Polonya-Belarus sınırında göçmen krizi
Polonya-Belarus sınırındaki göçmen krizi artarak devam ederken Rusya, Belarus hava sahasında devriye gezmek için bombardıman uçakları gönderdi.
RIA ajansının haberine göre sınıra hucüm eden göçmenler nedeniyle Minsk ve Varşova arasındaki gerilimin ortasında Rusya, Belarus üzerinde uçmaları için 2 Rus stratejik bombardıman uçakları gönderdi.
Tu-22M3 bombardıman uçaklarının hava sahasında devriye gezdiği ve Belarus ile Rusya'nın ortak hava savunma sisteminin test edilmesine yardımcı olduğu belirtildi.
Polonya'nın Moskova'yı sınırdaki olayların ''beyni'' olmakla suçlamasının ardından Kremlin büyüyen krizin arkasında olduğunu yalanladı.
Polonyalı yetkililer, AB'nin doğu sınırında tırmanan kriz üzerine sınırı geçmeye çalışan düzinelerce göçmeni gözaltına aldıklarını kaydetti. Bölgede bulunan Polonyalı asker sayısı 12.000'den 15.000'e çıkarılırken, yüzlerce kişi sınır boyunca kamp kurmuş durumda ve bunun, yakındaki ormanlar da dahil olmak üzere sınıra yakın bölgelerde toplanan tahmini 4.000 göçmen ve mültecinin bir kısmı olduğu kaydediliyor.
Son aylarda, Orta Doğu, Güney Asya ve Afrika'dan binlerce göçmen, Belarus'tan Polonya'ya ve diğer AB üyeleri Letonya ve Litvanya'ya yasadışı yollardan girmeye çalıştı. Polonya ve diğer AB ülkeleri, Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko'yu, muhalefete yönelik baskıları üzerine uygulanan yaptırımların intikamını almak için göçmenleri ve mültecileri teşvik etmekle suçluyor.
Lukashenko hükümeti, göçmen krizinin mühendisliğini yaptığını reddediyor ve sınırda mahsur kalan insanların kötü durumundan Avrupalı güçleri ve ABD'yi sorumlu tutuyor.
Merkel devreye girdi
Polonya-Belarus sınırında yaşanan göçmen krizi tırmanırken, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü ve krizin çözülmesi için Putin'e yardımcı olması çağrısında bulundu.
Kremlin, yaptığı açıklamada, her iki liderin de krizin insani sonuçlarıyla ilgili endişelerini dile getirdiğini ve konuyla ilgili görüşmeyi sürdürmeyi kabul ettiğini belirtti.
Açıklamaya göre, Putin, tarafların ilgili sorunları tartışması için ''AB üye ülkeleri ile Minsk arasında doğrudan temas'' kurulmasını önerdi.
Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert ise bugün Twitter'da yaptığı açıklamada, Merkel'in Putin'e Belarus'un "göçmenlerin araçsallaştırılmasının" insanlık dışı ve kabul edilemez olduğunu söylediğini ve ondan Beyaz Rusya hükümetine bu konuda baskı yapmasını istediğini'' kaydetti.
Belarus üzerinden Polonya, Litvanya ve Letonya'ya girmeye çalışan göçmenlerin neden olduğu gerginlik 8 Kasım'da yükseldi. Birkaç yüz kişi Belarus-Polonya sınırına geldi, bazıları AB'ye girmek için dikenli telleri kesmeye çalıştı.
Havayolu şirketlerine yasak gelebilir
Polonya-Belarus sınırında yaşanan göçmen krizi üzerine, Türk Hava Yolları'nın (THY) da aralarında bulunduğu bazı havayolu şirketlerine ''göçmenleri Belarus'a uçurduğu'' gerekçesiyle AB'den yasak gelebilir.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, yaptığı açıklamada, "AB, insan kaçakçılığında aktif olan üçüncü ülke havayollarını kara listeye alma da dahil olmak üzere nasıl yaptırım uygulanacağını araştıracak'' dedi.
Von der Leyen, iki üst düzey AB yetkilisi, Josep Borrell ve Margaritis Schinas'ın da Minsk'e uçuşları durdurmaları için Ermenistan, Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere seyahat edeceklerini kaydetti.
AB'de zaten yasaklanmış olan Belarus havayolu Belavia, ''kaçak ticaretinin'' çoğunu yapıyor.
Ancak, Minsk havaalanı verileri, AB turistleri arasında popüler olan Türk Hava Yolları'nın sınır krizine rağmen hala günde 2 kez İstanbul'dan Minsk'e uçuş yaptığını gösteriyor.
Bir BAE bütçe havayolu şirketi olan FlyDubai ve Suriye'nin Cham Wings şirketi de göçmenleri taşıyor.
Von der Leyen, çoğunluğu Kürt olan yüzlerce kişinin Belarus-Polonya sınırındaki Kuznica geçiş noktasının yakınındaki dikenli telleri aşmaya çalışmasının ardından açıklamasını yaptı.
NATO alarmda
Polonya'nın aynı gün New York'taki BM Güvenlik Konseyi'nde Fransız, Birleşik Krallık, ABD, İrlanda ve Estonya büyükelçilerine brifing vermesiyle acil durum hızla uluslararası bir olaya dönüştü.
Polonya'nın AB elçisi Brüksel'de diğer 26 AB büyükelçisi ile kriz görüşmeleri yapayı programladı.
Polonya topraklarını savunmak için antlaşma yükümlülüğü bulunan ve Polonya'da çok uluslu bir taburu bulunan NATO, Belarus'un eylemlerini ''melez bir taktik'' olarak nitelendirdi.
NATO'nun bu konuda müttefik hükümetlerle yakın temas halinde olduğu kaydedildi.