TBMM, aralıksız 24 saati aşan Genel Kurul çalışmasının ardından 1 Ekim'e kadar tatile girdi.  (Foto: Depo Photos)

KONULAR

TBMM, Genel Kurul'un aralıksız 24 saati aşan birleşiminin ardından tatile girdi. 

Genel Kurul 17 Temmuz saat 14:00'te Meclis Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş başkanlığında toplandı. 

Genel Kurul, alınan karar gereğince ekonomi ve bazı diğer konulara ilişkin torba yasa teklifi ile turizmle ilgili yasa teklifi görüşmeler tamamlanıncaya kadar yasama faaliyetini sürdürdü. Çalışmalar tamamlandığında aralıksız devam eden toplantılarda 24 saatlik süre aşılmıştı. 

Başkanvekili Erdoğmuş, 18 Temmuz 14.26'da  Anayasa ve İçtüzük gereğince, 1 Ekim Cuma günü saat 14.00’te toplanmak üzere kapattı. 

TBMM Genel Kurulu 1 Ekim'e kadar tatile girdi.

''İktidar kendi tekliflerini yasalaştırdı''

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, AK Parti'nin bu yasama yılında Meclis'i haftada sadece iki gün çalıştırdığını, bu sürecin ardından 1 Temmuz'da kapanması öngörülen TBMM'nin son haftada aralıksız faaliyette bulunduğunu söyledi. 

Ekonomi ve başka alanlarda düzenlemelere getiren torba teklife karşı olduklarını anlatan Özel, bu düzelemeyle OHAL kapsamındaki bazı yetkilerin süresinin uzatıldığını dile getirdi.  

Meclis'in, AK Parti ve MHP'nin elinde ''beceriksizce, savrularak, sürekli yanlışlar yaparak aynı kanunları bir daha bir daha değiştirerek, kötü yönetildiğini'' söyleyen Özel, şöyle devam etti:

"Son 3 yılda TBMM'den 108'i uluslararası anlaşma olmak üzere 188 kanun teklifi geçti. İktidar partisi kendi getirdiği kanun tekliflerini yasalaştırdı ama 3 bin 380 teklifin, ki bunların 2 bin 530'u CHP'nindir, bir tanesi bile yasalaşmadı. Muhalefet ne önerirse önersin reddediyorlar. 3 bin 380 yasa teklifinin içinde her birisi bu ülkedeki vatandaşları memnun edecek çok sayıda düzenleme var ama bu beklentilerin tamamı boşa çıktı." 

Özgür Özel, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin Meclis'in yasama yetkisini elinden aldığını belirtti. Özel, "15 Temmuz itibarıyla 80 Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 2 bin 455 madde çıkarıldı. Aynı tarih itibarıyla Meclis'ten çıkan yasaların toplam madde sayısı ise 2 bin 369. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi denilen bu tek adam rejiminin, Meclis'in yasama yetkisinin yarısını elinden aldığı ortaya çıkıyor. İşte bu yüzden itiraz ediyoruz" dedi. 

''Parlamento çalışıyor demek mümkün değil''

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, Meclisin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçildikten sonra 80 kanun çıkardığını anlatan Türkkan, şöyle devam etti:

''Bunların yarısından fazlası bir önceki kanunu düzeltme hali. Bir parlamento 80 kanun çıkartıp, Cumhurbaşkanı Erdoğan 80 kanun hükmünde kararname yayınlamışsa bu parlamentonun hiçbir hükmü kalmamıştır, parlamento işlevsizleşmiştir, parlamentonun itibarı azalmıştır. ... Parlamento çalışıyor demek mümkün değil. Parlamento sadece torba kanun yaparken birisinin eline torba veriyorlar, senin ne ihtiyacın şu şu madde at torbaya, bir çorba kanun olarak geliyor. Sarayın verdi hükümleri onaylayan bir makam haline geldi parlamento. 1923’ten beri hizmet ediyor, parlamento bu sistemde akamete uğradı.''

Genel Kurul'un tatil öncesi 24 saati aşkın bir süre mesai yaptığını belirten Türkkan, 'şunları söyledi:

''Biz arife gününe bir gün kala 22 saat değil 122 saat çalışmayı bile göze alabilirdik ama bu çalışma esnasında keşke 3600 ek gösterge var, memura, imama, polise, sağlık çalışanına söz verdiğimiz 3600 ek gösterge keşke olsaydı. Öğretmenler bekliyor, din görevlileri bekliyor, polis bekliyor, sağlık görevlileri böyle bir yasa için çalışsaydık biz de tatlı bir yorgunlukla bayrama girerdik. EYT ile ilgili düzenleme yapalım diyoruz hayır. Ne getiriyorlar OHAL. Emeklilerin intibak yasasından kaynaklanan hak ihlalleri var bunu düzeltecek bir kanun getirelim, hayır OHAL yasasını getiriyorlar. OHAL’i bir yıl daha uzattılar. TMSF’nin şirketlere kayyum atama yetkisini üç sene daha uzattılar. Komisyondan üç yıl diye çıktı bir yıla indirdiler gözaltı sürelerini uzatan OHAL’in süresini. ''