Kırşehir'in Kaman ilçesi Çağırhan köyündeki Kalehöyük Müzesi ve Japon Bahçesi, binlerce yıllık Anadolu kültüründe bir ''Japon adası'' oluşturuyor. (Foto: Depo Photos)

Anadolu'da bir ''Japon adası''

Anadolu'nun binlerce yıllık kültürel katmanları ortaya çıkarılıyor ve gün yüzüne çıkacağı günü bekliyor. 

Bu alanlardan biri de Kırşehir'in Kaman ilçesi Çağırhan köyündeki Kalehöyük. Uzakdoğudan Anadolu'ya uzanan bir işbirliğiyle ortaya çıkarılan höyük ve yapılan çevre düzenlemesi Anadolu'nun ortasında bir ''Japon adası'' gibi duruyor. 

Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, yanındaki Japon Bahçesi, Japon-Anadolu Arkeoloji Enstitüsü ve yine yakınındaki Kalehöyük Kazı Alanı ile bütün oluşturuyor. Müzede Kalehöyük, Büklükale ve Yassıhöyük kazılarında çıkarılan eserler sergileniyor. 

Japon bahçesi (Mikasa Anı Bahçesi) ise Prens Mikasa’nın anısına yapıldı ve 1993 yılında kendisinin de katıldığı törenle açıldı. Ülke dışındaki en büyük Japon bahçesi olan alanda yapay bir şelale, iki gölet ve Japonya’dan getirilen renkli sazan balıkları yer alıyor. 

Geleneksel Japan bahçe tasarımıyla hazırlanan alanda bu ülkeden getirilen ağaçlar yöre ağaçlarıyla harmanlanmış. Japonya Ortadoğu Kültür Merkezi tarafından 1993 yılında, Altes Prensi Takahito Mikasa’nın anısına yapılan bahçe Japonya dışındaki en büyük Japon botanik bahçesi konumunda

Müze, enstitü ve bahçe Anadolu'nun ortasıda bir ''Japon adası'' gibi Kalehöyük'te yeni bir kültürel iz bırakmayı başarmış. 

Sonbaharda farklı renklere bürünen yapraklar, Anadolu'da, Hititlerden günümüze kadar uzanan kültür zenginliğine doğanın görselliğiyle katkı sağlıyor. Nisan sonunda açan Sakura ağacı çiçekleri de unutulmamalı. 

Kırşehir'in Kaman ilçesine bağlı Çağırhan köyündeki müze ve bahçe Ankara'ya iki saatlik mesafede. Başkent'ten en uygun rota Gölbaşı-Beynam-Bala-Kaman yolu. Yol üzerindeki Çeşnigir köprüsü, biraz içeride kalsa da Beynam ormanları da mutlaka görülmeli. 

Kalehöyük

Kalehöyük, 280 metre çapında 16 metre yüksekliğiyle diğer Anadolu höyüklerini andırıyor. Höyüğün için de dört kat yapı ortaya çıkarılmış. Bu aslında tipik bir Anadolu kültürel katmanı konumunda. En üstteki birinci kat Osmanlı dönemi (15-17 yüzyıl), ikinci kat Demir Çağı (M.Ö.12-4 yüzyıl), üçüncü kat Orta ve Geç Bronz Çağı (M.Ö. 20-12 yüzyıl) ve dördüncü kat ise Erken Bronz Çağı (M.Ö.23-20 yüzyıl) izlerini taşıyor. 

Asur ticaret kolonilerinin Anadolu'ya yayıldığı M.Ö. 2000'li yıllara ait buluntular Kalehöyük'te ortaya çıkarılmış. Aynıca Hitit ve Frig evrelerine ait yapı izlerini de görmek mümkün. Çıkarılan eserleri höyüğün yapısında esinlenerek oluşturulmuş müzede görmek mümkün. 

Kalehöyük kazıları, Japonya Ortadoğu Kültür Merkezi Başkanı ve Kaman Kalehöyük Kazı Heyeti Şeref Başkanı Prens Takahito Mikasa'nın da katılımıyla 31 Mayıs 1986 tarihinde başlatılmış. Dr. Sachihiro Omura başkanlığındaki kazı halen sürüyor. 

Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü

Kalehöyük Müzesi, Türkiye ile Japonya arasında imzalan anlaşma uyarınca hibe olarak yapılmış. 

Çağırkan köyündeki enstitü, Kalehöyük kazı evinin yanıbaşında yer alıyor. Enstitüde kazıyla ilgili çalışmaların yapıldığı araştırma bölümü, depo bölümü ve lojman olmak üzere üç bölüm yer alıyor.