Aşı uygulamaları devam ederken, tıp uzmanlarından aşı öncesi ve sonrasında yapılması veya yapılmaması gerekenler konusunda tavsiyeler var. (Foto: Abdurrahman Antakyalı)

Ankara'da aşı uygulamaları sürüyor

Yeni tip koronavirüs COVID-19 salgınına karşı toplumsal bağışıklığın sağlanabilmesi için Ankara Şehir Hastanesi'nde Pfizer BioNTech COVID-19 aşısı uygulamalarına devam ediliyor.  

Sabah saatlerinden itibaren başlayan aşı uygulamalarından öncelik grubundakiler yararlanıyor. Merkezi Hekim Randevu Sistemi'nden (MHRS) alınan randevularda, başvuru sahiplerine hangi aşıyı tercih edecekleri ve kendilerine aşının nerede uygulanmasını istedikleri soruluyor. Randevu sistemiyle hastaneye gelenler, uygulama için özel olarak düzenlenen 50 odada aşılarını yaptırabiliyor. Ankara'da Pfizer BioNTech aşıları, Şehir Hastanesi kompleksi içinde yer alan Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi'nde uygulanıyor.

Sağlık Bakanlığı, aşının stok ve soğuk zincir aşamalarından vatandaşın öncelikli grup bilgisi ve randevusuna, hekimin aşıyı kaydetmesine ve ikinci doz randevusunu vermesine kadarki tüm süreci elektronik ortamda yürütüyor.

Aşı öncesi ve sonrası için uyarılar

Tıp uzmanları, aşı yaptırmak üzere olan kişilerin aşı öncesi ve sonrası ne yapmaları ve ne yapmamaları konusunda tavsiyelerde bulundu.  

Huffpost internet sitesinde yer alan makalede, öncelikle belirli sağlık sorunları olanların doktora danışması gerektiği hatırlatıldı ve  olası yan etkileri nasıl azaltılacağı, günlük rutin hayata nasıl devam edileceğine ilişkin tavsiyeler şöyle sıralandı:

1-Reçetesiz satılan  ilaçları aşı vurulmadan hemen önce almayın. Uzmanlar,  yan etkileri önlemeye çalışmak amacıyla aşılamadan önce ibuprofen, asetaminofen ve aspirin gibi reçetesiz satılan ilaçları almamanız gerektiğini, ancak alınırsa da panik yapmaya gerek olmadığını belirtiyor. Bunun nedeni, reçetesiz satılan ilaçların, vücudun aşıya tepkisini azaltabilecek anti-enflamatuar maddeler içermesi. Aşıdan sonra  bu ilaçların ağrı veya rahatsızlık gibi hissedebileceğiniz yan etkileri azaltmak için kullanılabileceği kaydediliyor.

2- Aşıdan hemen sonra dövme ya da ''piercing'' yaptırmayın. Deri, mikroplara karşı ilk engel olarak ve bağışıklık tepkilerini tetiklemek için tasarlanmıştır. Dövme veya ''piercing '' gibi vücut değişiklikleri, aşıdan gelen bağışıklık tepkisi ile birlikte istenmeyen bir bağışıklık tepkisini uyarabilir. Uzmanlar, aşıdan iki hafta önce ya da sonra bunların yaptırılabileceğini belirtiyor.

3- COVID-19 aşısı yaptıracaksınız grip ya da başka aşı olmayın. Uzmanlar, ''bir çiviye basıp tetanoz aşısı olunması'' gibi  acil bir durum olmadığı sürece önceliğin COVID-19 aşılarına verilmesini öneriyor.

4. Gerekli hormon ilaçlarını almayı bırakmayın. İsteğe bağlı ise ara verin. Kronik bir durum nedeniyle alınıyorsa aşı yüzünden ilacı aniden değiştirmeyin ve mutlaka doktora danışın.

5-Kendinizi egzersiz yapmaya zorlamayın. Egzersiz bağışıklık sistemini dengeler ve düzenler ama aşıdan sonra kendinizi iyi hissetmiyorsanız, birgün ara verebilirsiniz.

6- Aşıdan sonra  grip benzeri semptomlarınız varsa, sonrasında su içmeyi unutmayın. Vücudun aşıya daha iyi yanıt vermesine yardımcı olmak için su içmeye devam edin.  

7. Son olarak aşınızı kolayca yaptırmak için kısa kollu gömlek ya da bluz giyinin. 

 (ABDURRAHMAN ANTAKYALI  - NURDAN MISIRLIOĞLU)