Enerjisa Enerji ve Galatasaray arasındaki anlaşmayla 20 milyon TL’lik yatırımla stadın çatısına güneş enerjisi panelleri yerleştirilecek. 4,1 MW kapasiteli tesis stadın enerji giderinin yüzde 60’ını karşılayacak. (Foto: GS)

KONULAR

Türk Telekom Arena kendi enerjisini üretecek
Enerjisa Enerji ve Galatasaray arasında yapılan anlaşma ile 20 milyon TL’lik yatırımla stadın çatısına güneş panelleri kurulacak. 
Yıllık 4,1 MW kurulu güç kapasitesine ulaşılacak yatırımla, stadın yıllık enerji giderinin yüzde 60’ı yerli ve milli enerjiyle karşılanacak.

Enerjisa Enerji ve Galatasaray tarafından yapılan anlaşma ile Ali Sami Yen Spor Kompleksi Türk Telekom Arena Stadı’nın çatısına kurulacak güneş panelleri ile stadyum kendi enerjisini üretecek.
Enerji Performans Modeli kullanılarak kurulacak güneş enerjisi tesisi ile stadyum kendi elektriğini kendi üretecek. Toplamda 40 bin metrekare alana kurulacak tesisin yaklaşık 20 milyon TL tutarındaki tüm yatırım maliyeti yatırım finansmanı Enerjisa Enerji tarafından sağlanacak. Enerji performans modeli kapsamında tesisin 10 yıl boyunca bakımı da Enerjisa Enerji tarafından gerçekleştirilecek. 
Galatasaray, sözleşme süresi boyunca üretilen elektrik miktarı üzerinden ödeme yapacaktır  Kurulacak paneller, yılda yaklaşık 2 bin hanenin tüketimine eşdeğer olarak 4.637 MWh elektrik üretecek. 
Yapılan anlaşmaya göre, stadyumun çatısına kurulacak 10 bini aşkın güneş paneli ile 4,1 MW kurulu güç kapasitesine ulaşılacak ve dünyadaki stadyumlar içerisinde en büyük kapasiteli güneş enerji santrali olma özelliğini taşıyacak.
Yüzde yüz yeşil enerji kaynağından elektrik üretimi sağlayacak tesis her yıl yaklaşık 3250 ton karbondioksit salınımını engelleyerek doğaya katkı sağlayacak. Ekonomik ömrü 25 yıl olan sistem, bu süre boyunca yaklaşık 200 bin ağacın kurtarılmasını sağlayacak. 
Stadın yıllık enerji giderinin yüzde 60’ı 
Konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında görüşlerini paylaşan Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz, şunları söyledi:
“Enerjisa Enerji yetkililerine ve kulüp yöneticilerimize bu proje için çok teşekkür ederim. Bu proje özünde stadımızdaki atıl alanlar ve kullanım alanındaki bölümler etkilenmeyecek. Projenin statiği stadımızın çatısındaki sabit alana yapılmıştır. Enerjisa Enerji konuyla ilgili tüm hesaplamaları yaparak projeyi bize teslim etmiştir. Proje ile ilgili olarak ortaya çıkan 20 milyon TL tutarındaki tüm masrafları Enerjisa Enerji tamamlayacaktır. Proje sayesinde stadın yıllık enerji giderinin yüzde 60’ı yerli ve milli enerji sayesinde karşılanacaktır. 10 yıl sonra tüm sistem bize devredilecektir. Dünya’da çok az örneği görülmüş olan bu projeyi daha önce kimse bize önermemişti.'' 
''Kulübe 100 milyon liralık katkı ”
Galatasaray SK Başkan Yardımcısı Yusuf Günay ise “EPDK kurucu başkanı olduğu dönemde yaptıkları araştırmalarda tüm ülkelerin kendi milli kaynaklarına yöneldiğini, Türkiye olarak kendilerinin ise ithalata dayalı ekonomi ile ilerlediklerini gördüklerini'' ifade ederek, şunları söyledi: 
“Bu süre boyunca yerli ve yenilenebilir kaynaklarını ekonomiye kazandırmak için çok büyük çaba sarf ettik. Galatasaray için de yerli ve yenilenebilir kaynaktan bir pay çıkarılabilir mi diye düşündüm. Bugün bu hayalim gerçekleşiyor ve bu takım çalışması sonucu ortaya çıkıyor. Proje ile dünyadaki stadyumlar arasında en büyük kapasiteli güneş enerjisi santrali kurularak kulübümüze 100 milyon TL’lik bir katkı sağlanacak. Bu anlamda harika bir çalışma oldu.''
''Büyük katkı sunacak''
Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar ise şöyle konuştu:
“Yeni enerji dünyasının temelinde sürdürülebilirlik ve teknoloji yer alıyor. Enerjisa olarak biz de 'İşimin Enerjisi' çatısı altında teknolojiyi ve sürdürülebilirliği odağına alan müşteri çözümlerimizi kullanıma sunduk. Bugün belki de bu kapsamdaki en önemli işbirliklerinden birini sizlerle paylaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu proje çevreye ve topluma sağladığının yanı sıra Türk sporunun finansal sürdürülebilirliğine de büyük katkı sunacak. Anlaşmamızın, Enerjisa’ ya, Galatasaray’a ve Türkiye’ye hayırlı olmasını diliyorum.”