Hamas’ın yeni lideri Yahya Sinvar da öldürüldü
İsmail Haniye’nin öldürülmesinden sonra Hamas’ın liderliğini getirilen, Gazze Şeridi'ndeki en üst düzey komutanı Yahya Sinvar, bir operasyon sırasında askerler tarafından öldürüldü.
Önde gelen İsrailli gazeteciler, askeri ve istihbarat yetkililerine dayanarak, Sinvar'ın Çarşamba günü askerlerin Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde ya da yakınında üç silahlı adama ateş açması sonucu neredeyse tesadüfen öldüğünü yazdı. Resmi olarak teyit edilmeyen haberlere göre rutin bir İsrail devriyesi adamları görüp öldürdükten sonra içlerinden birinin Sinvar'a benzediğini fark etti.
İsrail ordusundan yapılan kısa açıklamada sadece “teröristlerden birinin Yahya Sinvar olma ihtimalinin kontrol edildiği, ilk aşamada teröristlerin kimliği teyit edilemediği” belirtildi.
Sosyal medyada dolaşan bir fotoğraf, Hamas lideri Yahya Sinvar’a benzeyen, başından ağır yaralı ölü bir adamı gösteriyordu, ancak görüntüyü doğrulamak ilk etapta mümkün olmadı.
DNA testi yapıldı
İsrail, Gazze'de Hamas lideri Yahya Sinvar'ı öldürüldüğü “ihtimalinin araştırıldığını” açıkladı, ancak bunun doğrulanmadığı ve DNA testi sonuçlarının beklendiği ifade edildi.
Haberler göre ceset üzerinde DNA testi yapıldığı yönündeydi. Zira, İsrail'in elinde Sinvar'ın 1988'den 2011'e kadar İsrail'de tutuklu kaldığı döneme ait kayıtlar bulunuyordu.
“Öldürüldü” açıklaması
Uluslararası basında yer alan haberler Yayha Sinvar'ın cesedi ilk olarak diş kayıtlarının incelenmesiyle teşhis edildi.
Bunun daha sonra parmak izlerinin karşılaştırılmasıyla doğrulandığını belirtildi.
İsrail, 22 yıldır hapiste olması nedeniyle Sinvar’ın DNA kayıtlarıyla birlikte resmen teyit etti.
Resmi açıklamalar
İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, değişik ülkelerdeki mevkidaşlarına gönderdiği mesajda, Sinvar’ın öldürüldüğünü doğruladı ve konuya ilişkin bilgi verdi.
Hamas liderinin İsrail askerleri tarafından öldürüldüğünü belirten onu 7 Ekim saldırısının arkasındaki beyin olarak tanımlayan Katz, “Bu İsrail için önemli bir askeri ve ahlaki başarı, tüm özgür dünya için de İran'ın başını çektiği radikal İslam'ın şer eksenine karşı kazanılmış bir zaferdir” dedi.
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ise yaptığı açıklamada, Sinvar'ı “Holokost'tan bu yana tarihlerindeki en kötü katliamın” arkasında olarak tanımlıyordu. İsrail'in “onunla hesaplaştığını” ancak “önümüzdeki görevin hala tamamlanmadığını” söyleyen Netanyahu, rehineler eve getirilinceye kadar mücadeleye devam edeceklerini belirtti.
Gazze'deki insanlara da seslenen Netanyahu, “Sinvar hayatlarınızı mahvetti” ve artık öldüğüne göre “Hamas artık bölgeyi kontrol edemeyecek” dedi ve bunu “zulmünden” kurtulmaları için bir fırsat olarak niteledi.
Gazze'den liderliğe
Sinvar, Hamas’ın iç güvenlik servisi Mecid’i kurdu. Bu servis, İsrail ajanı olduğu düşünülen kişilerin ortaya çıkartılması ve İsrailli istihbarat ve güvenlik subaylarının yakalanması için çalışıyor.
Sinvar üç kez tutuklandı. 1988'de son tutuklanmasının ardından dört kez müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
Hamas tarafından kaçırılan ve beş yıl esir tutulan İsrail askeri Gilad Şalid karşılığında 2011'de serbest bırakılan 1027 Filistinli mahkum arasında o da vardı.
Sinvar, daha sonra Hamas’ın lider kadrosunda yeniden yerini aldı ve 2017’de Gazze içindeki en yüksek siyasi yönetici konumuna getirildi.
ABD, 2015'te Sinvar’ı "uluslararası teröristler" listesine ekledi.
61 yaşındaki Sinvar, 2011 yılında bir esir takasının parçası olarak İsrail hapishanesinden serbest bırakılmış ve Hamas içinde diplomatik girişimler yerine İsrail ile silahlı çatışmayı tercih eden sertlik yanlısı ve son derece etkili bir figür haline gelmişti.
Sinvar, Hamas lideri İsmail Haniye’nin 31 Temmuz’da İran’ın başkenti Tahran’da öldürülmesinin ardından örgütün liderliğine getirilmişti.
Sinvar'ın savaşın büyük bölümünü Gazze'nin altındaki tünellerde, İsrailli rehinelerden oluşan bir insan kalkanıyla çevrili olarak geçirdiği düşünülüyordu, özellikle de İsmail Haniye'nin öldürülmesinin ardından Hamas'ın genel lideri olduktan sonra.
Ancak İsrail ordusundan sızan haberlere göre, Sinvar’ın sanılan cesedinin bulunduğu yerin yakınlarında hiçbir rehineye rastlanmadı.
İsrail'in Gazze'deki bir numaralı hedefi olan Yahya Sinvar, geçen yıl binlerce silahlı adamın Gazze çitlerini aşarak 1200 kişiyi öldürdüğü ve 250'den fazla rehineyi Gazze'ye kaçırdığı 7 Ekim saldırılarını organize etmek ve yönetmekle suçlanıyor.
İsrail’in bu saldırının intikamı için başlattığı operasyonda, kan gölüne dönen Gazze yerle bir oldu. “Soykırım” olarak tanımlanan operasyonda Gazze, 42 binden fazla insan yaşamını yitirdi. Gazze halkının neredeyse tamamı yerlerinde edildi.
Kanlı Gazze savaşı, Hizbullah’ın Hamas’a destek vermesinin ardından İsrail’in yeni hedefi haline gelen Lübnan’a sıçramış durumda.
İsmail Haniye ve Yahya Sinvar’ın öldürülmesinin ardından Hamas’ın liderliğine getirilecek kişinin de İsrail’in hedefi olması kaçınılmaz görünüyor. İsrail’e destek veren ABD ve diğer ülkelerin “sonuç vermeyen girişimleri” Netanyahu’yu durdurmaya yetmiyor. Uluslararası komuoyundaki tepkiler de ülke yönetimlerini zorluyor.