KONULAR
Tunceli'deki orman yangının ardından
Tunceli Munzur vadisinde sarp bölgede çıkan orman yangınlar yapılan yorumlar ve söndürme çalışmalarında gösterilen dayanışmayla kamuoyuna yansıdı.
Ajans Bizim muhabiri bölgede yaşananları yerinde derledi.
Munzur vadisinin Hozat-Ovacık bölümünde ''özel güvenlik bölgesi'' ilan edilen alanda 18 Ağustos 2021 tarihinden sonra 8 ayrı yangın çıktı. Arazinin sarplığı nedeniyle karadan müdahalenin güçleştiği yangınlar 1 Eylül itibarıyla tümüyle kontrol altına alındı.
Orman Genel Müdürlüğü (OGM) 1 Eylül'de yaptığı açıklamada, yangının kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarına başlandığını duyurdu. Açıklamada şu bilgilere yer verildi:
''Tunceli ili Hozat ilçesi Hozat-Ovacık arasındaki özel güvenlik bölgesi olarak ilan edilen alanda yaşanan ve tamamı kontrol altına alınan yangınlara toplamda 2 helikopter, 1 uçak, işletme müdürlüğümüze ait 5 arazöz, 5 ilk müdahale aracı ve 2 dozer ve 2 greyder ve 60 personel ile müdahale edildi. Son olarak Pülümür ve Nazımiye’deki ormanlık alanda devam eden yangınlar da bugün saat 16:00 civarında kontrol altına alındı. Arazinin dağlık ve ormanının çok sık olmasından dolayı yangını önlemek adına ekiplerimiz 30 km yol ve 25 km de yangın emniyet şeridi açtı. Yerleşim yerlerini tehdit etmeyen ve herhangi bir can kaybının yaşanmadığı yangınların tamamı yangın söndürme ekiplerimizin üstün çabası ile söndürüldü ve soğutma çalışmalarına başlandı.”
Vali Özkan: ''Algı yaratmaya çalışanlar var''
Tunceli Valisi Mehmet Ali Özkan, yangın bölgesini helikopterle gezdikten sonra düzenlediği basın toplantısı düzenledi.
Havadan Hozat ve Ovacık bölgesinde Munzur Vadisi, Pülümür Zel Dağı, Kutu Deresi, Pülümür Sevdin Dağı bölgesini inceleme fırsatı bulduğunu anlan Özkan, yangının tamamen kontrol altına alındığını ve helikopterlerle soğutma çalışması yapıldığını söyledi. Özkan şöyle konuştu:
''Tunceli yanıyor, ormanlarımız yanıyor’ denildiği gibi abartlı bir durumun olmadığını, her yangın çıkan alana anında müdahale ediliyor. Bu suretle de alanlardaki yangınların büyümediğini gördünüz. Daha önce de ifade etmiştim, belli bir kesim sosyal medya üzerinden belli basın yayın organları üzerinden insanımızın milletimizin sağduyusuna sızarak algı yaratmaya çalışıyor. Alanlara aynı anda nasıl müdahale edildiğini, yangının aynı anda nasıl durdurulduğunu herkes gördü. İnsanların çıkamayacağı alana dozerlerlerimizle yangın bantlarının açıldığını, buraların her birinde orman arazözlerimizin olduğuna herkes şahit oldu. Tuncelili hemşerilerimizden ve tüm Türkiye’den rica ediyorum; lütfen sosyal medya algı ortamlarına düşmesinler.”
Özkan, yangın çıkan yerin özel güvenlik bölgesi olması nedeniyle can güvenliğini ön planda tuttuklarını da söyledi.
Belediye Başkanı Maçoğlu'dan teşekkür
Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, 1 Eylül'de, yangının kontrol altına alındığını ve söndürme çalışmalarını başlandığını duyurdu. Maçoğlu, ''Yangının söndürülmesinde emeği geçen gönüllülere, tüm kamu kurumları ve emekçilerine teşekkür ederiz'' dedi.
Belediyenin sosyal medya hesabından yangınlara ilişkin şu bilgi paylaşıldı: “Hozat-Ovacık arasında Karaoğlan mevki ve Munzur Vadisi milli Parkı’nda fırtına veli Çeşmesi mevkisindeki yangın dün söndürüldü. Merkez Aktuluk mevkisinde başlayan yangına da aynı gün içerisinde müdahale edildi ve kontrol altına alındı. Roj Deresi mevkisindeki yangın bugün söndürüldü ve bölgede soğutma çalışmaları yapıldı. Son olarak bugün Pülümür Balpayam köyünde çıkan yangın havadan yapılan müdahaleyle sona erdi.”
Bakandan 83 bin fidan sözü
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “2021’in sonuna kadar Tunceli’de 83 bin, tüm Türkiye’de ise 252 milyon fidan dikerek ‘Geleceğe Nefes’ oluyoruz. Sizleri de 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü’nde şehrinizdeki fidan dikim alanlarına davet ediyoruz” bilgisini paylaştı.
Mimarlar odasından eleştiri
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, ''özel güvenlik alanı olduğu gerekçesiyle Tunceli'deki yangınların söndürülmesine halkın katılımının engellendiğini'' dile getirdi.
Yapılan açıklamada, doğal SİT alanı olan Munzur Vadisi ormanlarının yok olma tehdidiyle karşı karşıya bulunduğu belirtilerek, şu görüşlere yer verildi:
“Dağlık ve engebeli olması nedeniyle havadan müdahalenin şart olduğu yangında, 10 gün boyunca özel güvenlik alanı olduğu gerekçesiyle köylülerin, gönüllülerin, sivil toplum örgütlerinin, milletvekillerinin ve belediyenin girilmesine izin bile verilmedi. Kamuoyu tepkisi nedeniyle ancak yangının 12. gününde havadan müdahale edilmeye başlandı.”
Benzeri görüşle sosyal medyada da paylaşıldı. Bazı milletvekilleri bölgeyi ziyaret etti.
Dayanışma ve destek
OGM ekipleri çalışmalarını sürdürürken değişik bölgelerden gelen destek ekipleri de bölgedeydi. AFAD ekipleri de bölgedeki çalışmalarını sürdürdüler.
Mersin Büyükşehir Belediyesi itfaiyesinden bir ekip geldi. Munzur Üniversitesi yerleşkesi yakınındaki yeni başlayan bir yangına müdahale etti. Tunceli Belediyesi ekipleri ve Tunceli Emniyet Müdürlüğü TOMA araçları da kısa sürede bölgeye ulaştılar. Ekipler yangını büyümeden söndürdü.
Tunceli’nin Ovacık ilçesine bağlı Fırtına Veli Çeşmesi mevki ile Nazımiye ilçesi Kutu Deresi bölgelerindeki yangınlarda Kızılay personeli ve gönüllüleri destek oldu. Kızılay söndürme ekiplerine yiyecek ve içecek tedariğinde de destek oldu.
Gönüllüler de oradaydı
Akdeniz ve Ege bölgesindeki yangınlarda, Kastamonu Bozkurt'taki sel felaketinde de göreve alan ANDA Timleri de bölgedeydi. Anda Timi Diyarbakır sorumlusu Murat Yaşa, ''Elimizden geldiğince devletin, milletin yanında olmaya çalışacağız, gayret göstereceğiz. Her daim hazırız”dedi.
Paw Guards ekip lideri Ayşe Taşkıran ise ekip olarak hayvanların tahliyesi ve yaralı olanların tedavisi için çalıştıklarını belirterek, hayvan kurtarma ve acil müdahale ekibi olarak bu tür felaket bölgelerinde destek vermeye çalıştıklarını söyledi.