Kahramanmaraş ve çevre illerde etkili olan 7.7 büyüklüğündeki depremdeki can kayıpları artıyor. Can kaybı 1.541, yaralı sayısı ise 9 bin 733 kişiye ulaştı. (Foto: Depo Photos)

Depremdeki can kaybı 1.541'e, yaralı sayısı 9.733'e yükseldi

Kahramanmaraş ve çevre illerde etkili olan 7.7 büyüklüğündeki depremdeki can kayıpları artıyor. Can kaybı 1.541, yaralı sayısı ise 9 bin 733 kişiye ulaştı. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Afet ve Acil Durum (AFAD) Yönetim Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısı 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremin ardından 145 artçı deprem yaşandığını, üçünün 6'dan büyük, 15'nin ise 5-6 büyüklüğünde olduğunu söyledi. 

Oktay, şu bilgileri paylaştı: 

"Hayatını kaybedenleri ve yaralıları ve yıkılan bina sayılarını güncelleyecek olursak 

-Maraş'ta 234 kaybımız, 1.700 yaralımız, 310 yıkılan binamız var. 

-Hatay'da 520 kaybımız, 700 yaralımız ve 1278 yıkılan binamız var.

-Osmaniye'de 205 hayatını kaybeden vatandaşımız, 1003 yaralımız ve 101 yıkılan binamız var. 

-Adıyaman'da 20 kaybımız, 200 yaralımız, 600 yıkılan binamız var.

-Diyarbakır'da 46 vefatımız, 557 yaralımız ve 20 yıkılan binamız şu ana kadar tespit edilen. 

-Şanlıurfa'da 30 kaybımız 1071 yaralımız ve 201 yıkılan binamız mevcut.

-Gaziantep'te 309 kaybımız, 1597 yaralımız ve 581 yıkılan binamız mevcut. 

-Kilis'te 13 kaybımız 244 yaralımız ve 50 yıkılan binamız. 

-Adana'da 58 kaybımız, 720 yaralımız ve 24 yıkılan binamız mevcut. 

-Malatya'da 106 kaybımız, 1941 yaralımız ve 300 yıkılan binamız var. 

Bu arada Elazığ'da da 6 yıkılan binamızın olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz."

Oktay, depremden etkilenen illerde toplam 1.541 kişinin hayatını kaybettiğini, 9 bin 733 kişinin yaralandığını ve 3 bin 471 binanın yıkıldığını söyledi.  

Fuat Oktay, AFAD, JAK, Polis Arama Kurtarma, DAK, gönüllüler ve korucularından oluşan toplam 9 bin 698 arama kurtarma personelinin sahada olduğunu, destek gönüllüleri dahil 14 bin 720 personelin de gerekli araç ve gereçlerle bölgede olduğunu kaydetti.

Kış koşulları

Kış mevsimi nedeniyle koşulların ağır seyrettiğini anlatan Oktay, arama, kurtarma, yardım ve afetle mücadele çalışmalarını yürütürken yeni kazalara, afetlere sebebiyet vermemek için olabildiğince hassas davrandıklarına dikkati çekti.

Oktay, şunları kaydetti:

"Karada belirli bölgelerde, Osmaniye-Nurdağı Nurdağı-Narlı, Malatya-Yazlıhan, Adıyaman-Çelikhan, Çelikhan-Sürgü Malatya'nın burada kapalı yollarımız var. Bu da malzemelerin yerlerine ulaştırılmasıyla alakalı işimizi biraz zorlaştırıyor ama burada servis yollarını kullanmaya çalışıyoruz. Bunlar kardan dolayı kapalı yollar olduğu gibi yine taş düşmesi ve zarar gören yollar da bunun içerisinde. 

Enerji konusu, haberleşmeyle, ısınmayla ve arama kurtarmayla doğrudan alakalı olduğu için özellikle önem verdik. İlk etapta enerji hatlarının tekrardan verilmesiyle alakalı bunu olabildiğince kontrollü vermeye çalıştık ki yine yeni ikincil afetler oluşmasın diye şu an itibarıyla 6 ilimizde sadece 11 trafo merkezimizde elektrik verilememekte, diğerlerinin tamamına elektrik verilmeye başlandı ama kontrollü veriliyor. Yani yıkılan binalar varsa sokakta sıkıntılı olan yerler varsa burada yine valiliklerle ve ilgili birimlerle kontrollü olarak bu elektrikler verilmekte. Özellikle 16 trafo merkezinde çok daha dikkatli şekilde bu elektrikleri vermeye çalışıyoruz şu an itibarıyla da 11 trafo merkezimiz var."

12 ildeki üniversitede eğitime ara verildi

Türkiye genelinde eğitime 13 Şubat'a kadar ara verildiğini hatırlatan Oktay, yurtlar, pansiyonlar, öğretmenevleri, kapalı spor salonlarının barınma amaçlı değerlendirileceğini ve kapasitelerinin hazır hale getirildiğini söyledi. 

Oktay, 12 ildeki üniversitelerde eğitime ara verildiğini, bu üniversitelerin yurt kapasitelerinin, kapalı spor salonlarının, uygun olan binalarının aynı şekilde barınma için değerlendirileceğini ifade etti. 

Depremden doğrudan etkilenen 10 ilde kalan, yakınlarını kaybetmemiş, enkazı olmayan ve orada görevi bulunmayanların bir an önce o illerden çıkmasını arzu ettiklerini anlatan Oktay, bu şekilde oradaki arama kurtarma çalışmalarının çok daha rahat ve hızlı yapılabileceğini söyledi. 

Otellerde konaklama imkanı

Çevre bölgelerin yanı sıra Mersin'den Antalya'ya uzanan bir hatta otelcilerin belirli kapasitelerini ayırdığını anlatan Oktay, durumu uygun vatandaşların deprem bölgesini tahliye ederek buralara gitmelerini arzu ettiklerini söyledi.

Oktay, depremlerden etkilenen illerdeki vatandaşlar için yarın bir tahliye operasyonunu başlatacaklarını da ifade etti. 

Gerekli maddi yardımların deprem bölgesindeki illere aktarıldığını ifade eden Oktay, depremden etkilenen illerden sadece Hatay'da havalimanının kapalı olduğunu da söyledi.

Oktay, köyler dahil olmak üzere tüm bölgelere ulaşmaya çalıştıklarını, tüm güçlerini seferber ettiklerini de belirtti. 

7 gün "ulusal yas" ilan edildi

Bu arada, Kahramanmaraş ve bölgede büyük can kaybınına yol açan deprem nedeniyle 7 gün "ulusal yas" ilan edildi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yayımlanan genelgede, "6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde meydana gelen depremler sebebiyle 7 gün süreyle milli yas ilan edilmesi ile bütün yurtta ve dış temsilciliklerimizde 12 Şubat 2023 Pazar günü güneşin batışına kadar bayrağımız yarıya çekilecektir" denildi.