü olarak, çalışma şartları ve iş devamlılığının temini alanlarında yürüttüğümüz önemli çalışmalarla birlikte, iki yıl içerisinde Türk Sivil Havacılığı’nın çok daha seçkin bir konumda olacak olması ana hedefimizdir. Bunu hep birlikte başarıp bizden sonraki nesillere çok daha güzel bir gelecek bırakacağımıza dair en ufak bir şüphemiz yoktur."

Okçular Tepesi nedir?

İslam Ansiklopedisi'nde yer alan bilgiye göre, adını, eteğinde bulunan iki su kaynağından (ayn) aldığı tahmin edilen Ayneyn tepesi, Medine’nin 5 km. kuzeyinde Uhud Dağı'nın çok yakınında yer alır ve aralarından Kanat vadisi geçer. Uhud Savaşı’nda (625) Hz. Muhammed, sol tarafına aldığı bu tepeye, düşman kuvvetlerinin arkadan saldırmaları ve Medine’ye girmelerini önlemek için Abdullah bin Cübeyr kumandasında elli kişilik bir okçu birliği yerleştirir. Bundan dolayı kaynaklarda buraya "Okçular Tepesi" (Cebelü’r-rumat) adı da verilir. 

Hz. Muhammed, Okçulara, "galip gelinse bile ikinci bir emre kadar kesinlikle yerlerinden ayrılmamalarını, düşman ordusunun arkadan saldırması halinde ok atarak onları geri püskürtmelerini" emreder. 

Savaşın ilk evresinde Müslümanların bulunduğu taraf düşman güçlerine zayiat verdirerek, üstünlük sağlar. Bunun üzerine, okçuların büyük çoğunluğu, emre uymayıp, düşmanın bozguna uğradığını görünce ganimetten mahrum kalmamak için yerlerini terk eder. 

Bunu fırsat bilen düşman güçleri toparlanıp, Müslümanlara saldırır. Bu savaşta, Hz. Hamza dahil birçok Müslüman asker şehit düşer, Hz. Muhammed de yaralanır. 

Bazı kaynaklarda, "Hz. Muhammed'in sözüne uyulmaması halinde insanların sonucunun hüsrana uğrayacağı"nı anlatmak için Okçular Tepesi vakası örnek gösterilir.