Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmi ziyaret için gelen AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile görüştü. (Foto: Cumhurbaşkanlığı)

Erdoğan, Michel ve von der Leyen ile görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’i, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde görüştü.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesine önce Charles Michel geldi, kısa süre sonra da Ursula von der Leyen. Erdoğan, konuklarını ana bina girişinde resmi törenle karşıladı. 

AB Başkanlarının basın toplantısı

Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile AB Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir yıl içinde yaptıkları ilk görüşmeden sonra basın toplantısı düzenledi. 

AB Konseyi Başkanı Michel, “Hukukun üstünlüğü ve temel haklara saygı Avrupa Birliği'nin temel değerleridir ve bu konuda Türkiye ile son gelişmelerden duyduğumuz derin endişeleri Cumhurbaşkanı Erdoğan ile paylaştık" dedi.  

Michel, ''AB, ekonomik işbirliği ve göç için somut gündem sunmaya hazır. Stratejik bakımdan AB'nin çıkarı, Doğu Akdeniz'de güvenlik ile istikrar ve Türkiye ile karşılıklı pozitif ilişkilerde yatıyor” dedi.

Türkiye yeniden ilişki kurmak istiyor

Von der Leyen de “Türkiye yapıcı bir tavırla yeniden ilişki kurmak istediğini gösterdi. Biz de Türkiye'yle ilişkilerimize ivme katmak için buradayız. Hem AB’ye hem de Türkiye’ye yarar getirecek işbirliği alanları üzerinde durduk” dedi.

Ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğine dikkat çeken von der Leyen, “Ticareti daha da artırabilmek için Gümrük Birliğinin uygulanmasıyla ilgili ortaya çıkan zorlukları ele alıp günün koşullarına uydurmaya çalışacağız” diye konuştu.

Von der Leyen, AB’nin Türkiye’nin bir numaralı ithalat ve ihracat ortağı olduğunu hatırlattı ve Türkiye’deki Avrupalı şirketlerin önemli bir yatırım kaynağı olduğunu bildirdi.

Türkiye ve AB arasında 2016’da imzalanan 18 Mart Mutabakatının hâlâ geçerli olduğunu belirten von der Leyen, “AB, Türkiye’nin bu çerçevede yükümlülüklerini yerine getirmesini beklemektedir” diye ekledi. 

Sığınmacılar için AB yardımı devam edecek

Von der Leyen, “Türkiye 4 milyon sığınmacıya ev sahipliği yapıyor ve bu sorunla başa çıkmaya çalışıyor. Sığınmacılara yönelik AB yardımının devam etmesi konusunda kararlıyım” diye konuştu. 

Görüşmede temel özgürlüklere saygı ve hukukun üstünlüğü konularının da ele alındığını belirten von der Leyen, AB’nin Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesinden çekilmesini endişeyle izlediğini açıkladı. AB yetkilisi, ''Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesi  beni derinden endişelendiriyor. Bu sözleşme, kadınları ve çocukları şiddete karşı korumakla ilgili. Şu anda bu açıkça yanlış bir sinyal ”dedi.

Von der Leyen, konuşmasında ayrıca Türkiye'nin, Avrupa Konseyi'nin kurucu üyesi olarak  taahhüt ettiği uluslararası insan hakları kurallarına ve standartlarına saygı göstermesi gerektiğini vurguladı.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan von der Leyen, Türkiye'nin herhangi bir yükümlülük altına girip girmediği sorulduğunda şöyle konuştu: “Daha yolun başında bulunuyoruz. Bu yolun nereye gideceği sadece müzakerelerin içeriğine bağlı değil. Türkiye'nin bu olumlu ivmeyi devam ettirme isteği ve taahhüdüne de bağlı. Dolayısıyla son haftalarda görülen ivmenin devam edeceği gösterilmelidir. Bizim açımızdan önem taşıyan husus, insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne saygı gösterilmesidir.”