KONULAR
Son ABD askeri uçağı Kabil’den ayrıldı
Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı’ndan son Amerikan askeri uçağının da bu gece ayrılmasıyla, ABD’nin en uzun savaşı yenilgiyle sonuçlandı.
ABD Merkez Komutanlığı sorumlusu Generali Kenneth Mc Kenzie son ABD askeri uçağının Kabil’den ayrıldığını doğruları. General McKenzie “Afganistan’dan çekilmemizin tamamlandığını ve Amerikan vatandaşlarını, üçüncü ülke vatandaşlarını ve tehlikedeki Afganları ülkeden tahliye görevimizin tamamlandığını ilan ediyorum” dedi.
General Mc Kenzie “son C-17 uçağının Hamid Karzai Uluslararası Havaalanından 30 Ağustos’ta (TSİ) 22:29’da ayrıldığını” söyledi. Son ABD uçağı Kabil’den gece yarısından bir dakika önce ayrıldı.
Taliban askerleri son Amerikan askeri uçağının ülkeden ayrılmasını havaya ateş açarak kutladı.
ABD Temmuz’un sonundan bu yana Afganistan‘dan 122 bin 300 kişi tahliye etti.
''Sonsuz savaş''
Son askerleri ve sivilleri taşıyan uçağın Kabil’den ayrılması, ABD başkanı Joe Biden’ın, “sonsuz savaş” diye tanımladığı, El Kaide’nin 11 Eylül 2001’deki terörist saldırılarına yanıt olarak başlayan Afgan savaşı sona erdirme ve 1 Eylül’den önce Afganistan’dan çekilme sözünü yerine getirdi.
Savaşta 2 bin 400’den fazla Amerikan askerinin yanı sıra ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinden bin 100’den fazla asker ve 10 binden fazla Afgan askeri ve sivil öldü, yüzbinlerce Afgan sivil de yaralandı.
ABD Afganistan’dan çekileceğini açıkladığında, Kabil’deki büyükelçisinin çalışmaya devam edeceğini ve 650 kadar Amerikan askeri tarafından korunacağını, havaalanında da bir askeri birliğin bulunacağını belirtmişti. Ancak nihai çekilmede elçilik kapatıldı ve diplomatlar da tahliye edildi.
Taliban’ın Kabil’i 15 Ağustos’ta ele geçirmesindeki hız Biden yönetimini hazırlıksız yakaladı. Bu yüzden ABD elçiliğini boşalttığı ve tahliye işlemlerini hızlandırdı.
11 Eylül'den sonra
2001’deki terör saldırısından 3 gün sonra zamanın başkanı George W. Bush New York Dünya Ticaret Merkezi’nin yıkıntıları üstünden savaşın başlayacağını açıkladı.
Bir aydan kısa bir süre sonra, 7 Ekim’de Afganistan savaşı başladı. Afganistan’da haftalar içinde Taliban hükümeti çöktü ve ABD destekli Hamid Karzai hükümeti kuruldu.
Ancak Afganistan Bush’un uluslararası terörizme karşı savaşının sadece ilk aşaması idi. Bush liderliğindeki ABD 2003’de Irak’ı da işgal etti.
ABD’nin en uzun savaşındaki başarısızlıkları saymakla bitmez. Başarısızlıkların en büyüğü, Taliban’ı asla yenememesi ve eğitmek ve donatmak için 83 milyar dolar harcasa da, Taliban’a direnecek bir Afgan ordusu kuramaması oldu.
Tek başarısı El Kaide’yi büyük ölçüde Afganistan’dan atmak ve yıllar sonra El Kaide lideri Usame Bin Ladin’i Pakistan’da öldürmek oldu. Ama bunun için bir ülkeyi işgal ederek 2 trilyon dolar harcamaya ve yüzbinlerce insanı öldürüp, yüzbinlercesini yaralamaya gerek yoktu.