KONULAR
Avrupa ülkelerine ulaşma hayaliyle küçücük lastik bot ve can sallarında Ege Denizi’ne açılan göçmenler, Yunanistan güvenlik kuvvetlerince Türk karasularına geri itiliyor. Son bir yıl içinde denizde ölümle burun buruna gelen 9 bin 739 göçmeni Sahil Güvenlik ekipleri kurtardı.
Ülkelerindeki iç karışıklıktan kaçarak daha rahat bir yaşam süreceklerine inandıkları Avrupa ülkelerine ulaşmak isteyen düzensiz göçmenlerin kullandığı rotalardan biri de Türkiye üzerinden Yunanistan’a geçmek oluyor. Suriye, Irak, İran ve diğer sınır bölgelerinden yasa dışı yollarla Türkiye’ye giriş yapan göçmenler, insan tacirlerinin de desteğiyle Ege Denizi’ne açılabilecekleri Çanakkale, Muğla, İzmir, Balıkesir ve Aydın’a ulaşıyor.
Bu bölgelerden küçücük lastik bot ve can salları edinen göçmenler, balık istifi gibi bindikleri botlarla Yunanistan ve adalarına ulaşmak için özellikle gece geç saatlerde denize açılıyor. Ancak büyük umutlarla ulaştıkları Yunanistan sahillerinde yakalandıkları Yunan polisi veya jandarmasının ''acımasız'' uygulamalarıyla yüz yüze kalıyorlar.
Geçmiş dönemlerde yakalanan düzensiz göçmenlerin verdiği ifadelere göre, Yunan güvenlik kuvvetleri, yakaladıkları göçmenlerin para ve değerli eşyalarını gasp ediyor, dövüyor, soğukta bekletiyor, günlerce aç susuz bırakıyor.
Bu ''acımasızlık'' bittikten sonra, göçmenler bu kez geldikleri lastik bot ya da can sallarına bindirilerek, Ege Denizi’nde Türkiye Karasularına geri itiliyor. Denizin ortasında ölümle burun buruna gelen göçmenler, devrideki Türk Sahil Güvenlik botlarınca fark edildiklerinde ölümün kıyısından geri alınıyor.
Yunanistan’a Edirne’den Meriç Nehri’ni kullanarak geçmek isteyen göçmenler de yine Yunan polisi ve jandarması tarafından adacıklara bırakılarak, ölüme terk ediliyor.
Bir yılda 9 bin 739 göçmen ölümden kurtarıldı
Sahil Güvenlik Komutanlığı, Yunanistan’ın bu insanlık dışı uygulamalarını “Geri İtme Olayları” başlığı altında istatistiki veri olarak topluyor.
Buna göre, 28 Şubat 2020 tarihinden itibaren yıl sonuna kadar Ege Denizi’nde 9 bin 49 göçmen kurtarıldı. Göçmenlerin, 158 can salı, 173 lastik bot, 9 fiber tekne, 3 ahşap tekne, 2 yelkenliye balık istifi gibi oturdukları gözlendi. Ayrıca göçmenlerden 2’si de 29 Kasım 2020 tarihinde Muğla’nın Marmaris ilçesi açıklarında denizde yüzerken bulundu ve sudan çıkarıldı.
Bu yıl da 27 Şubat’a kadar 19 can salı, 15 lastik bot içindeki kadın, erken ve çocuklardan oluşan 693 göçmen kurtarılarak, kıyıya ulaştırıldı.
Böylece 28 Şubat 2020 ile 27 Şubat 2021 tarihleri arasında Ege Denizi’nde toplam 9 bin 739 göçmen ölümden kurtarıldı. Göçmenlerin bindikleri 173 lastik bot, 192 can Salı, 9 fiber tekne, 3 ahşap tekne ve 2 yelkenli tekneye el konuldu.