KONULAR
Müzik insanı Timur Selçuk vefat etti. Sanatçının kızı Mercan Selçuk'un, babasının evinde sabaha karşı geçirdiği kalp krizi sonucu yaşama veda ettiğini açıkladı.
Sanatçının cenazesi Selçuk'un cenazesi 7 Kasım Cumartesi günü öğleyin kılınacak namazın ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.
Ses sanatçısı, orkestra şefi, besteci olarak müzik dünyasında saygın bir yeri olan Timur Selçuk,Türk müziği ustalarından Münir Nurettin Selçuk ile tiyatro sanatçısı Şehime Erton'un oğlu olarak 2 Temmuz 1945 tarihinde dünyaya geldi.
Timur Selçuk, Galatasaray Lisesindeki eğitimine paralel olarak İstanbul Belediye Konservatuvarında (İstanbul Üniversitesi Devlet konservatuvarı), solfej, armoni ve piano bölümlerinde öğrenim gördü. 1964 yılında Paris’e giderek, “Ecole Normale de Musique de Paris” müzik okuluna girdi. Bu okulun piano, orkestra şefliği, ve bestecilik sınıflarına devam etti.
1965 yılından başlayarak Ümit Yaşar, Faruk Nafiz, gibi şairlerden şarkı formunda eserler bestelemeye başladı ve 1967 yılında ilk plağını doldurdu. Bu plağın ilgi görmesi üzerine, Orhan Veli, Nazım Hikmet, Attila İlhan’ın şiirlerinden bestelediği şarkılarını pianosu eşliğinde seslendirerek dizi konserler verdi. 1974’te Türkiye’ye döndükten sonra, oda müziği, tiyatro ve film müziği çalışmalarına ağırlık vermeye başladı. 1977’de “İstanbul Oda Orkestrasını” kurdu. Bu toplulukla, tümüyle özgün kendi bestelerinin yanı sıra, geleneksel müziklerimizden seçilmiş örneklerin çok sesli yorumlarını gerçekleştirdi. Gene 1977’de “Çağdaş Müzik Merkezi” adıyla kendi müzik eğitimi merkezinde öğrenci yetiştirmeye başladı.
1975 yılından başlayarak, Saadet İkesus’la şan eğitimi gören Timur Selçuk, kendi seslendirdiği şarkılarında, lirik sanatın kurallarına uygun bir üslup seçti. Gerek orkestra yapıtlarında ve düzenlemelerinde, gerekse sözlü ya da sözsüz sahne ve film müziklerinde, ritmik melodik ve armonik ögelerle bütünleşen bir orkestrasyon uygulayarak, modern yazı tekniklerine yer vermeye özen gösteren sanatçı, hem dramatik hem de lirik bir müzikal atmosfer yaratma yolunu seçti. Timur Selçuk, geleneksel Türk Müziği birikimini sık sık baş vurduğu zengin bir kaynak olarak değerlendirdi.
Sanatçının çalışmaları şöyle sıralanabilir:
Şarkılar: Sen Nerdesin? Ayrılanlar İçin, Beyaz Güvercin, İspanyol Meyhanesi
Oyun Müzikleri: adlı şarkılar, Nereye Payidar? Tak-Tik, Sakıncalı Piyade, Küçük Adam N’Oldu Sana, Rümuz Goncagül, Galileo Galilei, Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz, Halide, Lozan, Abdülcanbaz, Woyzeck
Oda Müziği: Paris Mektupları, Saksağan, Bir Çift Sözüm Var, Bentler, Pireli Yapıt, Yolculuk
Diğer: Şan ve Piano için çağdaş Türk şairlerinden şarkılar, Tarih Merdiveni bale süiti, Mevlana uvertürü, Yunus Emre bale müziği, Üç İstanbul orkestra süiti ve film müziği, Bir Uzay Masalı operası, “İstanbul’un Çağırdığı Su” (belgesel), Sarıpınar 1914, Cahide, (TV dizileri), Hakkari’de Bir Mevsim, Kuyucaklı Yusuf, Gülüşan, Polis, Mavi Sürgün, Dönüş Yolu, Abdülhamit Düşerken film müzikleri, Yasaklar ve Sarı Naciye müzikali.
(timurselcuk.net'ten derlenmiştir.)
Amerika, Rusya, İngiltere, Fransa, Almanya, Belçika, Hollanda, İsveç, Polonya, Bulgaristan, İspanya gibi ülkelerde orkestra şefi ve ses sanatçısı olarak konserler vermiştir.