Türkiye’de halkın çoğunluğu Suriye’de tarafsız kalınmasını istiyor/ askeri seçeneğe karşı
Türkiye’de halkın çoğunluğunun Suriye konusunda tarafsız kalınmasından yana olduğu, oradaki silahlı muhalif güçlere destek verilmesi de dahil çoğunluğun uluslararası ya da tek başına askeri müdahale seçeneklerine ise karşı olduğu ortaya çıktı. Suriyeli sığınmacılardan memnun olanlar ise azınlıkta kaldı.
Kadir Has Üniversitesi’nin 2021 Kamuoyu Algıları Araştırmasında, “Sizce Türkiye Suriye’ye yönelik nasıl bir politika izlemelidir?” sorusuna 2020’de yüzde 38,3’ü, “tarafsız kalmalı, herhangi bir müdahalede bulunmamalı” derken, 2021 araştırmasında bu oran yüzde 43,6’ya yükseldi.
Bu soruya “Esat yönetimine karşı uluslararası yaptırımlara destek verilmeli” tercihi yapanların oranı geçen yıl yüzde 11,1 iken, 2021'de bu oran yüzde 20 oldu.
“Sadece göçmenlere yardımcı olmalıdır” tercihini seçenlerin oranı geçen yıl yüzde 9,6 iken, bu yıl yüzde 10.6'a çıktı.
Askeri seçenek istenmiyor
Askeri seçenekleri tercih edenlerin oranında ise geçen yıla göre önemli bir azalma görüldü. “Silahlı muhalif güçlere destek olmalı” tercihini yapanlar geçen yıl yüzde 13 iken, bu yıl yüzde 8,2 olarak gerçekleşti.
“Tek başına askeri müdahalede bulunmalı” diyenler, geçen yıl yüzde 12,9 iken bu yıl yüzde 8,1’e indi.
“Uluslararası askeri müdahale olması halinde destek verilmeli” seçeneğine, geçen yıl destek verenler yüzde 5,6 iken, bu yıl bu oran yüzde 5,4 oldu.
“Esat yönetimi ile ilişkilerini düzeltmelidir” tercihini yapanlar geçen yıl 7.4 iken, bu yıl yüzde 3,2'ye geriledi.
Suriyeli sığınmacılardan memnun olanlar azınlık
Araştırmada, “Suriyeli sığınmacılardan ne derece memnun olunduğu” sorusuna karşılık olumlu karşılık verenler azınlıkta kaldı. Bu soruya yüzde 46,8 “memnun değilim” derken, “ne memnunum ne memnun değilim” tercihi yapanlar yüzde 30,6, “memnunum” diyenler ise sadece yüzde 22,6 oldu.
Neden memnun değiller?
“Suriyeli sığınmacılardan hangi konularda memnun olunmadığı” sorusuna karşılık, yüzde 47,9’u “ucuz ve kaçak iş gücü sağlamaları nedeniyle işsizliği artırmaları” tercihi yaparken, yüzde 46,4’ü “kültürel olarak farklı olmaları”, yüzde 44,2’si “ülkenin milli kimliğine zarar vermeleri”, yüzde 42,5’i “toplum huzurunu kaçırmaları”, yüzde 39,3’ü “ülkenin kısıtlı imkanlarından faydalanmaları”, yüzde 38,1’i “suça meyilli olmaları”, yüzde 33,3’ü de “Suriyeli göçmenlere ayrıcalık tanınması”nı gösterdi.
Suriyelilerin geri dönüşü
“Suriye’de güvenlik şartlarının sağlanması halinde Türkiye’de yerleşik Suriyeli sığınmacıların ülkelerine göre döneceklerini düşünüyor musunuz?” sorusuna, geçen yıl yüzde 70,9 “hayır”, yüzde 29,1 “evet” derken, bu yıl geri döneceklerini düşünenlerin sayısında artış görüldü.
Buna göre, Suriyelilerin geri döneceklerini düşünenlerin oranı bu yıl yüzde 33,7’ye çıkarken, geri döneceklerini düşünmeyenler yüzde 66,3 oldu.
Suriyelilerin geri gönderilmeleri
“Türkiye’de yaşayan Suriyeli sığınmacıların geri gönderileceklerine inanıyor musunuz?” sorusuna karşılık, geçen yıl yüzde 73,7 “hayır” derken, bu yıl oran yüzde 67,1’e indi. Suriyeli sığınmacıların geri gönderileceklerine inananların oranı geçen yıl yüzde 26,3 iken, bu oran bu yıl yüzde 32,9’a yükseldi.
Esat ile görüşmeye destek azaldı
Araştırmada, “Sizce Türkiye Suriye’nin geleceği konusunda Esat hükümeti ile resmen görüşmeli midir?” sorusuna, geçen yıl yüzde 35,8 oranında “evet” derken, bu yıl bu oran yüzde 27,7’ye indi.
Esat ile görüşülmesine hayır diyenler geçen yıl yüzde 32,2 iken bu yıl bu oran 37,3’e yükseldi. Geçen bu soruya “fikrim yok” karşılığını verenler yüzde 32 iken bu yıl bu oran yüzde 35 oldu.