KONULAR
ABD'de Trump dönemi başlıyor
İlk yemin töreninden sekiz yıl sonra yarın ABD'nin 47’nci Başkanı olarak göreve başlayacak olan Donald Trump’ın yemin töreni, Washington'da kutup soğuğuyla altüst olan dört günlük kutlamaların doruk noktası olan yemin töreni dışarıda değil, Kongre Binasının içinde yapılacak.
Trump’ın yarın öğle saatlerinde yemin etmesi ve ardından açılış konuşmasını yapması bekleniyor. Ancak öngörülen kutup soğuğu (-12°C ile -6°C arasında), geleneksel olarak Kongre Binası merdivenlerinde yapılan törenini binanın içine taşınmasına ve binanın kubbesinin altındaki salona taşınmasına sebep oldu.
Burası, 6 Ocak 2021'de Joe Biden'ın zaferinin onaylanması sırasında Trump destekçilerinin zorla girdikleri yer.
Görevden ayrılan 46’ncı Başkan ve yardımcısı Kamala Harris, törenden sonra veda edecek. 20 Ocak 1985'teki soğuk hava dalgası, dönemin Cumhuriyetçi Başkanı Ronald Reagan'ın yemin töreninin de aynı yere taşınmasına yol açmıştı.
Gündemde neler var?
Donald Trump'ın ve Başkan Yardımcısı J.D. Vance'in yemin töreni, istisnaî olarak, Washington'daki 20 bin kişilik büyük bir spor ve konser alanı olan Capital One Arena'da yayınlanacak.
Trump, “yemin töreninden sonra halkın arasına katılacağı” bildirdi. Kongre Binası ile Washington Anıtı dikilitaşı arasındaki devasa kordon olan National Mall'da toplanan izleyicilere 220 bin civarında bilet dağıtıldı.
Yeni Başkanın yarın üç galaya katılması ve şehirde yaklaşık 10 parti düzenlenesi bekleniyor.
Donald Trump, bugün öğleden sonra Capital One Arena'da en sevdiği kampanya mitinglerinden birini düzenleyecek. Son olarak, salı günü Washington Katedralinde düzenlenecek bir törenle kutlamalar tamamlanacak.
Kutlamalara renk katmak amacıyla, önce bugünkü toplantıda, ardından da yarınki galada efsanevî grup Village People'ın iki kez sahne alması planlanıyor.
Ünlüler sahneye çıkacak
Ünlü disko hitleri "Y.M.C.A." ve Country süperstarı Carrie Underwood ve tenor Christopher Macchio yemin töreninde yer alacak. İlki, vatansever bir şarkı olan "America The Beautiful "u seslendirecek, ikincisi ise Deniz Piyadeleri Korosu ve Bandosu eşliğinde Amerikan marşı "Star-Spangled Banner "ı söyleyecek. Lee Greenwood da "God Bless the U.S.A" şarkısını seslendirmek üzere sahneye çıkacak.
Son olarak, Biden yönetimin vedalaşmasının ardından üç etkinlik yapılacak. Başkomutan Balosunda Rascal Flatts grubu ve şarkıcı Parker McCollum sahneye çıkacak. Ardından Özgürlük Balosu için Village People ve Jason Aldean sahne alacak.
Amerikan basınına göre "sürpriz bir performans" da olacak. En sonunda da, Gavin DeGraw Starlight Ball'da şarkı söyleyecek. Scott Brothers dizisinin tema şarkısı haline gelen "I Don't Want to Be" adlı şarkısı artık bir klâsik oldu.
Teknoloji devleri de davetli
Donald Trump, yemin törenine kendi damgasını vurdu ve teknolojinin multi-milyarderlerini törene davet etti.
Dünyanın en zengin adamı, finansal ve siyasî destekçisi Elon Musk'ın yanı sıra Amazon'un patronu Jeff Bezos, Meta'nın lideri Mark Zuckerberg, Apple'ın patronu Tim Cook ve bugün ABD’de kapanan TikTok'un patronu Şu Çev törenin davetlileri arasında bulunuyor.
Biden ve eşi Jill Biden'ın yanı sıra tüm eski başkanlar Bill Clinton, George W. Bush ve Barack Obama, Michelle Obama hariç, eşleriyle törende olacak.
Geleneksel olarak yabancı devlet ve hükümet başkanları açılış törenlerine resmi olarak davet edilmezler. Ancak Trump ekibi, İtalya'nın aşırı sağcı Başbakanı Giorgia Meloni'yi, Macar mevkidaşı Viktor Orban'ı ve Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei'yi şahsen davet etti. Orban, terene katılamayacağın bildirdi.
Fransa'dan Marion Maréchal ve Éric Zemmour, İngiltere'den Nigel Farage ve Almanya'dan AfD lideri Tino Chrupalla gibi Avrupa'nın aşırı sağcı siyasetçileri de törene katılacaklarını katılacaklarını açıkladı.
Trump, 'daha güçlü' dönüyor
Donald Trump, 2021'de Beyaz Saray'dan ayrılmadan bir gün önce, ABD siyasetinde bir güç olarak kalacağına dair söz veriyordu. Bir veda videosunda “başlattığımız hareket daha yeni başlıyor” dedi. O zamanlar "hüsnükuruntu" gibi görünen bu sözler şimdi bir kehanet gibi geliyor.
Trump, sosyal medyadan yasaklanmış ve kendi yönetimindeki Cumhuriyetçi arkadaşları tarafından reddedilmiş, yenilmiş ve izole edilmiş bir figür olarak görevinden ayrıldı. Destekçilerinin 6 Ocak 2021'de ABD Kongre Binası'na düzenlediği saldırıyla sarsılan Kongre, kendisine karşı ikinci bir azil davası açmaya hazırlanıyordu.
78 yaşındaki Trump, yarın başkanlığa her zamankinden daha güçlü bir şekilde dönüyor. Washington'u altüst eden ve dünyayı tedirgin eden normları yıkıcı bir gündemi takip ederken daha az korkulukla karşılaşıyor.
Seçildiği ilk makam Beyaz Saray olan eski emlak zengini şimdi 21. yüzyılın başlarının tanımlayıcı siyasi figürü olarak makul bir şekilde duruyor.
Princeton Üniversitesi tarih profesörü Julian Zelizer, “Reddedilmiş gibi görünmüyor. Cumhuriyetçi siyasetin onun versiyonu olabildiğince ana akım gibi görünüyor” diyor
2017'deki ilk döneminin başlangıcından farklı olarak Trump, hem Seçiciler Kurulu'nu hem de halk oylamasını kazanarak açık bir seçim zaferiyle destekleniyor.
Geçen sefer Trump'ın en agresif dürtülerini köreltmeye çalışan yardımcılarının yerini, Washington'u kendi iradesine boyun eğdirmeye hevesli "yalın kılıç" sadıklar aldı. Cumhuriyetçi Parti içindeki şüpheciler emekliliğe sevk edilirken, geriye onun önerilerini Kongre'den geçirmeye hevesli müttefikler kaldı. Üçte biri Trump'ın atadığı kişilerden oluşan sempatik bir Yüksek Mahkeme, Trump'ın istediğini yapmak için geniş bir serbestliğe sahip olacağına hükmetti bile.