Türkiye genelinde uygulanan toplam aşı dozu sayısı 30 milyonu geçti, nüfusun yüzde 16'ya yakınında aşılama işlemi tamamlandı.  (Harita: Sağlık Bakanlığı)

KONULAR

Türkiye genelinde uygulanan toplam aşı dozu sayısı 30 milyonu geçti, nüfusun yüzde 16'ya yakınında aşılama işlemi tamamlandı. 

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 6 Haziran Pazar günü saat 07:00 itibarıyla yapılan aşı dozu sayısı 30 milyon 487 bin 181 oldu.  

Uygulanan aşıdan 17 milyon 467 bin 879'unu birinci doz aşı oluşturuyor. Bu rakam, Türkiye nüfusu yaklaşık 84 milyon kabul edildiğinde, nüfusun yüzde 20.7'sine aşı yapıldığı anlamına geliyor.  

Türkiye genelinde ikinci doz aşı uygulanan kişi sayısı ise 13 milyon 19 bin 302 oldu. Buna göre, birinci doz aşı uygulananların yüzde 74.5'ine ikinci doz da yapılarak aşılama işleminin tamamlanmış oldu.  

İkinci doz aşıya da yaptırarak aşılama işlemi bitirilenleri toplam nüfusa oranı ise yüzde 15.9'a ulaşmış durumda.  

Türkiye'deki aşılar  

Türkiye'de ilk aşı işlemi 13 Ocak 2021 tarihinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya yapılmıştı.  Aradan geçen 145 günde 30 milyon dozu aşkın aşı yapıldı. Buna göre Türkiye genelinde günde ortalama 210 bini aşkın doz Covid-19 aşısı uygulandı. 

Vatandaşlar SinoVac ve Pfizer/BioNTech firmalarının ürettiği iki aşı arasından birini tercih edebiliyor.  Çok yakın bir dönemde Sputnik V aşısının da uygulanmasına başlanması bekleniyor.  

Amerikan-Alman şirketlerinin ortaklığı Pfizer/BioNTech'in ürettiği Covid-19 aşı ''BNT162b2'' toplam 85 ülkede kullanılıyor. 

Çin merkezli SinoVac şirketinin ürettiği CoronaVac aşısı ise Türkiye'de ilk uygulanan aşı oldu ve toplam 26 ülke tarafından uygulanıyor.  

Rusya'da faaliyet gösteren Gamelaya Araştırma Merkezi'nin ürettiği Sputnik V (Sputnik 5) aşısı ise 68 ülkede kullanımda.  

DSÖ onaylı aşılar  

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) şu ana kadar 6 aşı için ''acil kullanım onayı'' vermiş durumda.  

DSÖ,  Pfizer-BioNTech, AstraZeneca’nın Güney Kore ve Hindistan’da üretilen iki aşısı, ''Janssen'' adı verilen Johnson & Johnson’ın aşısına, Moderna’ya ve son olarak da  Sinopharm aşısına ''18 yaşından büyükler için acil kullanım'' onayı verdi.  

DSÖ onayı, bir aşının kullanımının etkililiği ve güvenirliği konusunda ülkelerin ulusal makamlarına güvence oluyor. DSÖ tarafından onay verilmesi yöntemi, ayrıca bir aşının ya da ilacın etkililiğini ve güvenirliliğini kendileri belirleyemeyen ülkelerin tedavilere daha hızlı erişmelerine yardımcı oluyor.

Aşı çalışmaları

Covid-19 kaynaklı salgının önüne geçmek için dünya genelindeki aşı çalışmaları da devam ediyor.  

McGill Üniversitesi'nce oluşturulan Covid-19 aşı çalışmaları takip birimince derlenen bilgilere göre, küresel bazda 400'e yakın aşı çalışması devam ediyor. 17 aşı çalışmasında Faz-3 aşaması tamamlanmış durumda ve kısa sürede üretime geçilmesi öngörülüyor. 35 çalışma ise Faz-3 aşamasında devam ediyor.  

Burada yer alan verilere göre, Türkiye'de 3 aşı çalışmasında klinik testler, 8 çalışmada ise faz aşamaları sürüyor.