Ankara merkezli olarak faaliyet gösteren Gazeteciler Cemiyeti'nde 6 Ekim’de yapılacak genel kurul öncesinde “Durum 2024” raporu üyeler ve kamuoyu ile paylaşıldı

Gazetecilerin örgütü ‘durum’ raporu verdi

Ankara merkezli olarak faaliyet gösteren Gazeteciler Cemiyeti'nde 6 Ekim’de yapılacak genel kurul öncesinde “Durum 2024” raporu üyeler ve kamuoyu ile paylaşıldı.  

10 Ocak 1946 tarihinde kurulan Gazeteciler Cemiyeti, medya sektöründe etkin ve dayanışma ruhuyla hareket eden bir örgüt olarak birçok faaliyete de imza attı. “Durum 2024” raporu son üç yılda yapılan faaliyetlerin bir özeti ve geleceğe umutla bakmanın kaçınılmazlığını yansıtıyor. 

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin’in önsözünde de bu umut şu ifadelerle yer alıyor: “Bu üç yıl içinde sevinç ve hüzünleri birlikte paylaştık. Pek çok üyemizi kaybettik. Ancak, Gazeteciler Cemiyeti olarak meslek aşkımızdan ve dayanışmamızdan asla ödün vermedik. Geleceğe umut ve güvenle bakıyoruz.” 

Toplam 172 sayfadan oluşan Durum 2024’de, Gazeteciler Cemiyeti’nin medya sektöründeki dayanışmaya katkıları, sektördüki öncü girişimleri, gazetecilere yönelik faaliyetleri, mal varlıkları, mali durumu ve projelere yer veriliyor. Ayrıca Gazeteciler Cemiyeti başkanları, onur ödülü verilen isimler, yaşama veda eden gazetecilere ilişkin bilgiler de yer alıyor. 

Dayanışma odaklı faaliyet

Gazetecilerin ve gazeteci örgütlerinin dayanışmasına öncülük rolünün vurgulandığı raporda, “Son genel kurulumuzu gerçekleştirdiğimiz 2021 yılı Ekim ayından bugüne yürüttüğümüz basın özgürlüğü mücadelesinde faaliyetimizin odağına dayanışmayı koyduk. Her şeyden önce basın meslek örgütleri arasında dayanışmayı güçlendirdik ve son yirmi yılın en geniş ve güçlü birlikteliğini gerçekleştirdik. Geçtiğimiz dönemde diğer basın meslek örgütleriyle bir araya gelerek oluşturduğumuz Medya Dayanışma Grubu’nu güçlendirdik ve mücadelede bayrağı bu grubun tutmasını, birlikten kuvvet doğmasını sağladık” deniliyor. 

Bu kapsamda, Medya Dayanışma Grubu’nun başta “dezenformasyon yasası” olarak bilinen sosyal medya yasasına karşı verilen mücadele ve diğer hukuki faaliyetler ayrıntılı olarak ele alınıyor.

Mesleğin nabzını tutmak

Raporda, “Gazeteciler Cemiyeti olarak savunuculuk faaliyetlerimizin (bir) parçası da mesleğimizdeki tüm gelişmeleri ve meslektaşlarımızın durumunu yakından takip etmek ve raporlamaktır” deniliyor ve bu konudaki faaliyetlere yer veriliyor. 

Medya Dayanışma Grubu paydaşlarının da katılımıyla yapılan durum değerlendirme toplantıları, mesleki sorunların ele alındığı etkinlikler, alan taramaları ve buna ilişkin raporlar, deprem bölgesine yönelik mesleki araştırmalar, uluslararası dayanışma ve etkinlikler, gazetecilikte dönüşüm ve arayışlar, yerel medya zirveleri, medya söyleşileri bu kapsamda sıralanan faaliyetler arasında yer alıyor. 

Gazeteciye destek projeleri

Durum 2024 raporunda, gazetecilik mesleğini desteklemek adına yürütülen projelerin ayrıntıları paylaşılıyor. Buna göre, son üç yılda 200’den fazla kurumsal ve kişisel ayni destek sağlandı, 3.500’e yakın gazeteciye ulaşılarak çeşitli fonlar ve telif programlarıyla destek verildi. 

Raporda Medya için Demokrasi / Demokrasi için Medya (M4D) Projesi kapsamında gazeteci ve medya kuruluşlarına sağlanan katkılar; Basın Evi Destek (BEDA) Programları ve alt hibeler aracılığıyla gazetecilere mali ve manevi destekler; Genç Gazetecileri Destek Programı, GC Genç Akademi, 9. Köy Projeleri ve Sertifika Programları, Stüdyo Cemiyet ile gazetecilere sağlanan teknik olanaklar, Mobil Basınevi, eğitim ve kapasite geliştirme projeleriyle sağlanan destekler ile bu kapsamda yapılan işbirlikleri ayrıntılı olarak yer alıyor. 

Dijital dönüşüm 

Raporun dikkat çeken diğer bir başlığı, dijital dönüşüm ve uluslararası işbirlikleri üzerine odaklanıyor. Gazeteciler Cemiyeti’nin, dijital medya ve yeni teknolojilerin gazetecilik üzerindeki etkilerini yakından takip ettiğini belirtiliyor. Dijital çağa uyum sağlamak için gazetecilere yönelik eğitim programları ve proje hazırlıklarına değiniliyor. 

Ayrıca, uluslararası gazetecilik örgütleriyle kurulan işbirlikleri güçlendirilerek, Türkiye’deki gazetecilerin küresel platformlarda seslerini duyurmaları sağlanıyor.

Vakıf ve varlıklar

Raporda ayrıntılı olarak yer alan bölümlerden biri de kuruluş çalışmaları devam eden Gazeteciler Cemiyeti Vakfı konusu. 

Neden bir vakfa ihtiyaç duyulduğu, vakfın mesleki dayanışmaya ve varlıkların yönetimine sağlayacağı katkılar ile yönetimine ilişkin ayrıntılar raporda yer alıyor. 

Bu vakıf aracılığıyla gazetecilere daha geniş çaplı yardımlar yapılmasının hedeflendiği belirtiliyor. Ayrıca, vakfın, mesleki dayanışmayı artırmak ve zor zamanlarında gazetecilerin yanında olmayı amaçladığı ve Gazeteciler Cemiyeti’nin kontrolünde faaliyet göstereceği belirtiliyor.

Genel kurul 

Gazeteciler Cemiyeti Genel Kurulu, 6 Ekim 2024 Pazar günü saat 11:00'de Türkiye Barolar Birliği (TBB) Konuk Evi Konferans Salonu’nda başlayacak. 

Genel kurulda Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin’in yeniden aday olması bekleniyor. 

Mevcut yönetimde yer aldıktan sonra, bir süre önce istifa ederek “Beyaz Sayfa” adı altında çalışma yürüten Nursun Erel ve arkadaşları da cemiyet yönetim organları için liste hazırlığı içinde.

Durum 2024’te yer alan ifadeyle “Gazeteciler Cemiyeti, 78 yıldır basın özgürlüğü ve mesleki dayanışmanın bekçisi” oldu ve olmayı da sürdürecek.